Sisustus & lifestyle since 2009

Search

Pizzaperjantai

Photobucket


Äiti: Mitäs viikonloppuna syötäisiin? Käviskö pizza?
Lapset: (kuorossa) Jooooo!

Pizza on helppo perjantain ruoka. Jokainen perheenjäsen voi koota oman pizzan lempiaineksistaan. Parasta pizzaperjantaissa onkin juuri yhdessä tekeminen. Minua äitinä (ja perheen pääkokkina) ilahduttaa myös se, että viikon vanhan juuston + leikkeleiden ja tomaatin/paprikan ym. loput voi käyttää hyvin pizzan täytteeksi. Meillä muksut ovat innokkaita apukokkeja ja perheen lempparipizzan täytteitä ovat tonnikala, pepperoni, jauheliha, mustat oliivit, paprika ja fetajuusto.

Photobucket

Paras pizzapohja syntyy meillä näppituntumalla:
  • Mittaa kulhoon noin 5 dl vettä (1dl per ruokailija), ripaus suolaa, vähän oliiviöljyä ja sopivasti jauhoja (suunnilleen 2½-3 dl), johon olet sekoittanut 1 pussillisen kuivahiivaa.
  • Vaivaa taikinasta pullataikinamaisen paksu ja kuohkea taikina ja anna sen nousta liinan alla sen aikaa, kun otat esille täytteen ainekset.
  • Pyörittele jauhotetuilla käsillä suoraan pellille leivinpaperin päälle kullekin omat pizzapohjat ja siitä jokainen voikin jatkaa itse. (Vinkki! Jos haluat päästä erityisen helpolla perjantain ruuanlaittovuorosta, niin hae kaupasta pakastepizzapohjia. Muksuihin kyllä uppoaa nekin!)
Pizzakastikkeen teen aina itse. Laitan kulhoon 1 pienen purkillisen paseerattua tomaattia (200g) ja lisään siihen ½ dl ketsuppia, 3 murskattua valkosipulin kynttä, ripauksen suolaa ja pizzamaustetta. Toimii!

Photobucket

Viimeksi voitelin kokeeksi aikuisten pizzojen reunat oliiviöljyllä + ripottelin oliiviöljyn päälle pinjan siemeniä. Ne paahtuivatkin uunissa ihanan pehmeiksi ja oliiviöljyn ansiosta pizzan reunat olivat todella rapeat ja herkulliset. Vielä kun joku olis siivonnut keittiön mun puolesta ;)

Nyt vaan kaikki kaupan kautta töistä kotiin ja pizzatalkoisiin! Mä istun koulun penkillä tän perjantain ja huomisen lauantain. Nastaa perjantaita!

20 kommenttia

  1. NO on tää on vaikeeta... painon kanssa taiteilu kkun täällä törmää mitä ihanimpiin herkkuihin ;) Herkulliset on kuvat ja saahan noista itsetehdyistäkyl vähän kevennetyn version , halutessaan ! Herkullista perjantaita sinulle ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohut pohja ja vain vähän juustoa. Täytteeksi keveitä kasviksia. Laihduttajakin voi joskus herkutella pizzalla. Meillä syödään pizzaa noin kerran kuussa. Mukavaa viikonloppua, Riitta!

      Poista
  2. Näyttää herkullisilta!
    Meilläkin olisi kiva pitää pizza-perjantaita (tai mikä päivä vaan), mutta ei... Päällimäinen syy on se, että meidän lapsista vanhempi (5v) ei tykkää pizzasta yhtään.
    On pari kertaa yritetty tehdä, sai ihan itse valita päälle aineet mistä tykkää. No, otettiin pizza uunista, poika maistoi - ja ei, ei ollu hyvää. Tietysti siihen vaikuttaa ettei voi käyttää yhtään maitoa ja pohjakin pitää olla ilman vehnäjauhoa... Juniori (3v) ei edes ole koskaan maistanut. (molemmilla isot ruokavaliorajoitteet)
    Ehkä pitäisi rohkeasti ottaa taas kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maidottomuus tosiaan asettaa hieman haasteita. En ole koskaan tehnyt pizzataikinaa gluteenittomaan jauhoon, piirakkapohjan kyllä monesti. Soijajuustot ovat melko kuivia, en tiedä, kuinka sellainen käyttäytyy pizzan päällä. Meidän maidoton poikamme saa kerran kuussa laittaa pizzan päälle juustoa. Käytän pitkään kypsyneitä juustoja. Ei ole tullut mitään ongelmia siinä.

      Ruokavaliorajoitukset ovat tosiaan nykypäivänä yleisiä. Meidänkin perheessämme juodaan kolmenlaista eri maitoa ja lapsille ostetaan kolmenlaisia eri jäätelöitä pakkaseen (tavallista, laktoositonta ja yhdelle maidotonta). Silti teen pääsääntöisesti koko perheelle vain yhdenlaista ruokaa = maidotonta. Arki on siten sujuvampaa ja soija/kauramaitotuotteita ja kermoja on jo ihailtavan hyvin saatavilla.

      Kekseliäisyyttä sinulle kokkailuihin, Rinttu! 3 + 5 vuotiaat ovat hyvässä iässä kokeilemaan uusia makuja :)

      Poista
    2. Joo, kyllä nuo mielellään onneksi kokeileekin uusia juttuja, tuo pizza vaan ei jotenkin oo lyönyt läpi. Ehkä äiti syöny liikaa raskausaikana? :) Meillä haastetta lisää se, ettei vehnän ja maidon lisäksi voi käyttää myöskään soijaa, riisiä eikä kauraa. Lisäksi pitkä lista muitakin, mutta noi rajaa jo paljon ruokia. Mutta tätä tämä meidän elämä on, ja hyvin on tähänkin asti selvitty. Ja kaiken näköistä ruokaa on tullu laitettua ns. normiruokien tilalla, en ois 5v sitten itsestäni uskonut! :)

      Poista
    3. Hyvä teoria toi raskausaika ;) Hihhih. Saat hei olla ylpeä itsestäsi, että osaat ottaa noin monta ruokavaliorajoitusta huomioon ja pitää pikkumiehet tyytyväisinä ja massut täynnä! Kun kouluunlähtö koittaa, niin pienten pitäisi sitten oppia itse huolehtimaan, että saavat oikeanlaista ruokaa koulupäivänä (etteivät ota vahingossa "normaalia" ruokaa). Ei se lopu tämä äidin huoli koskaan. Tsempit teille ja kekseliäisyyttä!

      Poista
  3. Namnam! Olen varmaan tosi kieroutunut, kun pitsassa pitää mun mielestä olla ananasta ja paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No et ole pahasti vinksallaan ;) Ananashan on niin hyvää! Ootko koskaan kokeillut pizzaan persikkaa? Sekin toimii!

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  4. Oi nam! Onpas herkullisen näköisiä pitsoja!! :))
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Aino-Kaisa. Pizzat on syöty jo parempiin suihin ;)

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  5. Oi nyt rupesi tekemään pitsaa mieli :) Mukavat viikonloput!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kun taikinaa veivaamaan vaan! Aina sitä jääkaapista sen verran tonnikalaa ja juuston jämiä löytyy ;)

      Mukavaa viikonloppua sinne teille!

      Poista
  6. Nyt tekee mieli PIZZAA niin että...hyvää koulupäivää huomiselle ja ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotitekoinen pizza vaan on niiiiiin hyvää. Kiitos samoin ihanaa viikonloppua! PS. Joko sait tuloksia?

      Poista
  7. We used to have home made pizza night and my children LOVED making their own! They are much older now, but sometimes I still made homemade pizza, but this time I do all the work! Happy weekend!Sharon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hi Sharon. Thanks for your nice comment. I like homemade pizza a lot and so does our family. It's easy to make and everyone can use their favorite ingredients :)

      Happy weekend to you too!

      Poista
  8. Meilläkin oli pizzaperjantai!! Meillä lapset eivät ole vaan vielä syttyneet pizzalle.Småningom :)

    Ihana Sally, mulla olis sulle taas haaste tuolla blogissani ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih joo, mä huomasin, että oli taas niin samat ajatukset ;)

      Kiitos haasteesta. Yritän ehtiä vastaamaan mahdollisimman pian. Pari päivää sujahti koulunpenkillä, mies lähti sunnuntaitöihin ja me mennään lasten kanssa luisteleen... Ihanaa sunnuntaita! ♥

      Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★