Sisustus & lifestyle since 2009

Search

Oma olkkari piirustuspöydällä

Hirmuisen kiirus talviviikko takana -- ollaan rampattu muutamassa taloesittelyssä, tuskailtu päivähoitoasioiden kanssa, käytetty Pikkusiskoa lääkärissä (lääkekuuri ylähengitystieinfektioon + tipat silmätulehdukseen), oltu Kannustalon Koti-illassa ja ehdinpä osallistua yhtenä iltana vielä Ikean Unelmien Keittiö seminaariinkin (viimeksi mainitusta lisää hieman tuonnempana ;). Koko perhe on meillä enemmän tai vähemmän flunssassa ja vapaaehtoisia lumitöiden tekijöitä ei meinaa porukasta löytyä. Nyt kun koulun kentälle on viimein saatu kunnon jää, huomasimme ettei Juniorin luistimet mahdu enää villasukan kanssa jalkaan. Siispä huomisaamuna kipinkapin luistinkaupoille. Mutta sitä ennen aion kyllä nukkua kunnon yöunet, sillä nousen arkiaamuisin "tikkana" töihin klo 06.00. Nämä viikonloppuaamujen hitaat heräämiset on mun nykypäivän luksusta ;)Mutta sitten varsinaiseen aiheeseen: sisustussuunnitteluopintojen alkuvaiheessa meillä teetettiin harjoitus, jossa piti piirtää omasta olkkarista pohjapiirros mittakaavassa 1:50, seinäprojektiot samasta tilasta mittakaavassa 1:20 sekä luonnospiirros vapaalla kädellä. Piirto-ohjelmia ei saanut käyttää, sillä tehtävän tarkoituksena oli saada tuntumaa piirtämiseen, mittaamiseen ja kynien käyttöön. Meidän pikkuruinen 16 neliön olkkari näyttää näissä kuvissa tältä (ja huomattakoon siis, että opinnot alkoivat vasta äskettäin eli olen vielä pelkkä harrastelija näissä hommissa):


"Täällä asuu äiti, isä ja kolme lasta. Asunto on vuokra-asunto 5h + k + s. Olohuone on kooltaan vain 16 neliötä, mutta tilaan on saatu mahtumaan kaikki tarpeellinen: kaksi sohvaa, sohvapöytä, tv-taso, kirjahylly ja takka. Olohuone ja keittiö ovat yhtä suurta avointa tilaa, jonka keskelle on tilanjakajaksi sijoitettu vuolukivitakka. Kaksi suurta ikkunaa on sijoitettu kätevästi  huoneen kulmaukseen ja sälekaihtimien raoista luonnovalo tulvii sisälle. Asunnossa on vesikiertoinen lattialämmitys, joten erillisiä sähköpattereita ei tarvita. Tämä helpottaa kalusteiden sijoittelua. Huonekorkeus on hulppea 276,5 cm."Piirtäminen oli tosi mukaansa tempaavaa, mittakaavassa pysyminen samoin, mutta tehtävän kivoin osio oli, kun lopuksi piti laatia luettelo sisustuksessa käytetyistä huonekaluista ja materiaaleista mittoineen, ostopaikkoineen ja hintoineen. Kuten varmaan huomaatte, niin aika moni meidän olkkarin tavaroista löytyy Ikeasta. Omasta mielestäni toteutus A3 arkeille on ehkä lähempänä skräppäystä kuin fiiniä sisustussuunnittelua, mutta tykkäsin tämän tekemisestä valtavasti ja sehän on pääasia.

Mukavaa viikonloppua!

-Sally-
12 kommenttia

 1. Voi vitsi, sinähän olet taitava jo nyt, kynäsi jälki on erityisen kaunista!
  Muistan omilta opiskeluajoilta nuo tehtävät - sillä erotuksella, että silloin oikeastaan kaikki piirrettiin käsin, toisin kuin nykyisin taidetaan tehdä, mutta minä tykkäsin nimenomaan niistä käsinpiirtelyistä en niinkään koneella tekemisestä! ;)

  Mukavia hitaasti käynnistyviä aamuja & rentoa oloa viikonloppuusi! ♥

  VastaaPoista
 2. Voi vitsi, voisi olla aika mielenkiintoista opiskella hieman sisustusalaa :)

  VastaaPoista
 3. Nuo sun opinnot kuulostaa ja näyttää NIIIIIN IHANILTA!! Ehkä joskus... ;)

  VastaaPoista
 4. Mari: Kiitos kauniista sanoistasi. Mäkin arvostan entisaikojen piirustustaitureita ja kynätekniikoita. Nykyisin kun ei tarvitse kuin syöttää mitat piirto-ohjelmaan, niin johan on 3D kuvat valmiit. Isälläni on vieläkin piirustuslauta työhuoneessaan ja aloitti uransa 70-luvun alussa suunnitteluinsinöörinä. Viikonlopputerkut sinne teille myös!

  Inanaa: Juu, rohkeasti vaan opiskelemaan, jos siltä tuntuu! Opiskelu kannattaa aina.

  Mia - Willa Oliviasta: Lämmin kiitos. Kuitukärkikynillä ja tusseilla piirtäminen on kyllä kivaa ja jälki samoin. Käsi ei kyllä saa paljon vapista. Mieheni yllättyi näistä kuvista, että miten olin saanut ektorp sohvat näyttämään pehmeiltä ;)

  VastaaPoista
 5. Sally: Mitä kautta olet hakeutunut opiskelemaan ja onko kyseessä ihan kunnon ammatillinen sisustusalan tutkinto (sisustaja, verhoilija tms.) vai joku muu?

  VastaaPoista
 6. Inanaa: Koulutukseen oli hakuaika loppukesästä. Kyseessä on aikuiskoulutus ja se valmistaa sisustussuunnittelijan ammattitutkintoon. Opiskelu kestää 2 vuotta ja sisältö on suunniteltu suoritettavaksi työn ohessa. Lähiopiskelupäiviä on noin 2-3 kuukaudessa, poislukien kesäkuukaudet. Luonnollisestikin myös väliviikkoina täytyy tehdä opiskeluun liittyviä harjoitustehtäviä ja olla kiinnostunut sisustamisesta eli olla tuntosarvet pystyssä missä ikinä liikkuukin. Siten oppii parhaiten, kun katsoo hotelleja, sisustuskauppoja ym. sisustajan silmin eikä vain asiakkaana. Näyttötutkinnossa opiskelija näyttää oman osaamisensa arvosteluraadille esim. laatoituksessa, tapetoinnissa, sisäpintojen maalauksessa, sisustusmyyntityössä ym. Opiskelemassani tutkinnossa on lisäksi mahdollista suorittaa ohessa yrittäjyyden näyttötutkinto, sillä sisustussuunnittelijat sijoittuvat työmarkkinoille usein itsenäisiksi ammatinharjoittajiksi(yrittäjiksi).

  Googleta rohkeasti esim. hakusanoilla sisustusalan ammattitutkinto sisustus aikuiskoulutus työn ohella ym. jotta löydät sinun kotipaikkakuntaasi lähinnä olevat ammattikorkeakoulut ym. oppilaitokset, jotka tarjoavat opintomahdollisuuksia sekä saat tietoa hakuajoista, vaatimuksista + koulutuksen hinnoista.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 7. Iiik, mä olin kadonnut sun lukijoista... no nyt se on korjattu! :)

  Tosi kiva postaus! :)

  VastaaPoista
 8. Mä tykkäisin ehkä eniten jostain sen tyyppisestä koulutuksesta, jossa noita kaikkia asioita opiskellaan, mutta se ei välttämättä johtaisi tutkintoon. Olisi kiva oppia sisustamisesta alana lisää, mutta mun logiikka ja luovuus tuskin riittäisivät ihan laajaan kokonaisuuteen. :)

  Sellaisia koulutuksia/kursseja tuskin on vaan. Voi olla, että semmosia jos tahtoo opiskella pitää lukee ja opiskella ite vaikkapa kirjoista. Mut olisi kiva, jos tukena olisi joku opettaja.

  VastaaPoista
 9. Miia: Hyvä kun huomasit ;) Welcome back!

  Inanaa: Sisustaminen on ollut Suomessa "muotia" viimeiset 10 vuotta (ainakin). Tarjolla on paljon kursseja, viikonloppukursseja ym. harrastustason sisustusopintoja. Mä olen aina pitänyt itseäni ns. itseoppineena sisustajana eli jonkinlainen "sisustuksellinen silmä" on ollut aina olemassa. Eli se taito yhdistää värejä, materiaaleja ym. ja hahmottaa tiloja ym. Jokainen sisustamisesta kiinnostunut voi tietenkin kutsua itseään sisustajaksi, mutta on hyvä, että on olemassa myös tutkintoja, joissa oma osaaminen voidaan näyttää toteen ja siten esim. ammatinharjoittaminen yrittäjänä sisustusalalla on uskottavampaa. Toki pitää muistaa, ettei mikään koulu ja kurssi itsessään anna kuin diplomin seinälle. Tarvitaan paljon ponnisteluja itseltäänkin, jotta jaksaa sitoutua tavoitteisiin ja oppia koko ajan uutta/ pysyä ajan hermolla.

  Sisustaminen on kiva harrastus. Voihan se tietty käydä kukkarolle hieman kalliiksi, mutta mä perustelen aina miehelleni, että meillä on selkeä TARVE tälle ja tälle ostokselle ;) Sitä paitsi onhan se ihanaa, kun viihtyy sisustamassaan tilassa. Koti on kuitenkin meille monelle niin tärkeä paikka. ♥ Home Sweet Home

  VastaaPoista
 10. Mulla ei onneksi ole tarvetta kutsua itseäni sisustajaksi. :D Mä haluaisin oikeasti vain oppia asioita; juurikin värien yhdistelemistä, käyttämistä. Valaistusta, sommittelua, hahmottamista jne. Maalaamista, hyllyjen kiinnittämistä seinään. Sellaista yleishyödyllistä ja vähän päälle. :) Mun sisustussilmä on tosiaan tosi alkeellinen ja haluaisin sitä kehittää. Faktatiedoista ei olisi siinä haittaa. :)

  VastaaPoista
 11. Inanaa: Kivat keskusteluthan tästä syntyikin :) Ja kyllä sulla on blogista päätellen ainakin hitsin hyvä maku sisustamisen suhteen.

  Kokemuksesta tiedän, että tekemällä oppii parhaiten. Rohkeasti siis vaan tuunaamaan, maalaamaan, sahaamaan ja naulaamaan. Ei kukaan ole mestari syntyessään, en minä ainakaan ;) Kannattaa myös tarjoutua mukaan remppa- ja raksakavereiden projekteihin ihan vaan apumieheksi tai siivoushommiin, jolloin näkee paraatipaikalta monta juttua ja saa hyviä vinkkejä. Kirjastosta saa myös hyviä teoria-apuja, samoin monista kiinnostavista blogeista! Blogit on oikeestaan oikeita sisustamisen aarreaittoja, sillä moni kiinnostava sisustuksellinen trendi on jo ollut esillä kymmenissä ellei sadoissa blogeissa ennen kuin fiinit sisustuslehdet ehtivät painosta lehtihyllyyn asti.

  VastaaPoista
 12. Mä olen saanut oman kotini sisustamiseen tosi paljon neuvoja ja vinkkejä. Jotain pientä olen itse ideoinut. Toki tietenkin tarvii vinkkaajan kanssa silleen osua maut kohdilleen, että kun toinen vinkkaa niin minä toteutan. Eihän se oman maun vastaisessa kodissa ole kiva olla. ;)

  Mutta kun sisustaminen on sinänsä ihan uusi juttu mulle, niin eipä se silmäkään ole tottunut sellaisia asioita katselemaan. Niin mä yritän ajatella...

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★