Sisustus & lifestyle since 2009

Search

ASUNTOMESSUT 2020: PARHAAT VINKIT


- Kuulostanko ihan ikälopulta, jos kerron, että aloitin asuntomessuilla käymisen jo 90-luvulla?

Väliin mahtuu vuosia, jolloin messut olivat liian kaukana tai kesät pienten lasten kanssa liian hektisiä, mutta yli 20 messut on jo tullut nähtyä ja viimeiset 10 vuotta ollaan messuiltu miehen kanssa nyt joka vuosi. Tässä jutussa kerron konkarin vinkit onnistuneeseen messupäivään (ja pahoittelut heti alkuun kuvatulvasta).

Kohde 30: Jämerä Salmiakki
Kohde 30: Jämerä Salmiakki portaat Grado
Kohde 12: Kastelli Villa Hiili
Kohde 24: Omatalo Kulma
Kohde 25: Kontio Hill House

Asuntomessut Tuusulassa

Tuusulan messualue tuntuu äkkiseltään katsottuna pieneltä, mutta koronarajoitusten vuoksi määrätty yksisuuntainen messureitti + kiinnostavien kohteiden lukumäärä tekevät siitä laajan. Ei kannata ahnehtia liikaa ja ottaa itselleeen stressiä siitä, että edes yrittäisi kiertää kaikki messutalot yhtenä päivänä - se on mahdotonta! Pieni rahallinen panostus ennen messupäivää esim. Deko -lehteen tai TM rakennusmaailman messunumeroon auttaa poimimaan jyvät akanoista. 

- Itse teen niin, että selaan ennakkoon messulehdestä itseäni kiinnostavat kohteet ja kirjoitan post-it lapuille kunkin talon "herkut" (esim. Gradon portaat, Drop-allas, sininen keittiö jne) eli miksi kyseinen kohde kiinnostaa.

Jos et pääse kirjastoon tai halua ostaa lehteä, niin jokavuotiset messukohteet löytyvät myös asuntomessut.fi

Kohde 13: Designtalo Puro master bedroom
Kohde 13: Messujen isoimmat suihkulautaset
Kohde 26b: Terratinta-talot Puustellin Helmi simpukkalaatat 
Kohde 7: Hevi kivitalot Lumitiikeri marmorilaatta
Kohde 7: Lumitiikeri master bedroom 
Kohde 7: Lumitiikerin kalusteita olohuoneessa
Kohde 7: Lumitiikeri olohuoneen kaasutakka
Kohde 12: Kastelli Villa Hiili
Kohde 41: Honka Huomen iso kodinhoitohuone
Kohde 3: Villa Fortuna 


Saapuminen messuille

Huom. Tänä vuonna messuliput pitää ostaa ennakkoon verkkokaupasta. Messualueen sisääntulo on porrastettu niin, että tunneittain alueelle päästetään enintään 500 kävijää. Netistä ostettu lippu ohjaa saapumaan oikeaan aikaan. 

Messuille kannattaa saapua hyvissä ajoin ja ajaa auto päiväksi ohjattuun messuparkkiin, josta on pysäköintilippuun sisältyvä bussikuljetus messuportille. Kiire kannattaa jättää kotiin ja laittaa jalkaan hyvät kengät sekä reppuun juotavaa/ pientä syötävää. Ylimääräinen kangaskassikin voi olla tarpeen, jos haluaa kerätä messuilla esitteitä (ensikertalaisen messukävijän tunnistaa yleensä siitä, että heillä on kauhean painavat kassit esitteitä, mutta itsekin harrastan yhä samaa, mistä mies mua aina kiusoittelee ;) Messualueellakin toki myydään ruokaa, juotavaa ja jätskiä, mutta kaikessa on pieni "messulisä", joten pienet voileivät, juotavaa, hedelmiä ja pähkinöitä kannattaa ehdottomasti pakata mukaan, sama koskee omaa käsidesiä. Vessat sentään ovat messualueella maksuttomia ja käsidesiä messualueellakin tarjolla ilahduttavan monessa paikassa.

Vinkki! Tuusulan messualueella on muutama vesipiste, joissa voi täyttää omaa juomapulloa ilmaiseksi.

Kohde 7: Hevi kivitalot Lumitiikeri 
Kohde 12: Kastelli Villa Hiili
Kohde 24: Omatalo Kulma


Kohde 15: Kastelli Kuori 125

Kohde 26: Terratinta-talo Puustellin Helmi

Kohde 25: Kontio Hill House
Kohde 26b: Terratintan terassi & poreet


Messupäivä

Asuntomessuilla kuluu helposti 4-6 tuntia ja esim. minä kuulun niihin ihmisiin, joka saa messuilla kulumaan vaikka koko päivän. Kannattaa huomioida, että jotkut talot ovat suositumpia kuin toiset ja niihin joutuu jonottamaan sisälle. Muista turvavälit! Alueen yksisuuntainen messureitti kannattaa katsoa ennakkoon valmiiksi ja suunnitella omat kiinnostuksen kohteet ja pysähdykset sen varrella. Reitti ja kulkusuunta on merkitty karttaan vaaleansinisellä, tänä vuonna Tuusulassa et siis voi kulkea messuilla itse valitsemaasi reittiä, mutta kaikkiin taloihin ennakkoon määrätyn reitin varrella ei tietenkään ole pakko tutustua eli skippaa rohkeasti kohteet, joita et ollut merkinnyt omaan listaan.

- Kaikesta itseään kiinnostavasta kannattaa räpsiä paljon kuvia kännykällä tai kameralla ja kuvata tunnelmia myös videolle, sillä kuvista löytää jälkikäteen vaikka mitä yksityiskohtia, mitä ei messuilla huomannut, kun oli hälinää, paljon porukkaa ja niin paljon nähtävää yhdellä kertaa. 

Kohde 38: Finnlog Hetenan lumoava atriumpiha

Kohde 28. Finnlog Hetena olohuone

Kohde 25: Kontio Hill House keittiö Kontio Living, tasot Cosentino Silestone

Kohde 25: Kontio Hill House kylpyhuone Kontio Living, tasot Cosentino Silestone

Kohde 25: Unidrain lattiakaivo sekä käytännöllinen kaatokiila

Kohde 21: Kastelli Kuori 115 kodinhoitohuone
Kohde 21: saunassa haapalauteet

Kohde 21: Kastelli Kuori 115 seesteinen makuuhuone

Kohde 13: Designtalo Puro - Muistatteko 80- ja 90-luvuilta nämä "venetsia-tuolit"?
Kohde 19: Sievitalo Kultakoivu makuuhuone

Kohde 19: Sievitalo Kultakoivu

Kaiken ihanan näkemiseenkin turtuu ja muutamassa tunnissa rupeaa jopa tuntumaan, että talot toistavat itseään ja ovat kaikki samanlaisia. Siinä on kyllä osa ihan tottakin, sillä joillakin valmistajilla on samoja tuotteita useassa eri messutalossa (laatat, parketit, viherkasvit, sisustustuotteet jne). 

- Kannattaa myös ahmia silmillä niitä juttuja, jotka itselle ovat ajankohtaisia eli antaa katseen hakeutua esim. mattoihin, ruokapöytiin, takkoihin tai saunoihin, jos joku niistä on hankintalistalla tai muuten oman kiinnostuksesi kohteena. Ja taloihin sisään jonottaessa kannattaa käyttää seisoskelu hyödyksi tutkailemalla piharatkaisuja, ulkovaloja, istutuksia sekä sitä, kuinka materiaalit ja valitut kasvit sointuvat toisiinsa. Näkymät Duplio Tynellin kattoterassilta
Kohde 13: Designtalo Puro

Kohde 21: Kastelli Kuori 115


Kohde 13: Sohvaryhmä ulkosalla

Säätä kestävä matto ulkona kohteessa 13: Designtalo Puro

Kohde 13: Designtalo Puron trendikkäät heinät

Kohde 38: Finnlog Hetena atriumpihan minimalistiset istutukset


Tärpit Tuusulaan

Meitä itseämme kiinnosti tänä vuonna messuilla eritoten terassi- ja pihaideat, saunat sekä sisustaminen yleisesti. Toki krooninen raksakuume myös vaivaa allekirjoittanutta eli katselimme taloja hieman myös "sillä silmällä" - ja täytyy myöntää, että erityisesti KASTELLI ilahdutti tänä vuonna. Muutoin taisimme hakeutua ihan vaan tuttujen suunnittelijoiden sisustamiin kohteisiin + oli mulla tietty ennakkoon muutama messutärppi, joita en halunnut missata (merkitty listaan tähdellä ). 

Nähin mun tärppilistan kohteissa vierailuun kuluu ihan koko messupäivä eli kannattaa todellakin nähdä etukäteen hieman vaivaa, vaikka viimeistään automatkalla Tuusulaan, jotta sun oma tärppilista on selvillä eikä sitten ihan niin paljoa harmita, jos missasi jonkun kivan kohteen. Kaikki talot eivät lehdestä ennakkoon katsottuna näytä niin kivalta kuin livenä (lehdet menevät painoon jo paljon ennen kuin taloissa ollaan läheskään valmiita ja osa kuvista on suunnittelijoiden 3D-kuvia) eikä esim. Dekossa 7/2020 oltu esitelty ollenkaan kivaa paritalokohdetta nro 4. Veljesteco, johon kannattaa kyllä kurkata! 


★Kohde 3. Villa Fortuna│Sisustus Annina Kekoni, erikoinen julkisivu, messujen suurin talo, hirsiunelma, uima-allas ja spa

★Kohde 4. Paritalo Veljesteco│Veljesten rakentama CLT-paritalo, industrial- ja loft -henkeä, pihan perällä saunatupa

Kohde 6a. Honkarakenne Villa Mikael│Avoin, avara, täysin esteetöntä asumista, lattiat laatoitettu kauttaaltaan, hieno musisointi/monitoimitila + sauna, viehättävä sisäpiha, ulkotakka, koiralla oma kulkuluukku ulos (tunnistaa sirun)

Kohde 7. Hevi kivitalo Lumitiikeri│Sisustus Laura Seppänen, upea arkkitehtuuri & stailaus, kaasutakka tilanjakajana, mikrosementti saunatiloissa, tyylikäs master bedroom, kalanruotoparketti ja yläkerran oleskeluhuone, jossa myös parvi

Kohde 13. Design-talo Puro│Sisustus Mikko Toppala, upea keittiöntaso, 80-luvulta tutut "venetsiatuolit", ehkä näiden messujen isoimmat suihkulautaset, komeat heinäistutukset, sohvaryhmä ulkona, Lakka Loimukivet (ruskea-valkoinen pihalaatta)

Kohde 15. Kastelli Kuori 125│Sisustus Sanna Siik-Keskisarja, musta talo, rakennukset muodostavat suojaisan "pihapiirin", kivilohkareet etupihan istutusalueella, aurinkopaneelit

Kohde 21. Kastelli Kuori 115│ Sisustus Sanna Siik-Keskisarja, L-muotoinen musta talo, vaalea sisustus, takapihan puolella talon moderni "kuori" antaa suojaa sateelta ja paahteelta, istutusalue kiinni terassissa (kiva idea eikä vaadi kaidetta) 

Kohde 24. Omatalo Kulma│ Sisustus Sasu Heikkilä/ Sasu's Playhouse, tiikkiset huonekalut,  veikeät apina-ulkovalaisimet, oma vesiputous terassilla, kodinhoitohuoneen työtaso tiikkiä, sähkökaappi naamioitu turkoosilla tiikkiovella, koristeellinen makuuhuone + pukeutumishuoneen tiikkijalkainen meikkipöytä, personoidut akustiikkalevyt sisustuksessa, erikoinen sähkötakka, lyhennetyt räystäät

Kohde 25. Kontio Hill House│Sisustus Piia Kalliomäki, selkeälinjainen tyylikäs hirsitalo, upea saunaosasto, iso ikkuna keittiön lavuaarin edessä, aamiaiskaappi, verhot terassilla!

Kohde 26b. Terratinta-talo Puustellin Helmi│Messinkiä, marmoria, tammea, upea kylpyhuone laattoineen (simpukkalaatat), master bedroomin päiväpeitto, tyylikäs terassi, viinikaappi ja poreet

Kohde 27a. Duplio Tynell│ Sisustus Sanna Piitulainen, Lammi Kivitalojen tyylikäs paritalo, hieno oivallus keittiön/olkkarin välinen matala hyllyseinä, yläkerran makkarissa puinen sängynpäätyseinä ja master bedroomista kulku kattoterassille

Kohde 30. Jämerä Salmiakki│Suomalais-englantilaisen perheen 3-kerroksinen koti, kapea ja korkea englantilaisvaikutteinen "townhouse", kontrastit, mustavalkoinen väritys, miltei psykedeelinen vessa heti sisääntulossa, upea portaikko, joka kerroksessa omat oleskelutilat, upea parkettilattia, master bedroom/ walk-in-closet, älä unohda tutustua pihasaunaan (niinkuin meille kävi, kääk)

Kohde 38. Finnlog Hetena│Tyylikäs japanilais -henkinen atriumtalo, suojainen sisäpiha, ainutlaatuinen tunnelma, minimalistinen, hieno ikkunaseinä, rimakatto, musta keittiö, kaunis betonilattia, upea sauna

Kohde 41. Honka Huomen│Sisustus Maru Hautala, mustikansininen keittiö, kenties messujen kuvatuin makuuhuone, Genelec -äänimaailma, iso kodinhoitohuone, kylppärissä katseen vangitsevat koholaatat, lasiseinäinen wc, vihernurkkaus


Kohde 13: Yläkerrassa vaatehuone ja kodinhoitohuone vierekkäin 

- No kyllähän messuilla yksi vessaselfie pitää ottaa!

Kohde 24: Meikkipöytä Sasu's Playhouse

Kohde 24: Omatalo Kulma eksoottinen makuuhuone

Kohde 24: Omatalo Kulma

Kohde 24: Topi-Keittiöt, ruokapöytä Sasu's Playhouse


Kohde 3: Villa Fortuna hirsitalon julkisivu
Kohde 26a: Terratinta-talot ja ehkä näiden messujen kuvatuin lattialaatta
Kohde 20.:Villa Lakka Kivitalo - HUOM. Ennakkotiedoista poiketen EI MESSUKOHDE!


Mitä messuista jäi käteen?

- No sisustusinto ainakin nostaa päätään eli messujen jälkeen tekee mieli uudistaa omaakin kotia. Oma valkoinen koti tuntui messupäivän jälkeen myös ihanan raikkaalta ja olen tyytyväinen moneen 2016 raksa-aikana tekemääni sisustusvalintaan, jotka ovat edelleen ajankohtaisia (marmorilaatat, maalisävyt, walk-in-vaatehuone, vaalea sauna, unidrain, kattosuihkut, kamiina, iso saareke jne). Myös monta kivaa pihaideaa tarttui mukaan!

Messutalot ovat tänä vuonna paitsi ekologisia niin myös maltillisen kokoisia (120-140 m2), muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Neliöitä on nipistetty kalliista tiloista kuten kylppäreistä ja keittiöt ovat suurimmaksi osaksi olokeittiöitä eli olohuone + keittiö muodostavat yhden ison avoimen tilan. Kylpyhuoneet ovat siis pienentymässä taas takaisin kohtuullisen kokoisiksi, jopa 1-suihkuisiksi, eikä messutaloissa enää juurikaan näy spa-tiloja kylpyammeineen. Ulkoaltaita sen sijaan näkyy ja terassit tarjoavat messukävijälle tosi kivoja ideoita - ja ulos voi laittaa jopa verhot, kuten rohkeasti kohteessa nro 25!

Myös aikuisten makuuhuoneet ovat messutaloissa pääasiassa aika pieniä ja rauhoitettu pelkästään nukkumiseen. Muutamassa kohteessa on ihanan isot makkarit (esim. kohteet 3 ja 7) ja tosi monessa messutalossa on nyt walk-in-vaatehuone, sängyn päätyseinän takana. Mustien keittiöiden suosio näyttää edelleen jatkuvan ja mustaa yhdistetään lämpimiin puun sävyihin. Muutama viehättävä poikkeuskin löytyy ja kannattaa tsekata esim. tuo mustikansininen keittiö kohteessa 41. Honka Huomen sekä puunväriset keittiöt kohteissa 21. Kastelli Kuori sekä 26a. Terratinta-Talo Puustellin Helmi. Ja nyt kun oikein mietin, niin yhtään kokovalkoista keittiötä ei tainnut osua mun messureitin varrelle...

- Messutaloissa on käytetty rohkeasti laattoja (jättikokoisia tai muuten kuvioltaan rohkeita), rouheita tehosteseiniä sekä kullanvärisiä suihkuja/ hanoja. Myös kauniit matot ilahduttavat tänä vuonna!

Kohde 7. Lumitiikeri yläkerran harrastetilan huonekortti

- Messutaloissa on kaikissa tiloissa ns. huonekortit, jotka pitävät sisällään tiedot kyseisessä tilassa käytetyistä materiaaleista, seinän maalisävyistä, lattiamateriaalista ja sisustustekstiileistä & pikkutavaroista. Eli kannattaa napata kuvia myös niistä, jos tilassa on jotain, mikä kiinnostaa.

Asuntomessut on paljon muutakin kuin massatapahtuma taloja, arkkitehtuuria ja pihoja, sillä se antaa kurkistaa rakentajaperheiden asumisunelmiin. Kohteet toki stailataan lainatavaroilla, mutta esim. suomalais-englantilaisen perheen koti (kohde 30. Jämerä Salmiakki) hurmaa ehkä juuri siksi, että kaiken graafisuuden ja leikittelevän mustavalkoisuuden joukkoon on lisätty runsaasti myös perheen omia sisustustavaroita - ja keittiön keltainen hana kyllä hätkähdyttää, jos messutalot alkavat päivän aikana tuntua puuduttavan samanlaisilta!

Kohde 30: Jämerä Salmiakki (keltainen keittiön hana)
Kohde 30: Jämerä Salmiakki cd-teline

Kohde 30: Portaat Grado

Kohde 30: Walk-in-vaatehuone
Kohde 30. Jämerä Salmiakki psykedeelinen wc


Vinkit!

Messut ovat avoinna ma-pe klo 12-20, la-su 10-18, mutta yhtenä päivänä on mahdollisuus viipyä messualueella myös hieman myöhempään illalla eli mikäli pihavalaistus on omalla listalla, niin varaa ihmeessä messupäiväksi pe 21.8.2020 jolloin messut ovat poikkeuksellisesti avoinna klo 22 asti. 

Messualueen kyljessä on peräti kuuden jalkapallokentän kokoinen Puustellinmetsän puisto, jossa kannattaa ehdottomasti käväistä, vaikka illalla jalat ovatkin sitten ihan poikki. Puistossa voi levähtää ja syödä vaikka eväät, ja talot näyttäytyvät sieltä käsin suojaisine takapihoineen eri näkökulmasta messureittiin verrattuna. Lapset (ja lapsenmieliset) myös tietenkin rakastuvat puiston oranssiin kiipeilytelineeseen!

Messujen sisääntulossa on iso sisustushalli, jonka läpi on pakko kulkea ja aktiivisimmat myyntitykit hyökkäävät siinä heti kimppuun. Viimeistään poislähtiessä kannattaa kuitenkin nostaa katse ylös kengänkärjistä ja pysähtyä Pyyhekauppa Linan kohdalla, sillä Annen aidot turkkilaiset hamam -pyyhkeet ovat maailmanparas messutuliainen, joista on iloa vielä vuosiksi eteenpäin!

Sisääntulon näyttelyhallissa Pyyhekauppa Lina 


Visit Tuusula

Tuusulassa on paljon nähtävää messujen lisäksi ja tässä muutama vinkki (messualueella on myös paikallisten yrittäjien/ käsityöläisten Tuusula Shop -teltta, jossa kannattaa piipahtaa):

 • Koiramäen Pajutalli│Forsteninkuja 10 as 1, Tuusula │Hehtaarin kokoinen pihapiiri, jossa kahvila, sisustuspuoti, pajutöitä, kaneja ja minipossuja, Peikkometsä
 • Mattomylly│Moukarinkuja 4, Tuusula│Kodin mattojen erikoisliike, jossa tuhansia mattoja
 • Miiko│Pellavamäentie 5, Tuusula│Suomalaisena käsityönä valmistettuja sisustustuotteita
 • Memories Marin Putiikki│Rantatie 110 B, Tuusula│Vanhassa navetassa runsas ja värikäs sisustusputiikki
 • Onnion Store│Hyryläntie 9, Tuusula│Sisustuskauppa, jossa uniikkeja tuunattuja vanhoja huonekaluja ja itsepalvelumyyntipöytiä, jopa kahvilan huonekalut ja astiat ovat myynnissä!
 • Pirilän Kukkatalo│Amerintie 66, Tuusula│Iso valikoima kesäkukkia ja inspiroivia asetelmia. Leikkokukkakylmiössä voi koota oman kimpun kukka kerrallaan
 • Somia Living│Nappulakatu 1, Tuusula│Kotimaisten ja eurooppalaisten merkkien sisustustuotteita sekä vaatteita ja asusteita
 • Uniikkitehdas│Keskustie 9-11, Tuusula│Sisustuskauppa, valikoimissa uutta, vanhaa ja tuunattua

Kohde 27a: Duplio Tynell
Pienet taukojumpat on paikallaan messuillakin!Asuntomessut 2020 oheiskohde - Taiteilijaperheiden Rantatie

Neljä 1900-luvun alun tunnetuinta suomalaista taiteilijaa peheineen asettui Tuusulanjärven rannalle toistensa suostuttelemina. Perheitä yhdisti taiteiden lisäksi myös ikä ja elämäntilanne, sillä kaikki olivat kolmikymppisiä, perheellisiä ja etsivät paikkaa, jossa yhdistää taiteen vaatima rauha, inspiroiva luonto ja perhe-elämä. Kuulostaa kombolta, jota moni lapsiperhe tänäkin päivänä asumisessa arvostaa. Tämä "Taiteilijaperheiden Rantatie" on nyt nähtävissä samalla messulipulla ns. oheiskohteena. Lisätiedot visittuusulanjarvi.fi

 • Ahola│Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää│Kirjailija Juhani Ahon ja taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin koti (ti-su 10-18)
 • Halosenniemi│Halosenniementie 4-6, Tuusula │Taiteilija Pekka Halosen perheen ateljeetalo (ma-su 11-18, to 11-19)
 • Ainola│ Ainolankatu, Järvenpää │Säveltäjä Jean Sibeliuksen perheen koti (ti-su 11-17, to 11-19)
 • Suviranta│Taidemaalari Eero Järnefeldtin perheen koti ja kesäpaikka. Edelleen yksityiskoti, jossa ei voi vapaasti vierailla, mutta Järvenpään Taidemuseossa on tänä kesänä avoinna näyttely "Suviranta - Järnefeldtien taiteilijakoti esittelee kotia" os. Kirjastokatu 8, Järvenpää (ti-su 11-18)

Tuusulan Rantatien varresta löytyy myös Erkkola eli runoilija J.H. Erkon koti, Aleksis Kiven kuolinmökki, Lottamuseo sekä perinnetalo Krapi. Ja Tuusulan sää kannattaa tietenkin tarkistaa etukäteen, sillä oikeanlainen pukeutuminen on myös satsaus onnistuneeseen messupäivään!- Lisäsin Sally's instagram kohokohtiin oman napin asuntomessuille (kuvassa beige pallo vasemmalla), josta painamalla löydät kuvia ja tunnelmia messutaloista päivänä, jolloin itse kävin messuilla. Ja aiemman messupostauksen voit halutessasi lukaista tästä

Aiotko mennä asuntomessuille Tuusulaan? Vai vierailitko jo messuilla? Laita rohkeasti kommenttia tai jätä yksityisviestiä countrysally(at)wippies.com, jos haluat lisätietoja tai jokin messuihin liittyvä askarruttaa. Otan vastaan myös postaustoiveita!


Asuntomessut 3.-30.8.2020 Tuusulassa

2 kommenttia

 1. Olipa loistava postaus! Mahtavat vinkit ja tärpit :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos muru ♡ Teillä kohta siellä omatkin valinnat raksalla edessä.

   Mukavaa alkanutta elokuuta!

   Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★