Sisustus & lifestyle since 2009

Search

HAIKON KARTANO JA MATKAVINKIT PORVOOSEEN

Yövyimme Loviisan asuntomessureissulla Haikon Kartanossa. Kartano sijaitsee Porvoossa, mistä on vain reilun puolen tunnin ajomatka Loviisan Kuningattarenrantaan. Vietimme samaan aikaan hääpäiväämme, joten romanttinen kartanomiljöö valikoitui aika luonnollisesti majoituspaikaksemme. 


Haikon kartano / Haikko Manor

Hotelli Haikon Kartano & Spa sijaitsee Porvoossa. Haikkoon on vain noin puolen tunnin ajomatka Helsingistä ja 10 minuuttia idyllisestä vanhasta Porvoosta. Palkittu ja monipuolinen kartano-, kylpylä- ja kokoushotelli sijaitsee kauniin kartanopuiston keskellä meren läheisyydessä. Ainutlaatuisessa kartanohotellissa on 26 huonetta ja kylpylähotellissa lisäksi 185 huonetta.

Kartano ja sen 14 hehtaarin maa-alueet ovat nykymittapuunkin mukaan sangen vaikuttavat. Alueella kasvaa upeita suuria jalopuita, paljon lehtimetsää, hyvin hoidettuja nurmialueita ja alhaalla rannassa siintää meri. Kaikkialla pystyy aistimaan entisaikojen loiston ja oma pienuus ja arkisuus farkkuihin pukeutumisesta lähtien painoi askelissa, kun seikkailimme kartanon mailla. Olisipa ollut ihanaa pukeutua juhlamekkoon ja kultaisiin tanssikenkiin, loihtia hiuksiin elegantti nutturakampaus ja tanssahdella juhlasalissa rakkaan käsivarsilla aamunkoittoon...

Tervetuloa Haikon kartanoon
Haikon kartanon juhlasali / Ruokasali / Aamiaissali


Historiaa

"Kartanon aiempi päärakennus paloi uudenvuodenyönä 1910-1911, kun juopottelun takia erotettu renki sytytti rakennuksen tuleen. Professori Armas Lindgren piirsi palaneen päärakennuksen tilalle monumentaalistyylisen rakennuksen. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1911."

Alunperin vuonna 1362 Haikon Kartano kuului Viipurin dominikaaniluostarille ja oli silloin varsin eri näköinen kuin nykyään. Jöns Olavinpoika osti kartanon ja Stenbockien suku omisti Kartanon seuraavat 400 vuotta. Tosin sukunimet vaihtuivat, koska kartano periytyi usein tyttärille. Wallenien veljien omistuksessa kartano oli vuosina 1853-1871. Heidän sisarpuolensa Aurora Karamzin oli paitsi tunnettu seurapiirikaunotar myös hyväntekijä, joka perusti mm. Helsingin Diakonissalaitoksen.

Vuonna 1871 kartano myytiin kenraali Sebastian von Etterille, joka palveli Aleksanteri II:n armeijassa. Von Etterin aikana kartanossa elettiin loiston ja eleganssin aikoja. Jos kartanon seinät osaisivat puhua, ne paljastaisivat varmasti yhden jos toisenkin merkkihenkilön salaisuudet. Vieraina oli mm. Venäjän keisarisuvun jäseniä, Mannerheim, Runeberg ja Edelfelt, joka ihastui Haikon merellisiin maisemiin ja rakennutti kartanon läheisyyteen pienen kesäateljeen. Taiteilija palasi joka kesä Pariisista Haikkoon, jossa hän maalasi monet merkittävät työnsä. Haikon kartano siirtyi Satu (ent. Tiivola) ja Leo Vuoriston omistukseen vuonna 1965. Kylpylähotellina Haikko aloitti vuonna 1974. Nykyään Haikon kartanon omistaja on perheyritys Vuoristo-Yhtiöt.

Haikon Kartano on suomalainen perheyritys

Haikon Kartano on suomalainen perheyritys, joka maksaa verotulot Suomeen. Haikon Kartano on Itä-Uudenmaan suurin hotelli ja alueella merkittävä työnantaja. 

"Haikon Kartanon perustaja Kauppaneuvos Satu Tiivola osti kartanon rapakunnossa ja viimeistelemättömänä aviomiehensä Leo Vuoriston kanssa. Tiivola ihastui arkkitehti Armas Lindgrenin alkuperäiseen suunnitelmaan kartanosta. Tavoitteena oli 1850-lukulainen tunnelma. "Kukaan ei ymmärtänyt ajatustani romanttisesta talosta ja sisustuksesta. 60–70-luvuilla talot olivat vain kantti kertaa kantti. Leo sanoi, että Satu, nyt sinä piirrät itse kaikki 40 huonetta." Remontti, kunnostaminen ja antiikkikalusteiden hankinta ympäri Eurooppaa vei vuoden, mutta se kannatti - Kartanon sisustus on näkemisen arvoinen!Kylpylähotelli Haikko Spa

Yövyimme lehtipuiden ja villiviinin köynnöstämän kujan takaa pilkistävässä kylpylähotellissa. Sen hotellihuoneet on vastikään remontoitu nykyaikaisiksi ja huonekohtainen säädettävä ilmastointi pitää huolen, että vierailu on miellyttävä. 

Kylpyläkäynti, runsas kartanoaamiainen sekä autopaikka sisältyvät huonehintaan. 
Kylpylähotellin puoli
2 hengen huone kylpylähotellissa
Saunat ja altaat

Haikko Spa kylpyläosasto on pieni, mutta varsin viihtyisä. Siellä on monia erilaisia saunoja sekä altaita erityisesti aikuiseen makuun. Altaiden reunoilta hyppiminen on kielletty. Pidin erityisesti siitä, että kylpyläaikaa oli rajoitettu ja klo 18 jälkeen kylpylätila on rauhoitetu kokonaan K12.

Kylpylässä on miesten/ naisten pukeutumistilat, joissa suihkut ja sauna +90°C, lisäksi allasosastolta löytyy yhteissaunoja (joihin mennään uimapuvut päällä) mm. höyrysauna +42°C, aromisauna +65°C ja infrapunasauna +50°C.

 • Oleskeluallas: Altaan pituus 12 metriä ja veden lämpötila +29 °C. Altaan reunoilla on hierovia pisteitä sekä suihkuja. Altaan päädystä löytyy porepenkki kuudelle.
 • Porealtaaseen mahtuu 6 henkilöä kerrallaan. Veden lämpötila +33°C. Ilta-aikaan koet tunnelmallisen elämyksen "tähtitaivaan" alla.
 • Hot Tub -kuumavesiallas: Kuumavesiallas on suunniteltu neljälle henkilölle. Veden lämpötila +38 °C. Tässä rentouttavassa kuumakylvyssä suositusaika on maksimi 15 minuuttia.
 • Elämyssuihkut: Allasosastolla sijaitsevat isot suihkut virvoittavat kylpijöitä ja yllättävät sade-, valo- ja ääniefektein. Suihkussa kuuluu mm. ukkosen jyrinää, tuulen huminaa ja Finlandia hymni.
 • Kylmäkaivossa veden lämpötila +12°C. Olo kylmäkaivon jälkeen on miltei kuin olisi noussut avannosta!


Kartanoaamiainen sisältyy huonehintaan
Aamiainen tarjoillaan kartanon upeassa juhlasalissaVisit Porvoo

- Idyllinen Porvoo on vain 10 minuutin ajomatkan päässä Haikon Kartanosta. Ihastu Porvoon Vanhaan kaupunkiin, nauti jokiristeilyistä ja markkinoista, syö ja nauti, koe taide- ja konserttielämyksiä, Brunbergin ja PetriS suklaita unohtamatta!

Vanha Porvoo ranta-aittoineen on yksi Suomen valokuvatuimmista kansallismaisemista ja matkailijoiden kestosuosikki. Matkailijat tulevat ihastelemaan värikkäitä puutaloja ja kävelemään kapeita mukulakivikatuja pitkin, nauttimaan kahviloiden ja ravintoloiden tarjonnasta, ostoksille suklaakauppoihin ja pikkuputiikkeihin. Moni rauhoittuu koko jokilaakson kattavassa Kansallisessa kaupunkipuistossa.

Vanhan Porvoon historialliset ranta-aitat

TuomiokirkkoRuno -hotelli oli yksi majoitusvaihtoehdoistamme Porvoossa


"Kesäisin Helsingistä Porvooseen voi matkustaa tiettyinä päivinä m/s J. L. Runeberg -laivan ja Lättähattu-museojunan kyydissä. Porvoon matkustajasatamasta käsin järjestetään risteilyjä, joista osa kiertää keskustassa Porvoonjokea, kun taas toiset tekevät pidemmän kierroksen Porvoon lähisaaristoon.

Kesän aikana järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten taidenäyttelyitä, konsertteja, Porvoon Päivät sekä Smaku-ruokatapahtuma. Porvoon Päivinä kaupunki täyttyy ohjelmasta ja aktiviteeteista, ja Smakun aikana osa kaupungin ravintoloista ja kahviloista myy maisteluannoksia, jotka kilpailevat keskenään parhaan Smakuannoksen tittelistä. Porvoosta löytyy museoita ja muita nähtävyyksiä, joihin kannattaa kesän aikana tutustua.

Vanha Porvoo täyttyy kesällä tapahtumista, kuten teemaopastuksista ja katumusiikista. Kaduilla myydään paikallista jäätelöä ja ajoittain järjestetään myös torimyyntiä Raatihuoneentorilla. Vanhassa Porvoossa vierailtaessa kannatta tutustua pienten putiikkien valikoimiin sekä upeaan ravintola- ja kahvilatarjontaan. Laadukkaita ravintoloita ja kahviloita löytyy myös Vanhan Porvoon ulkopuolelta, sekä keskustan ytimestä, että kauempaa.

Kesäisin kannattaa ehdottomasti vierailla Porvoon saaristossa. Saaristoon pääsee esimerkiksi bussilla, autolla tai veneellä. Ulkosaaristossa sijaitsevaan Söderskärin majakalle pääsee alkukesästä tutustumaan yleisöristeilyn merkeissä ja loppukesästä omalla veneellä. Klovharun-luotoon, jossa Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä viettivät monta yhteistä kesää, pääsee tutustumaan yhtenä viikkona kesän aikana. Jos kaipaat aktiivista kesätekemistä, kannattaa esimerkiksi kokeilla suppailua tai kajakointia Porvoonjoessa tai Hamarissa, tai suunnata helteisinä päivinä kaupungin uimarannoille viilentymään."


Lähde: visitporvoo.fi


PetriS Chocolate suklaa- ja lifestylepuoti
Sasu's Playhouse sisustus- ja huonekaluliike

Sasu's Playhouse Porvoossa

Kävimme asuntomessureissulla tutustumassa Porvoon Vanhaan kaupunkiin, jonka idylliset mukulakivikadut, puutalot ja korkeuserot saivat sydämet pamppailemaan. Kurkistimme myös kirkonmäellä sijaitsevaan Porvoon vanhaan tuomiokirkkoon ja poikkesimme fiilistelemässä tunnelmaa joenrannan ihanissa pikku putiikeissa. 

- Päivä oli helteinen, emmekä sen vuoksi uskaltaneet ostaa tuliaisiksi käsintehtyjä suklaita, mutta tänne tullaan varmasti joku kesä uudestaan!Putiikkeja Porvoossa

 • Brunberg suklaa- ja makeismyymälä -Laadukas suklaa- ja makeistehdas, jolla on perinteitä vuodesta 1871 lähtien. Myymälä tehtaan yhteydessä Teollisuustie 21 A, Porvoo. Välikatu 4, 06100 Porvoo
 • By Pias - BYPIAS-tuotemerkin pellava, bamboo ommellaan käsityönä, taitavien ompelijattarien, osaavien naisten voimin. Jokikatu 37, Porvoo
 • Fantasia Arts & Crafts - Putiikki Vanhassa Porvoossa, josta löydät kotimaisten kädentaitajien laadukkaita koriste- ja taide-esineitä. Suomesta käsin – Hand Made in Finland! Välikatu 5, Porvoo
 • Kirpputorit - Porvoo tunnetaan monista kirpputoreistaan ja tänne tullaan usein vaikka koko päiväksi etsimään aarteita. Porvoon kirpputorit löydät täältä
 • Kukka ja Mekko - Sisustus- ja kukkamyymälä. Englantilaista elämäntyyliä – romanttista Laura Ashley -sisustusta ja tuoreita kodinkukkia. Jokikatu 37, Porvoo
 • Mikrokulma Oy on Porvoon suurin yksityisomisteinen tavaratalo. 6500m² myymälästä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Talo on täynnä huippubrändejä sekä erikoistarjouksia. Loviisantie 8, Porvoo
 • Niin Mua Second Hand & Vintage on erikoistunut kotimaisiin, korkealaatuisin ja vastuullisesti valmistettuihin Second Hand ja Vintage -vaatteisiin ja asusteisiin. Löydät valikoimasta naisten, miesten ja lasten vaatteita ja asusteita aina 40-luvulta 90-luvulle saakka. Mannerheiminkatu 1, Porvoo
 • Niko Laurila Photography Finland - Valokuvaaja Niko Laurilan kivijalkakauppa. Liikkeessä myydään korkealaatuisia kotimaisia tuotteita sekä kotiin että lahjaksi. Kaikissa tuotteissa on Nikon kädenjälki kuvan muodossa. Tuotteet ovat myös kauniita muistoja Porvoon matkalta tai kivoja tuliaisia. Tuotevalikoimasta löytyy niin syötävää, kuin juotavaa, pelejä, julisteita, taidetta tai tuotteita, joilla voi kaunistaa kattauksen. Jokikatu 8, Porvoo
 • Pacific Nativ valmistaa uniikkeja purjekangastuotteita, erilaisia kasseja ja tyynyjä. Saatavilla myös esiliinoja ja muita ravintola-alan tekstiilejä. Suunniteltu ja valmistettu Porvoon vanhassa kaupungissa. Välikatu 3, Porvoo
 • Paloni - Vanhan Porvoon sydämessä sijaitseva konseptimyymälä on suomalaisen muodin ja muotoilun aarreaitta. Kymmenien ajankohtaisten design-merkkien valikoimasta löytyvät niin kotimaiset vaatteet kuin korut, asusteet ja kodin sisustusesineet sekä persoonalliset lahjaideat. Palonin edustamiin tuotemerkkeihin lukeutuvat mm. MUKA VA, PaaPii Design, KATIVEE, Jatuli, NOUKI, Miiko Design, Hurmås ym. Jokikatu 37, Porvoo
 • Sisustus Ometta on persoonallinen ja kaunis vanhanajan tunnelmaa henkivä sisustuspuoti Vanhassa Porvoossa Raatihuoneentorin kulmassa. Ometassa on sulassa sovussa uutta ja vanhaa käytännöllistä ihanaa sisustamiseen, kauniita vaatteita sekä kotimaisia käsitöitä. Jokikatu 24, Porvoo
 • Sasu’s Playhouse huonekalu- ja sisustusliike - Laadukkaita ja uniikkeja tiikkihuonekaluja, sisustustavaraa ja kaikkea, mitä et muualta löydä, niin Sasu on kerännyt ne sinua varten liikkeeseensä. Rihkamakatu 2, Porvoo
 • PetriS Chocolate - Chocolate Shop - Suklaapuoti Porvoossa. "Emme tingi laadusta vaan suklaamme ovat maailman parhaimmistoa". Aitous ja eettisyys, unohtumattomat makuelämykset. Jokikatu 16, Porvoo
 • Vanhan Porvoon Glassikko - Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan tehtaanmyymälä ja jäätelöbaari. Yksilöllisiä vaihtoehtoja, joiden valmistustapaan vieras voi vielä tilatessaankin vaikuttaa. Olla itsekin taiteilija ja oman herkkuhetkensä artesaani, kuten Glassikossa sanotaan. Kirkkotori 7, Porvoo


- Vinkkaa, jos unohdin sun Porvoon suosikkisi tältä listalta!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★