Sisustus & lifestyle since 2009

Search

VUOSI KILPIRAUHASLEIKKAUKSESTA


- Viikonloppuna tuli kuluneeksi tasan vuosi mun kilpirauhasleikkauksesta. 

Niin se aika vaan menee! Kilpirauhanen poistettiin 26.3.2015 Tampereella, Hatanpään sairaalassa. Vanhat postaukset tägillä "kilpirauhanen" löytyvät täältä. Diagnoosi oli monikyhmyinen atoksinen struuma eli kilppari kasvatti pieniä rypäleitä kaulan sisälle, jotka eivät näkyneet ulospäin eivätkä aiheuttaneet muutoksia veriarvoissa, mutta aiheuttivat pikkuhiljaa pahenevaa kuristamisen tunnetta. Vaiva löytyi alunperin ihan muussa yhteydessä vuonna 2005 ja sain pariin kertaan varsin tylyäkin kohtelua terveyskeskuksen lääkäreiltä, kun valitin palan tunnetta kurkussa ja toisinaan jopa kuristamisen tunnetta. 

Yksikin valopää oli niin asiantunteva tokaisussaan: "Kyllä se on vaan katupölystä ja runsaasta koivun siitepölymäärästä johtuvaa - ja tuon ikäisen perheellisen naisen kurkkua nyt voi kuristaa niin moni asia" (viitaten pieniin lapsiin ja siihen, että meillä oli talo myynnissä). Rouva lakkaa nyt vaan murehtimasta, niin kyllä se siitä helpottaa". 


Vaan ei helpottanut. Löydöksestä leikkauspäätökseen ehti lopulta kulua 9 vuotta. Varsin hitaasti etenevästä liikakasvusta oli mun kohdalla kyse ja leikkaukseen päätettiin ryhtyä vasta, kun vaiva haittasi liiaksi muuta elämää (noissa vanhoissa postauksissa lisää aiheesta). Löydöksen tulokset olivat onneksi hyvänlaatuisia, mutta koska mulla ei nyt ole kilpparia ollenkaan, niin vajaatoiminnan ehkäisemiseksi joudun syömään tyroksiinia loppuelämän. Annostus osui heti aika hyvin nappiin, vain pientä hienosäätöä on tarvinnut tehdä vuoden aikana. Kontrolli verikokeet on kerran vuodessa.

- Ja mikä parasta, mä olen saanut elämäni takaisin! ♥ 

9 kommenttia

 1. Kylläpäs on ollut tavallisen tyhmä lääkäri :(

  Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Ihanaa pääsiäisen loppua Sally <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin ihania Pääsiäisen rippeitä!

   Nopsaan on vuosi kulunut kyllä. Mut leikattiin julkisella puolella ja just muisteltiin miehen kanssa, kuinka hän jätti mut LEIKO osastolle aamulla seiskalta ja muutaman tunnin päästä homma oli ohi. Kaikki sujui hienosti, toipuminen samoin ja kaulan arpikin on vaalea muisto enää. Toki kaikki oli jännittävää, mutta hyvä kokemus kaiken kaikkiaan. ♥

   Poista
 2. Onneksi pääsit leikkaukseen.Itsellä myös kilpirauhasen vajaatoiminta ja suurentunut kilpirauhanen eikä tietoakaan leikkauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi itku! Milloin oot viimeksi käynyt asiasta lääkärissä? Mulle sattui ilmeisen hyvä lääkäri täällä omassa tk:ssa, kun ohjasi mut avuliaasti kirurgin arvioon Hatanpäälle. Ensimmäisen kerran leikkauksen tarpeellisuutta arvioitiin jo kesällä 2011, mutta yli 3 vuotta siitä ehti sitten loppujen lopuksi kulua. Hyvä päätös kaiken kaikkiaan! Eikä leikkausta kannata pelätä ;DD

   Poista
 3. Lähipiirissä aihe on tosi ajankohtainen. Kiva lukea sinun kokemuksistasi ja positiivisesta asenteestasi! Valoisaa kevättä koko teidän perheelle!

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, että kaikki on sujunut hyvin:)
  Mukavaa maaliskuun loppua!

  VastaaPoista
 5. Hei. Odottelen muutaman viikon päässä olevaa kilpirauhasen ultraa. Vaivana on juurikin mainitsemasi kuristamisen/painon tunne kaulalla. Päällepäin ei näy mitään ja kilpirauhasarvot viiterajoissa. Oire ei kuitenkaan tunnu koko ajan. Oliko sullakin näin? Välillä on oireeton olo ja välillä painon tunne tulee ja kestää minkä kestää. Eikä tosiaan liity mihinkään ikävään tai stressaavaan tilanteeseen vaan voi tulla mukavia touhutessa.

  Hienoa, että pääsit leikkaukseen ja kaikki sujui hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikkis Varpu! Miten sun asiasi on edistynyt? Vaivasi kuulostaa kovin samantyyppiseltä kuin itsellänikin oli eli kuristamisen tunne tuli ja meni, loppuaikoina se vaivasi pahiten nukkumaan mennessä, kun sopivaa asentoa tyynyn kanssa oli miltei mahdoton löytää. Mun diagnoosi oli "monikyhmyinen atoksinen struuma" eli kilppari kasvatti pieniä "rypäleitä" jotka täyttivät vuosien mittaan kaulan kaikki onkalot, mutta vaiva ei näkynyt juurikaan ulospäin eikä se vaikuttanut kilpirauhasen toimintaan.

   Mukavaa kesän odotusta!

   Poista
 6. Heippa, tänään sain itse kyhmystruuma diagnoosin. Yli viikon jännitin ohutneulanäytteen tulosta 😖 Minulle laitettiin kontrollit puolen vuoden välein. Kuristava tunne on jo hieman vaivannut ja palan tunne kurkussa, nimenomaan juuri iltaisin itselläkin. Vielä ei leikkauksesta puhuttu, tilanne katsotaan sitten uusiksi marraskuussa. Kiva kun sai lukea kokemuksistasi, rauhoitti mieltä 😊

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★