- Kun rakentaminen oli meillä vasta unelma, oli meillä jo olemassa ajatus valkoisesta talosta!
Siis jo ihan silloin, kun ensimmäisiä kertoja ajelimme täällä uudella asuinalueella, oli jännä huomata, että yhdellä paikalla mäen päällä tuli sellainen välähdyksen omainen näky valkoisesta talosta ilta-auringossa.
Nyt projektin käynnistyttyä ajatus on vahvistunut ja luottavaisina täytimme huhtikuussa rakennuslupahakemukseen talon värikoodiksi F497. Varsinaisesti sävy on sisämaalivärikartasta ja nimeltään Paperi, mutta se voidaan sävyttää yhtä hyvin myös ulkomaaleihin. Rakennusvalvonta vähän yski koodia edellämainitusta syystä, mutta antoi lopulta suostumuksensa.
- Pidin tärkeänä valita talon väriksi sellaisen, joka näyttää valkoiselta kaikkina vuodenaikoina - ja talon paikasta johtuen myös lämpimän punertavassa ilta-auringossakin. Ei siis vaaleanpunaiselta, vaaleankeltaiselta tai tunkkaiselta.
- Olemme myös pyrkineet tässä rakentamisprojektissa valitsemaan aina mahdollisuuksien mukaan paikallisten yritysten tuotteita ja palveluita, niinpä tärkeässä maaliasiassakin luotimme nyt nokialaiseen Coloriaan.
Coloria on perheomistuksessa oleva maalitehdas Nokialla. Se on perustettu vuonna 2003 jatkamaan laadukasta nokialaista maalintekoperinnettä. Colorian asiakaspalvelupäällikkö ja omistajasuvun jäsen, At Maria's blogin ihana Maria on varmasti monelle teistä tuttu. Niinpä tämäkin yhteistyö lähti sujuvasti liikkeelle oikeastaan jo pari vuotta sitten päiväkahvikeskusteluissa, kun talomme ennakkosuunnittelu käynnistyi.
- Kaikki Colorian tuotteet ovat vesiohenteisia, ympäristöystävällisiä ja sävytettävissä eri värikarttojen mukaan.
Palvelu maalitehtaalla on nopeaa ja mutkatonta ja jakeluverkosto Suomessa hyvä. Vinkki! Muitakin maalimerkkejä on siis olemassa niiden kahden suuren lisäksi, jotka jyräävät Suomen markkinoilla.
- Kaikki Colorian tuotteet ovat vesiohenteisia, ympäristöystävällisiä ja sävytettävissä eri värikarttojen mukaan.
Palvelu maalitehtaalla on nopeaa ja mutkatonta ja jakeluverkosto Suomessa hyvä. Vinkki! Muitakin maalimerkkejä on siis olemassa niiden kahden suuren lisäksi, jotka jyräävät Suomen markkinoilla.
- Me valitsimme maaliksi puolihimmeän Coloria akrylaattimaalin ja teimme koemaalauksen kahdella eri valkoisella. Eroa ei juurikaan huomaa, vai mitä? Joten valinta oli helppo.
Oikeanpuolimmainen on sävy F497 "Paperi", jolla koko talo nyt maalataan eli nurkkalaudat ja ikkuna/ovikoristeetkin tällä samalla. Sävyn ehdoton plussa on se, ettei se taita mihinkään, vaan on oikeasti pelkkä puhdas valkoinen. Vasemmalla puolestaan on sävy NCS S 0500-N, joka sekin on hyvä ja puhdas valkoinen, mutta ehkä aavistuksen (ainakin mun silmään) kylmempi kuin valitsemamme F497. Liki samoja molemmat.
Safety first - Meillä oli viikonloppuna lainassa kätevä nostin |
- Maalaaminen on mukavaa puuhaa, varsinkin kun on hyvät välineet. Rautakaupan halvimmasta pensselistä ei ole iloa pitkään, vaan kannattaa hankkia mieluusti vähintääkin keskihintainen suti.
Mun mustat maalausvaatteet ovat tätänykyä mustavalkoiset, ja hyvää vauhtia ollaan menossa jo siihen suuntaan, että housut seisovat kohta maalitahrojen vuoksi ihan itsestään!
Mun mustat maalausvaatteet ovat tätänykyä mustavalkoiset, ja hyvää vauhtia ollaan menossa jo siihen suuntaan, että housut seisovat kohta maalitahrojen vuoksi ihan itsestään!
- Maalaaminen etenee hitaasti, mutta varmasti ja hienointa onkin nähdä, kuinka lopputulos alkaa hahmottua! Long Island tyylinen valkoinen talo on tavoitteemme!
Heinäkuussa säät totisesti suosivat talonmaalausta, vaikka välillä oli jo vähän liiankin kuuma ja auringonpaisteessahan ei voi edes maalata. Niinpä talon takapuoli tuli ensin valmiiksi, sillä se oli töitten jälkeen ainoa, missä oli viiden jälkeen varjoa eli pystyi käyttämään lyhyenkin arki-illan tehokkaasti hyödyksi.
Päätykolmiot oli kuvanottohetkellä vielä maalamatta (ja rännien syöksytorvet puuttuivat) |
Vinkit uuden talon maalaamiseen
- Paras ajankohta maalata on touko-kesäkuu, sillä kesän ollessa kauneimmillaan heinä-elokuussa kosteusprosentti on jo suuri ja maalin kuivuminen hidastuu.
- Lämpötilan on oltava ympäri vuorokauden vähintään + 10 astetta.
- Vältä maalaamista suorassa auringonpaisteessa tai liian kosteassa ilmassa. Paras maalaussää onkin pilvinen kesäpäivä!
- Valitse maalisävy huolella. Värit näyttävät aina vaaleammilta ja kirkkaammilta suurella pinnalla kuin rautakaupan pienessä värimallissa. Muista, että ulkona kaikki värit myös näyttävät sinisemmiltä kuin sisällä, varsinkin harmaiden maalisävyjen kanssa tämä voi tuoda yllätyksiä. Hanki siis pari pientä purkkia maalia kokeiltavaksi ja maalaa niillä vähintään 1 m² alue vertailuun ennenkuin ostat hutina 100 litraa väärää sävyä!
- Hanki hyvät pensselit, niin työkin sujuu helpommin eikä pensselistä irtoa tuskastuttavasti karvoja!
- Sekoita maali huolellisesti sekoituskepillä ennen maalaamista ja kaada sitä isosta purkista pienempään astiaan, niin työ sujuu helpommin.
- Muista, että tikkailta ei saa maalata! Tikapuut on tarkoitettu ainostaan siirtymiseen tasolta A tasolle B eli asianmukaiset telineet ja esim. nostin ovat turvallisuuden kannalta parhaimmat.
- Maalatessa aina vähän roiskuu! Pukeudu siis asianmukaisesti ja käytä työhanskoja.
- Uuden talon pintaan maali pitää harjata, jotta se imeytyy kunnolla!
- Toiseen kertaan voi maalata jo esim. seuraavana päivänä. Maalauskertoja tarvitaan aina useampi, yleensä 2-3 riittävän tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.
- Muista pestä pensselit maalaamisen jälkeen tai säilytä niitä suljetussa muovipussissa seuraavaan maalauskertaan (jos se tapahtuu lähipäivinä).
- Maalaaminen on mukavaa! Siinä säästää myös sievoisen summan rahaa eli kutsu vaikka talkooväkeä koolle, sillä maalausurakan teettäminen ammattilaisella on sangen kallista lystiä.
Postaus on toteutettu yhteistyössä Coloria Oy:n kanssa. Sally kiittää!
Kylläpä tuleekin raikkaan valkoinen, kaunis talo ! Oikean sävyn metsästys kyllä kannattaa.
VastaaPoistaMukava seurata projektinne edistymistä, kivaa blogiasi jo pitkään seuranneena:)
Energistä loppukesää sinne teille :)
Kiitos, just eilen illalla sanoin miehelle, että katsopas, kun talo näyttää kyllä ilta-auringossa hivenen vaaleanpunaiselta.. Mutta se oli vain se taianomainen hetki vähän ennenkuin aurinko painui metsän taa ♥
PoistaLisään vielä listaasi hengityssuojaimen käytön. Itse en enää ilman sitä pysty maalaamaan edes vesiohenteisia maaleja, saan kaamean jysärin. Meillä on maalauksessa talo myös ja käytämme Nordica Eko maalia, voin suositella myös sitä lämpimästi. Täyshimmeä pinta on todella kaunis, maali on helposti levittyvää, ei sottaa ja valu, vaatteeni ovat melkein tahrattomat. Pintojen suojaaminen kannattaa myös tehdä ajatuksella, se on monesti kaikkein työläin vaihe koko maalaamisessa. Valkoisen Harmajan perhe on myös maalannut talonsa samalla värisävyllä kuin te. Mietimme pitkään että maalaamme myös talomme valkoisella värillä, mutta käytännöllisyys vei voiton.
VastaaPoistaKauniin valkoinen talo tuli teille.
VastaaPoistaOsallistu Riviera Maisonin pyyhkeiden arvontaan mun blogissa.
Hei! Miten valkoiset ikkunat sopivat tähän paperi-sävyyn? Meillä harkinnassa uudeksi taloksi valkoinen väritys, mutta tässä naapurustossa kun olen katsonut noita valkoisia taloja, usein silmään pistää sitten ikkunoiden kellertävä valkoisuus täysin puhtaan valkoisen kanssa.. samalla mietityttää, näyttääköhän valkoinen talo helposti likaiselta lumen vierellä. täällä pohjoissa tuota lunta kun on suurimman osan vuodesta :D
VastaaPoistaMoikka! Paperi on tosi puhtaanvalkoinen sävy, joka ei taita mihinkään eli näyttää lumenkin kanssa raikkaalta. Kurkkaa esim. marraskuinen postaus täältä http://countrysally.blogspot.fi/2016/11/white-on-white.html
PoistaValkoisen ulko-oven kanssa tässä on vähän sävyeroa, mutta ovenhan voi valita vaikka harmaa tai mustan (tai vaikka punaisen, jos on tarpeeksi rohkea ;) Ulkomaalia valitessa kannattaa muutenkin aina tehdä koemaalaus ennen lopullista päätöstä, sillä vuodenajat, vuorokauden aika, ilta-aurinko ym. vaikuttavat tosi paljon, minkälaisena väri toistuu seinäpinnassa. Esim. harmaa talo voi olla tämän vuoksi toisinaan aika siniharmaa!
Rakennuslupahakemukseen voi ilmoittaa jonkun valkoisen maalisävyn, mutta tehdä lopullisen valinnan sitten, kun maalaus on ajankohtaista. Parhaat maalauskuukaudet meillä Suomessa ovat touko + kesäkuu! Tsemppiä projektiin!