Sisustus & lifestyle since 2009

Search

Minkälaisen talon sinä haluat?


Osallistuin tällä viikolla "rouvaraatiin", jossa me arjen ammattilaiset eli perheelliset naiset pääsimme antamaan eräälle suomalaiselle talotehtaalle palautetta pohjapiirrosten toimivuudesta sekä esittämään toiveita  kodin tiloja kohtaan. Kokemusta erilaisista asumisratkaisuista on tähän ikään mennessä kertynyt ihan kiitettävästi, sillä jo lapsuudessani muutimme isän työn perässä melko usein. Tuolloin työsuhdeasunnot olivat paikoin melko hulppeitakin lukaaleja, mutta ensimmäinen oma kämppäni oli ihan perusvuokrakaksio keskisuuressa kaupungissa, tosin alivuokralaisasumista oli kokeiltu jo sitäkin ennen. Yleisimmät asumismuodot (rivari, kerrostalo, paritalo, ok-talo) kokeilleena voin todeta, että lapsiperhearki on kuitenkin ollut paras asumisen toimivuuden mittari. Tilava eteinen helpottaa sisääntuloa ja kunnon säilytystilat nielevät sisäänsä uskomattoman määrän ulkovaatteeita ja kenkiä. Toimiva kodinhoitohuone helpottaa pyykkihuoltoa, minkä huomaa varsinkin nyt, kun kyseinen tila puuttuu nykyisestä vuokra-asunnostamme kokonaan. Hyvinsuunnitellussa keittiössä taas kokkaa ihan ilokseen, tai niinhän sitä ainakin tulee helposti ajatelleeksi.

Mutta mitkä seikat tekevät eteisestä, kodinhoitohuoneesta tai keittiöstä toimivan?

Arvostatko säilytystilaa vai mieluummin avaruutta? Tai olisitko valmis uhraamaan kaappitilaa saadaksesi pesutornin tai himoitsemasi kahvikoneen?

Me rakensimme omakotitalon vuonna 2005. Raksa + pienet lapset ovat vaativa yhdistelmä, jossa parisuhde venyy ja paukkuu, mutta jälkeenpäin voin ilokseni todeta, että rakennusprojekti toimi ainakin meillä ennemminkin yhdistävänä tekijänä kuin iski kiilaa parisuhteeseen. Toisenlaisia tarinoitakin on toki olemassa. Uuden rakennusprojektin kynnyksellä, tai vaikka ihan muuten vaan, on hyvä hetki pohtia omia toiveita talon ja asumisen suhteen. Meidän perheellämme niitä ovat 2-kerroksinen talo, iso terassi, manttelitakka ja maalämpö. Omasta mielestäni asunnon muunneltavuus on myös tärkeä kriteeri, samoin laadukas talotekniikka. Ja keittiön pitää tietenkin olla valkoinen.

Kerro, minkälaisen talon sinä haluat?

Tai mistä asioista Sinä et olisi valmis luopumaan omassa asumisessasi?
Sauna? Kuraeteinen tms?

-Sally-Kuva: Asuntomessut Kokkolassa 2011

8 kommenttia

 1. Me ei itse löydetty valmista pohjaa vaan suunniteltiin itse. Suurin syy oli se, että tontti on sen mallinen, että ainut vaihtoehto oli rinnetalon tekeminen ja ei löydetty sellaista rinnetaloa, jossa olisi puusauna. Puusauna oli meillä ehdoton.
  Meillä myös kaksi pientä lasta niin halusin kuraeteisen ja toimivan kodinhoitohuoneen. Myös se oli tärkeää, että makuuhuoneet ovat samassa kerroksessa, ettei lasten huoneet ja vanhempien huone ole erikerroksissa, kun lapset vielä heräilevät yöllä ja kömpivät viereen nukkumaan.

  Mutta nyt meille on rakentumassa unelmiemme talo. www.ruokonen.in/rakennusprojekti

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Meillä on Kastellin Skaala 128 ja pidän erittäin paljon meidän noin 10 neliön kuistista (eteinen). Kammoksun pieniä sisäänkäytejä

  VastaaPoista
 3. Kannattaakohan minun edes yrittää vastata näihin kysymyksiin, sillä mielessä on miljoona asiaa joiden haluaisin olevan paremmin nykyisessä kodissa..! Ja ne seikat ovat kyllä oikeasti sellaisia, että ne saa vain vaihtamalla taloa.. :)

  Mutta siis jos saisin sen unelmien talon..
  Eteisessä olisi PALJON kaappitilaa. Ei tarvitsisi välttämättä olla ahdasta tuulikaappia, vaan iso eteinen jossa olisi se säilytystila ja jossain kohtaa pitkä penkki tms.

  Kodinhoitohuoneessa olisi pesutorni + laskutilaa + kuraeteinen + säilytystilaa + ikkuna josta saisi valoa. Ja lisäksi sen pitäisi olla oikean eteisen vieressä tai vastaavasti käynti takapihalta. Kodinhoitohuone ei saisi missään nimessä olla ainoa tie kylpyhuoneeseen. Huono yhdistelmä..

  Keittiö ei saisi olla läpikulkureitti mihinkään, kuten nyt meillä. Joo, juuri sinne kodinhoitohuoneeseen josta on käynti kylpyhuoneeseen.. hohhoi!
  Laskutilaa täytyy tietenkin olla, mutta uusissa kodeissa olen huomannut, että runsaat vetolaatikkotilat ovat erittäin kätevät! Eli paljon laatikoita jotka nielevät paljon tavaraa.

  Ja yksi yleinen seikka, mitä haluaisin unelmataloon on se huonekorkeus. Ennen ajattelin, että se on vain hukkatilaa jne.. mutta nyt olen huomannut, että se tilantuntu tuo niin paljon raikkautta ja koko talo tuntuu paljon siistimmältä vaikka lattiat olisikin täynnä leluja. Olen oppinut näiden lasten kanssa, että kaipaan tilaa!

  Tulipas pitkä tilitys, mutta usko pois, olen miettinyt näitä aika paljon parin viime vuoden aikana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja se tärkein unohtui.. walk in closet..! Tai siis ihan oikea vaatehuone!

   Poista
 4. Minä haluan kanssa kaksi kerrosta asuintilaa, tässä listattuna muita toiveita:
  - iso avara eteinen
  - reilun kokoinen kodinhoitohuone, ehkä jopa niin reilu, että siellä myös vaatesäilytys
  - likavaatekuilu, jos khh alakerrassa ja mh:t yläkerrassa
  - erillinen pukuhuone (miks aina pitää mennä khh:n kauttaa???)
  - EI wc-pönttöä saunan kylppäriin, varsinkaan saunan lasioven eteen (ainakin oman oven taakse, käynti voi olla kylppäristä)
  - kuraeteinen (voi olla yhd kodinhoitoh)
  - reilun kokoiset huoneet
  - vaikka huoneissa olisikin kaapit, haluan myös vatehuoneen
  - iso varasto

  tällä pääsis alkuun... :)

  VastaaPoista
 5. Tässä joitakin juttuja, joita mulle tuli mieleen. Suunnittelin meidän pohjan itse ja tyytyväinen olen ollut seuraaviin ratkaisuihuin täydessä kahdessa kerroksessa, jotka tulivat talotehtaalta:
  -kodinhoitohuone ja vaatesäilytys/pukeutumistila ovat samassa tilassa yläkerrassa, jossa myös makuuhuoneet. Makkareissa ei kiinteitä kaappeja --> huonejärjestystä helppo vaihtaa, mahtuu kaksikin sänkyä lastenhuoneisiin ja silti jää tilaa leikille ja yökavereille
  - valoisasta "kotiäidin konttorista" eli kodinhoitohuoneesta käynti tuuletusparvekkeelle ja paljon vetolaatikkosäilytystilaa (vanhassa asunnossa khh oli kellarissa ja oli ankean putkimainen, kaikki vaatteet liukuovien takana askelen päässä kuivurista
  - myös makuuhuoneesta ovi tuuletusparvekkeelle
  - en halunnut isoa parveketta yläkertaan, koska se on eri kerroksessa keittiön kanssa, keittiöstä käynti kahvitteluterassille, pergola isommalla porukalla ruokailuun ja grillaukseen tulevat vielä erikseen
  - alakerran tila, joka yleensä taloissa khh, toimii "arkieteisenä" ja kausivaatteiden säilytystilana, muutettavissa tosin khh:ksi
  - makuuhuoneet riittävän isoja (min. 13m2)ja yläkerran aulaan mahdollisimman vähän hukkaneliöitä, koska arkiolohuone kellarissa

  VastaaPoista
 6. Mikä kysymys, tästä taitellaan kotona niin usein. Rakasta symmetrisuutta ja se että talosta voisi sellainen tulla on vaikeaa. Voisin luopua käytännöllisyydestä joissakin tapauksissa esim. eteistä voi suurentaa valtavaksi lasikuistimaisen olemuksen vuoksi:). Pieni koti riittää kolmen hengen perheelle, mutta on kai sallittua kovin kookas keittiö ja olohuone;)
  Ihanaa viikonvaihdetta!
  Ilona

  VastaaPoista
 7. Todella hyviä pointteja jokaisessa kommentissa. Vien mielelläni viestiä eteenpäin, millaisissa taloissa me suomalaiset tahdomme asua. Lisääkin otetaan vastaan eli kerro sinäkin, minkälaisen talon haluaisit? Terkuin Sally

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★