Sisustus & lifestyle since 2009

Search

KODIN VALAISTUS KUNTOON

 

Olin tänään Tampereen Metso-kirjastossa kuuntelemassa innostavaa luentoa aiheesta keittiön valaistus kuntoon. Asiantuntijoina paikalla olivat mm. Päivi Oikarinen, Tampereen Valo ja Sisustus sekä Philipsin edustaja Petri Ekqvist.

Valoteknillisen yhdistyksen mukaan "hehkulamppu on kiva keksintö, mutta se ei sovi valaistukseen". Okei? Kynttiläkö sitten on parempi vaihtoehto? 

- Ei, vaan energiansäästölamput eli oikealta nimeltään pienloistelamput sekä ledit, jotka ovat nyt tulleet jäädäkseen. 


Halogeenit ovat nekin hehkulamppujen ohella jäämässä pikkuhiljaa historiaan, sillä energiansäästölamput säästävät noin 80% energiaa hehkuihin verrattuna. Tässä hyvä esimerkki ledin erinomaisuudesta:

LED                                                       Halogeeni

Käyttöikä 25000 h                                 1000 h
Hinta x 1                                                Hinta x 25
Vaihtotyö x 1                                         x 25 (vaihdetaan siis 25 krt samassa ajassa kuin yksi led!)
Kulutus 137 kWh                                  1250 kWh
Lämpötila 35 astetta                              Lämpötila 240 astetta


On kuitenkin paikkoja, joissa halogeenit vielä puoltavat paikkaansa - nimittäin saunaan ei kuumuuden vuoksi led sovi ja koska halogeenin värintoistokyky on erinomainen, se soveltuu sen vuoksi "meikkaamisvaloksi" veskiin lediä ja pienloistelamppua paremmin. Energiansäästölamput myös syttyvät hitaasti, joten esim. liiketunnistimella varustettuihin tiloihin niitä ei yleensä tämän vuoksi käytetä.

Ledin erinomaisuutta pienloistelamppuun (eli energiansäästölamppuun) verrattuna lisää myös se, että led ei sisällä elohopeaa eli se ei ole ongelmajätettä, toisin kuin muuten niin erinomainen kilpailijansa pienloistelamppu. Led myös tykkää kylmästä, minkä vuoksi se soveltuu erinomaisesti ulkokäyttöön.

"Pomppupistorasialle" on nyt tullut kiinnostava vaihtoehto!
 
- Arvaatkos, mikä kela on kuvassa? Oikea vastaus: ledinauha
 
Meitä koululaisten vanhempia varmasti kiinnostaa tutkimus, jonka mukaan kouluissa luokkahuoneessa olisi hyvä olla aamuisin + ruokatunnin jälkeen värilämpötilaltaan "viileä" valaistus, jotta lapsukaiset "heräisivät" ja piristyisivät - ja mikäli meno yltyy liian railakkaaksi, voisi opettaja sitten huomaamatta kääntää luokan valaistuksen värilämpötilaa lämpimämmäksi, jolloin tutkimuksen mukaan oppilaat rauhoittuvat ja rentoutuvat.

Mutta onhan se totta, että tunnelmavalossa viihtyy paremmin ja pitempään, minkä monet ravintolat esim. ovat huomanneet ja ottaneet käyttöön jo aika päivää sitten. Olemme siis ihan yhtä "huijattavissa" kuin jälkikasvummekin.

- Paras lukuvalo on muuten värilämpötilaltaan "viileä" eli led sopii mainiosti läksyjenlukuun!


 
- Ootko joskus miettinyt miksi sisustuslehtien keittiöt näyttävät paremmalta kuin oma keittiö? Tai mitä eroa on tunnelma- ja työvalaisimella? 

Näihin ja satoihin muihin arkipäiväisiin ongelmiin löytyy neuvoja osoitteesta www.kodinvalaistus.fi. Kaikenkattava ja monipuolinen kodin valaistusopas löytyy nyt siis kätevästi netistä! Kannattaa kurkata.


Ja koska parhaillaan vietetään valtakunnallista energiansäästöviikkoa, niin haluan vielä vinkata, että Ilmastoinfon nettiosoitteessa kukapelkaapimeaa.fi kannattaa käydä kurkkaamassa, miten energiaa (ja samalla myös rahaa) voi säästää helposti valaistuksen avulla. Siellä on myös kiva haastekampanja, johon 8.11.2013 mennessä osallistumalla voi voittaa hauskoja palkintoja!PS. Mikäli sinulla on iPhone tai iPad, niin tämä hue -sovellus on ihan huikea! Jenkeissä on nimittäin kehitetty systeemi, jossa iPhone toimii kaukosäätimenä ja voit säätää kodin valaistusta ja värilämpötiloja kätevästi mistä vain - siis laittaa valot pikkuhiljaa syttymään aamuisin (wake-up light) tai sytyttää/sammuttaa kodin valot vaikka lomamatkalta, jotta kutsumattomat vieraat pysyvät loitolla (video aukeaa klikkaamalla ;)

Hinta oli Apple Storessa muistaakseni $ 199 ja siihen sisältyy 3 lamppua + reititin, että pääsee alkuun.
 

8 kommenttia

 1. Kiitos tästä erittäin hyvästä koosteesta :) Minä en muuten tiennyt, että energiasäästöviikkoa on vietetty viikolla 41 vuodesta 1997!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, energiansäästöviikkoa vietetään valtakunnallisesti nyt jo 17. kerran.

   Helpoin kikka säästää energiaa taitaa olla turhien valojen sammuttaminen. Ja tietty vaihtaa hehkulamput ja halogeenit ledeihin/energiansäästölamppuihin sitä mukaa, kun ne poksahtelee ;)

   Poista
 2. Ekassa kuvassa raikas ja päivänvalo näyttävät kaikista luonnollisimmilta ja kivoimmilta. Tärkeää asiaa tämä valaistusjuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin munkin mielestä. Ledit ovat yleensä 3000-3200K ja halogeenit 3000K. Valkoinen keittiö on parhaimmillaan, kun käytössä on hieman viileämpi ja siten raikkaampi 4000K.

   Muistan, kun ekat ledit tulivat kymmenisen vuotta sitten markkinoille, ne olivat kovin viileitä ja sinisävyisiä. Nykyään ledejä ja valmistajia on jo paljon - ja ledejä on sen vuoksi monen eri laatuisia. Halvat ledit erottaa nykyäänkin siitä, että ne ovat sinisiä (mutta sinistä väriä voidaan "lämmittää" päällystämällä se fosforilla, tai vaihtoehtoisesti värikuorella, jolloin saadaan lämpimämpi (ja samalla kalliimpi) vaihtoehto.)

   Poista
 3. Kiitos todella "valaisevasta" postauksesta :) Meiläkin on pikkuhiljaa siirrytty ledeihin, tosiaan sitä mukaa kun poksahtelee. Harmittaa että keittiön kattoon tuli 3 vuotta sitten otettua vielä upotetut halogeenit. Ledit oli silloin vielä niin kauhean hintaiset ettei voitu ajatellakaan niitä! Nyt alkaa pikkuhiljaa hinnat tulemaan onneks alaspäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hehkulamput poistuu kokonaan 2016 mennessä ja halogeenitkin pikkuhiljaa, kun korvaavia tuotteita alkaa olla enemmän tarjolla kohtuuhintaan.

   Kannattaa muuten tarkistaa esim. omalta sähkömieheltä, että voiko keittiön halogeenit korvata suoraan ledeillä eli riittääkö pelkkä lampunvaihto. Nämä uudemmat halogeenit saattavat nimittäin olla jopa sellaisia, että muuntaja/liitäntälaitteet käyvät yhtä lailla myös ledeille!

   Keittiösuunnittelussa kannattaa aina muistaa laittaa varaukset valoille, vaikkei vielä kaikkia niitä laittaisikaan. Tekniikka tosiaan kehittyy huimaa vauhtia ja hinnat laskevat, kuten nyt jo muutaman vuoden aikana ollaan huomattu :)

   Aurinkoa päivääsi, Sanna!

   Poista
 4. Todella mielenkiintoinen postaus.

  VastaaPoista
 5. Kiitos hyvästä postauksesta. Tekniikka menee tosiaan hurjasti eteenpäin. Silloin kun meillä noita juttuja mietittiin jo yli viisi vuotta sitten, oli ledit vasta tulossa. Meillä oli onneksi ystävä, jonka firma niitä myös kehitteli, eli saatiin moneen paikkaan jo silloin niitä hyödynnettyä edes vähän huokeampaan hintaan. Nyt varmaan sais jo vaihdettua kaikkien halogeenienkin paikalle ledit. Yritettiin olla kaukaa viisaita ja valita sellaiset mallit halogeenivalaisimista, että vaihto onnistuu.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★