Sisustus & lifestyle since 2009

Search

MAAILMAN KILPIRAUHASPÄIVÄ 25.5.



Tiesitkö, että tänään vietetään kansainvälistä kilpirauhaspäivää? Tänään käynnistyi myös kansainvälinen kilpirauhastietoisuusviikko, jonka tarkoituksena on nimensä mukaisesti tuoda kilpirauhassairaudet paremmin ihmisten tietoisuuteen. 

Kilpirauhassairauksista yleisimmät lienevät kilpirauhasen vajaatoiminta sekä liikatoiminta, joita sairastaa esim. meillä Suomessa noin 300 000 henkilöä. Kilpirauhassairauksien oireet voivat olla  sangen moninaiset eikä niitä aina sen vuoksi osata tulkita kilpirauhasesta johtuviksi, vaikka se selviäisi usein ihan yksinkertaisella verikokeella. Asianmukaisella hoidolla ehkäistään muita vakavia sairauksia ja mahdollistetaan normaali ja täysipainoinen elämä. Myös meidän naisten on tärkeää tietää, että hoitamattomat kilpirauhassairaudet hankaloittavat raskaaksi tulemista ja voivat vaikuttaa raskauden kulkuun ja jopa sikiön kehitykseen.

"Kilpirauhasen tehtävä on säädellä ihmisen perusaineenvaihduntaa ja kehon lämpötilaa, vaikuttaa proteiinisynteesiin sekä luuston kehitykseen ja kasvuun. Kilpirauhashormonit säätelevät myös kehon proteiinin, rasvan ja hiilihydraattien käyttöä sekä stimuloivat vitamiinien ja hivenaineiden aineenvaihduntaa. Kilpirauhashormonit vaikuttavat lisäksi ihmisen psykologiseen hyvinvointiin. Ne ovat siis pääasiallisessa roolissa kehon kokonasvaltaisessa hyvinvoinnissa ja kehityksessä."

Lähde: kilpirauhanen.com




Kilpirauhasen vajaatoiminnan eli hypotyreoosin oireita ovat mm.  

Väsymys
Hidastunut aineenvaihdunta
Huonontunut palautuminen
Lihasheikkous
Masennus
Jatkuva kylmyys
Kylmät jalat ja kädet
Korkea kolesteroli
Sydänvaivat
Tykytys
Lisääntynyt unentarve
Turvotus
Ummetus
Hiusten lähtö/kuivuminen/oheneminen
Käheä/madaltunut ääni
Kuukautishäiriöt
Lapsettomuus
Kuiva iho
Huonontunut keskittymiskyky
Muistihäiriöt
Hidastunut ajatuksenjuoksu
Lihominen
Lihassärky
Motivaation puute
Mielialojen vaihtelu
Ahdistuneisuus
Nivelsärky
Ruokahaluttomuus
Paineen tunne kaulassa


Kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi sen sijaan on sairaus, joka kiihdyttää elimistön aineenvaihduntaa. Se voi jopa kaksinkertaistaa perusaineenvaihdunnan, mikä ilmenee monin eri tavoin:

Laihtuminen lisääntyneestä ruokahalusta huolimatta
Sydänoireet (nopea, epäsäännöllinen syke, tykytys)
Lisääntynyt hikoilu
Lämmönsietokyvyn huononeminen
Hiusten oheneminen
Uupumus
Lihasheikkous (varsinkin kädet ja reidet)
Käsien tärinä
Hermostuneisuus
Ahdistuneisuus
Univaikeudet
Ripuli
Kuukautiskierron muutokset
Hiusten lähtö
Sukupuolivietin aleneminen
Gynekomastia
Akne

Se, että ei jaksa, ei huvita, ei tuu yrityksistä huolimatta raskaaksi tai lihoo, hiukset ohenee ym. voi siis johtua myös kilpirauhasesta. Aina syy ei todellakaan siis ole korvien välissä tai omassa jaksamisessa saati motivaatiossa. Jos epäilee omien oireiden johtuvan mahdollisesti kilpirauhasesta, niin kannattaa ensi kerralla pyytää omalääkäriltä lähete labraan, sillä kilpirauhasarvojen perusteella päästään jo melko hyvin liika- ja vajaatoiminnan jäljille. Suomen kilpirauhasliitto ry on koonnut potilastarinoita, joita voi käydä lukaisemassa niin halutessaan. Itse koen, että vertaistuesta on tässäkin sairaudessa suuri apu. Suomen kilpirauhaspotilailla ja heidän läheisillään on myös omat facebook sivut


Kilpirauhasen leikkaus

Minulta poistettiin kilpirauhanen 2 kuukautta sitten, sillä olin jo pitkään kärsinyt kilpirauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Kilpirauhasarvoni olivat aina kuitenkin normaalien rajoissa, niinpä ensimmäisinä vuosina oireiden ilmaannuttua terveyskeskuslääkärit pitivät mua jopa luulosairaana, kun kerroin, että kurkkua kuristaa. "Onko sulla pieniä lapsia? Rahahuolia? Stressiä? Tuon ikäisen naisen kurkkua voi kuristaa niin moni asia." Mutta vihdoin kohdalleni sattui asiantunteva lääkäri ja diagnoosin saaminen oli huojentavaa. Mulla vika ei ollutkaan korvien välissä - vaan kaulalla.

Kilpirauhasen poiston jälkeen tarvitsen vajaatoiminnan ehkäisemiseksi  päivittäin thyroksiinia koko loppu elämän ajan. Joillain potilailla saattaa myös esiintyä vajaatoiminnan oireita thyroksiinin (synteettinen T4-lääkitys) käytön aikana, vaikka TSH-arvo on viitearvojen sisäpuolella. Itse lukeudun heihin ja muutamia viikkoja kilpirauhasen poiston jälkeen alkoi tuntua kuin olisin syväjäässä (käsiä ja jalkoja paleli jatkuvasti), olisin myös voinut nukkua vaikka kellon ympäri (11-12 tuntia joka yö + päikkärit päälle), ruoka ei maistunut ja tuntui kuin en olisi ollut oma iloinen itseni, vaan käynyt jotenkin hitaammilla kierroksilla. Hoitava lääkärini kertoi, että hän on huomannut tämän olevan yleistä juurikin meillä naisilla eli vaikka verikokeiden mukaan kaiken pitäisi olla kunnossa, niin vajaatoiminnan oireita voi silti ilmetä. Mun kohdalla nostettiin nyt hieman päivittäistä thyroksiini annostusta ja seurataan, josko siitä olisi apua. Olen kyllä kuullut hurjia tarinoita siitä, kuinka sopivan lääkityksen löytyminen voi viedä jopa vuosia, joten peukut pystyyn!




- Kilpirauhassairauksien kanssa kamppailevia ja leikkauspäätöstä miettiviä haluaisin rohkaista! 

Meillä Suomessa on tällä erikoisalalla hyvä kirurginen osaaminen julkisen terveydenhuollon puolella ja elämänlaatu paranee huomattavasti kilpirauhasleikkauksen jälkeen. Jos haluat lukaista minun tarinani leikkauksesta ja siitä toipumisesta, juttu löytyy aiemmin blogissa täältä. Punainen arpi muistuttaa vielä tapahtuneesta, mutta vaalenee ajan mittaan. Jälki kertoo myös, että olen soturi - joka selvisi omasta taistelustaan voittajana.



Perhoskuvat lainattu.

9 kommenttia

  1. Tarpeellista tietoa. Moni sairastaa kilpirauhasen toiminnan häiriöitä, edes tietämättä koko asiaa. Tsemppiä lääkehoitoon, äitilläni onnistui ensimmäisen annostuksen kanssa, mutta miehelläni jouduttiin annostusta nostamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että läheisilläsi on onnistuttu thyroksiinin annostuksessa. Ehkä mullakin tämä vielä iloksi muuttuu ;D

      Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat yleistyneet viimeisen 10 vuoden aikana. Olen kuullut, että jopa puolet eivät itse tiedä sairastavansa tai oireita ei osata yhdistää kilpirauhaseen.

      Poista
  2. Paljon on myös heitä, joiden lääkitys on aivan retuperällä tämänhetkisen lääkärikunnan kinaamisen takia. Mielestäni on aivan käsittämätöntä, miten joku potilasryhmä jätetään lähes heitteille vaan sen tähden, että joillain lääkäreillä on keskenään joku oppiriita jos kumminkin kyseiset potilaat kokevat saaneensa apua jostain lääkkestä, josta toisen lääkärin mielestä apua ei kuuluisi saada. Kielletään siis kyseistä lääkettä määrääviä lääkäreitä kirjoittamasta reseptejä kyseiseen lääkkeseen. Toivottavasti asia piakkoin selviää, jotta potilaat saisivat kunnollista hoitoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän mitä tarkoitat ja olet valitettavan oikeassa. Lyhykäisyydessään asia menee näin: kilpirauhanen tuottaa useita eri hormoneja, mutta esim. kilpirauhasen totaalipoiston jälkeen potilaalle määrätään vain T4 hormonia, vaikka monet hyötyisivät myös esim. T3, T2 ja T1 hormonien saannista. Lääketieteen pyrkimyksenä tuntuu olevan löytää paras lääke jokaiseen vaivaan. Ongelma on siinä, että ihmiset ovat erilaisia eikä ole olemassakaan sellaista lääkettä, mikä sopisi kaikille. Pelkällä thyroksiinilla saadaan kyllä useimmissa tapauksissa TSH viitearvojen sisäpuolelle, mutta potilas voi silti kärsiä vajaatoiminnasta ja elää kuin sumussa. Nykytilanteessa ei ole mitään järkeä, kun tuijotetaan pelkkiä viitearvoja eikä "nähdä potilasta" eli lääkärit eivät uskalla määrätä kuin T4 thyroksiinia - jos sitäkään! Tarvitaan lisää tutkimustietoa ja lisäkoulutusta, jotta kilpparipotilaan oikeudet asianmukaiseen hoitoon toteutuisivat meillä Suomessa.

      Poista
  3. Erittäin hyvä postaus .itsellä liikatoiminta haastavaa kolmen lapsen yh.mutta onneksi olen jaksanut .tsemppiä sinulle ja kiitos kivastablogista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi. Ja jaksamista ja ihanaa kesää teille!

      Poista
  4. Kiitoksia hyvästä postauksesta! En tiennytkään että tämmöinen viikko on menossa. :) Itseltänikin poistettiin kilpirauhanen 2 vuotta sitten, syöpäepäilyn takia tosin mutta onneksi paljastui hyvänlaatuiseksi. Lääkityksen kuntoon saamisessa meni 1,5v. Ennen tuota juoksin labroissa n. 3kk välein ja sitä muuteltiin pikku annoksilla. Nyt on puoli vuotta ollut sama annostus. Siltikin turvottaa, palelee ja lihastreenit aiheuttaa suurta kipua. Mutta näillä mennään...
    Tsemppiä sinne! :)

    -Leena-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena. Ikävä kuulla, että arvot heittelivät sulla noin pitkään. Mulla TSH-arvot on viiterajoissa, mutta mua kans paleli aluksi ja olo oli väsähtänyt ja saamaton. Onneksi nyt kokeillaan annostuksen suurentamista :D

      Ihanaa kesää! Jospa tulis niin lämmintä ettei tarttis palella!

      Poista
  5. Kiitos positiivisesta elämänmakuisesta blogista. Itse olen kärsinyt kilpirauhasvaivoista jo 20 vuotta. Diagnoosin sain 15 vuotta sitten. Löysin onnekseni endokrinologin, joka tiesi mitä teki. Sain tyroksiinireseptin, jossa lukee x-3x mg voinnin mukaan. Tämä on toiminut siis 15 vuotta. Läheiset muistuttavat lääkityksen muuttamisesta kun "hidastun". Arvot ovat useimmiten viitearvojen sisällä, tosin tsh pyritään pitämään mittaamattomissa, koska voin silloin paremmin. Elämä on mallillaan, vaikka painon pudottaminen tuskan takana. Vähäinenkin kalorivaje saa kroppani varastoimaan sen vähänkin energian. Mutta runsas liikunta pitää mielen virkeänä enkä enää murehdi asiaa niin usein kuin nuorempana.

    VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★