- Ava oli viikonloppuna Mummilassa käymässä ja juhlistimme nyt virallisesti hänen äitinsä eli vanhimman tyttäreni valmistumista insinööriksi. Tyttäreni on totisesti kakkunsa ansainnut, joten päätin leipoa jotain todella herkullista (lue: jotain missä on paljon suklaata)!
Paistoin suklaakakkupohjan ja täytin sen mansikkakermarahkavaahdolla eli vuoroin suklaakakkua ja vuoroin kermarahkaa. Päälle sulatin suklaata ja koska kotimaisia marjoja ei vielä saa mistään, ostin kakun koristeeksi irtokarkkihyllystä mansikan- ja vaniljanmakuisia toffeepalloja!
- Tässä kakussa ei kaloreita lasketa, joten makukin on sen mukainen! Lupaamani ohje tulee tässä:
Suklaakakkupohja
200 g leivontamargariinia
275 g suklaata
7 kananmunaa
2,75 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
2,5 tl leivinjauhetta
Erottele munanvalkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.
Paloittele suklaa ja margariini astiaan ja sulata mikrossa.
Mittaa kuivat aineet yhteen astiaan.
Vaahdota valkuaiset omassa kulhossaan vaahdoksi.
Lisää keltuaisiin sokeri ja vatkaa keltuaiset + sokeri vaahdoksi.
Lisää keltuaisvaahtoon suklaa-margariiniseos.
Lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan.
Lisää viimeiseksi valkuaisvaahto mukaan varovasti käännellen.
Voitele ja korppujauhota 24 cm kakkuvuoka.
Voitele ja korppujauhota 24 cm kakkuvuoka.
Paista kakku 175 asteisessa uunissa noin 55-60 min.
(EDIT: kokeile kakkupohjan kypsyyttä esim. hammastikulla ja peitä kakku
paiston loppuvaiheessa foliolla ettei se tummu liikaa)
(EDIT: kokeile kakkupohjan kypsyyttä esim. hammastikulla ja peitä kakku
paiston loppuvaiheessa foliolla ettei se tummu liikaa)
Mansikkakermarahkatäyte
6 dl vispikermaa
400 g maitorahkaa
700 g pakastemansikoita
1,5 dl tomusokeria
8 liivatetta
tilkka vettä (0,5 dl)
tilkka vettä (0,5 dl)
Vatkaa erillisessä kulhossa kerma vaahdoksi.
Laita liivatelehdet likoamaan vesikulhoon 10 minuutiksi.
Soseuta sulatetut mansikat (kaada ylimääräistä nestettä pois, jos sitä on paljon).
Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja lisää ne yksitellen tilkkaan kiehuvaa vettä.
Kaada vesi-liivateseos soseutettuihin mansikoihin.
Soseuta sulatetut mansikat (kaada ylimääräistä nestettä pois, jos sitä on paljon).
Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja lisää ne yksitellen tilkkaan kiehuvaa vettä.
Kaada vesi-liivateseos soseutettuihin mansikoihin.
Lisää joukkoon maitorahka, tomusokeri ja lopuksi kermavaahto.
Täytä kakku vuokaan eli leikkaa kakkupohja ensin kolmeen osaan.
Täytä kakku vuokaan eli leikkaa kakkupohja ensin kolmeen osaan.
"Jatka" kakkupohjan reunoja korkeammaksi tarvittaessa esim. leivinpaperilla.
Aseta ensimmäinen kerros kakkupohjaa vuokaan.
Lisää sen päälle puolet mansikkakermarahkasta.
Laita vuoka 10-15 minuutiksi jähmettymään pakastimeen
(hyytyminen nopetuu kylmässä!)
Lisää seuraava kerros kakkupohjaa + loput kermarahkat.
Laita uudelleen 10-15 minuutiksi pakastimeen.
Lisää kolmas kerros kakkupohjaa ja laita sen jälkeen kakku
hyytymään esim. yön yli jääkaappiin.
Koristele kakku (aamulla) kun se on hyytynyt.
Suklaakuorrute
200 g taloussuklaata
1,5 dl kuohukermaa
1 rkl margariinia
Kiehauta kerma pikku kattilassa ja pilko suklaa mukaan.
Sekoita tasaiseksi ja lisää nokare margariinia mukaan antamaan kiiltoa.
Varo polttamasta, sillä suklaa palaa helposti pohjaan.
Anna jäähtyä hetki ja kaada sula kuorrute kakun keskelle.
Levitä suklaa kuumaksi lämmitetyllä veitsellä nopeasti kakun laidoille
(nopeasti on avainsana, sillä suklaa myös jähmettyy nopeasti).
Sekoita tasaiseksi ja lisää nokare margariinia mukaan antamaan kiiltoa.
Varo polttamasta, sillä suklaa palaa helposti pohjaan.
Anna jäähtyä hetki ja kaada sula kuorrute kakun keskelle.
Levitä suklaa kuumaksi lämmitetyllä veitsellä nopeasti kakun laidoille
(nopeasti on avainsana, sillä suklaa myös jähmettyy nopeasti).
Monta työvaihetta, mutta suurimman osan voi tehdä jo edellispäivänä valmiiksi (ja kannattaakin tehdä) eli kakku ei ole ihan niin vaikea kuin ensivilkaisulta näyttää. Lisäät vain kuorrutuksen + koristeet sitten juhlapäivän aamuna. Nimi "naked cake" eli suomeksi nakukakku tulee siitä, ettei kakun sisusta kuorruteta piiloon vaan se saa, ja sen pitää, näkyä ;) Alkuperäisen ohjeen nappasin täältä.
Vinkki! Älä kostuta kakkua, ettei se lätsähdä. Kakku on paras leikata terävällä veitsellä, ei kakkulapiolla. Liivatteen annostelussa kannattaa myös olla tarkkana, sillä happamuus (esim. mansikat ja rahka) voi aiheuttaa ylläreitä hyytymisessä. Tämän ohjeen kahdeksalla liivatelehdellä kakku pysyy loistavasti kasassa eli täyte on ihanan pehmeää, muttei yhtään liian hyytelömäistä. Ja tästä kakusta riittää mainiosti jopa 15 vieraalle!
Vinkki! Älä kostuta kakkua, ettei se lätsähdä. Kakku on paras leikata terävällä veitsellä, ei kakkulapiolla. Liivatteen annostelussa kannattaa myös olla tarkkana, sillä happamuus (esim. mansikat ja rahka) voi aiheuttaa ylläreitä hyytymisessä. Tämän ohjeen kahdeksalla liivatelehdellä kakku pysyy loistavasti kasassa eli täyte on ihanan pehmeää, muttei yhtään liian hyytelömäistä. Ja tästä kakusta riittää mainiosti jopa 15 vieraalle!
Herkullinen kakku ja onnea sekä äidille että tyttärelle!
VastaaPoistaKiitos, molempiin! ;DD Kakku onnistui täydellisesti.
PoistaNamskis <3 Tuo on kyllä hyvää, testattu on. Onneksi pian on äitienpäivä ja ukkokullan synttärit, saa hyvällä omalla tunnolla leipoa :)
VastaaPoistaAurinkoista alkanutta viikkoa <3
Ooh, säkin oot kakkutaikuri! Jee. Tää onnistuu varmasti myös mustikoilla, vadelmilla tms. eli voi muunnella ohjetta helposti.
PoistaMukavaa alkanutta viikkoa sinne kans!
Nami! Tätä pitää kokeilla!
VastaaPoistaJee! Kiva kuulla ;DD On kyl superherkullinen!
PoistaIhanan näköinen, pitääkin testata! Nams!
VastaaPoistaKiitos. Aika monta työvaihettahan tässä on, mutta on kyllä kaiken vaivan arvoista!
PoistaVoi vitsit miten herkullisen näköinen ja kuuloinen! Slurp <3
VastaaPoistaKiitos. Yritin muistella ohjeen parhaani mukaan ;DD
PoistaOi nam!! Just päätin, että alan herkuttomalle, mutta kyllä tää kaakku pitää viä ehdottomasti leipasta! :D
VastaaPoistaNo sama täällä, ens viikolla ois indiedays-juhlatkin tiedossa...
PoistaTein aikoinani marjarahkatäytteellä kakun (myös liivate) esikoisen kastetilaisuuteen etukäteen ja pakastin sen. Otin vain edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan ja kuorrutin vasta juhlapäivänä. Maku ei kärsinyt yhtään. Tämänkin voi siis vaikka tehdä ennakkoon pakkaseen. Visioin tästä jo esikoisen rippijuhliin kakkua :)&
VastaaPoistaKiva kuulla! Mä oon vasta viime vuosina innostunut näistä liivatekakuista, joten kaikki vinkit on tervetulleita ;)
PoistaNam, näyttää ja kuulostaa niin herkulliselta!
VastaaPoistaKiitos. Onnistui kyllä tosi hyvin, vaikken meinannut malttaa olla keittiössä, kun pikkuneiti Ava oli äitinsä kanssa meillä samaan aikaan....
PoistaOnnea tyttärelle♥
VastaaPoistaOoh kiitos, terkut menee! ♥
PoistaHerrrrrrkullisen näköinen kakku ja onnea <3
VastaaPoistaKiitos ihana! Rastas pisti kokkailuihin riman korkeelle ;DD
PoistaSiis upean näköinen ja varmasti superhyvää! <3
VastaaPoistaKiitos. Eikä ollenkaan niin vaikea kuin ensilukemalta vois luulla.. Monta työvaihetta kyllä, mutta kakunhan voi siis tehdä edellispäivänä jo melkein valmiiksi ;D
PoistaIhanaa kevätviikkoa!
Mitä luulet liivatteiden määräksi jos käyttää tuoreita mansikoita?ne ei ole ihan niin kosteita kun pakastemansikat
VastaaPoistaMoikkis Lea, mä en vähentäis kuin ehkä yhden, sillä mansikkakin on aika hapan ja tarvitsee sen vuoksi tuhdimmin liivatetta. Kakku on myös aika painava ja kerrokset pysyvät paremmin ryhdikkäinä, mutta eivät ole liian hyytelömäisiä.
PoistaYleensä suositellaan myös lisäämään täytteeseen yksi ylimääräinen liivatelehti, jos kakku tarjoillaan kuumana kesäpäivänä. Näin kakku pysyy kahvipöydässä rakenteellisesti parempana ja hyvin leikkautuvana.
Onnistumisen iloa! Ja jos onnistuit hyvin esim. 7 liivatteella tuoreiden mansikoiden kanssa, niin olisi mukavaa jos kävisit vielä kertomassa siitä täällä ;)
Kiitos, ehkä en vähennä kun ei tiedä kelistä, rippijuhliin tulee.Voisko pohjan tehdä miten paljon aiemmin ja esim pakkaseen laittaa vai kärsiikö rakenne?
PoistaKakkupohjan voi mainiosti pakastaa. Se kannattaa pakata pakastamista varten riittävän isoon pussiin (esim. kaupan hedelmäpussiin), jotta on ilmatiivis. Eikä sitten mitään muuta sen päälle, ettei mee lyttyyn!
PoistaIhania rippijuhlia teille!
Mihin toi tomusokeri menee? Kakun teko kesken ja aloin pohtimaan että hetkonen... ehkä hujautan kerman sekaan? :D
VastaaPoistaMoikka! Mun vastaus ei enää ehdi sulle ajoissa, mutta muistelen että taisin laittaa tomusokerin rahkan joukkoon :DD Mutta onnistuu varmaan kerman sekaankin, idea on vaan, että tomusokeri on kevyempää kuin tavallinen sokeri, niin täyte pysyy kuohkeampana. Onnistumisen iloa!
PoistaTein kakun tyttöni syntymäpäiville, mutta jostain kumman syystä kakkupohja jäi raa'aksi keskeltä... mistähän voisi johtua? Tein sitten toisen kakkupohjan samalla ohjeella ja sekin jäi raa'ksi
VastaaPoistaMoikkis! Onpa harmillista. Kokeilitko kakkupohjan kypsyyttä tikulla? Niin kannattaa aina tehdä, että voi varmistua pohjan olevan kypsä, sillä uuneissa on eroja. Mulla suklaakakkupohja paistui noin 2v vanhassa uunissa loistavasti ja sen vuoksi ohjeessa on maininta, että kannattaa peittää kakkuvuoka loppuvaiheessa foliolla, ettei reunat tummu liikaa. Kakkupohjaan tulee PALJON suklaata, joten sen kuuluu jäädä meheväksi, mutta ei tietenkään raa'aksi. Tätähän ei tarvitse kostuttaa millään tavoin täytettäessä.
PoistaHappy Sunday!
Moikka! Tätä kakkua haluaisin viikonloppuna synttärikahville leipoa, mutta osaatko sanoa pystyisikö vehnäjauhon korvaamaan jollakin että olisi gluteeniton? Yksi vieras tulossa joka on gluteeniton ja itse olen ihan hukassa gluteenittoman leivonnan kanssa! :)
VastaaPoistaMoikka! Vehnäjauhot voi tottakai korvata gluteenittomalla jauhoseoksella, jota myydään kaikissa marketeissa ym. Itselläni ei ole gluteenittomista leivonnaisista paljoa kokemusta, joten luotan nyt sinua neuvoessani Kinuskikissan ammattitaitoon! Eli esim. tästä linkistä löydät hyvän gluteenittoman kakkupohjan ohjeen, joka on helppo muuttaa kaakaojauheella suklaakakkupohjaksi http://www.kinuskikissa.fi/gluteeniton-kakkupohja/
PoistaHyvä kakkupohjan perusohje on, että sokeria + munia + jauhoja tulee kaikkia yhtä paljon. Tähän korkeaan kakkuun mene 7 munaa ja Kinuskikissan ohjeessa niitä näytti olevan 4. Eli ihan sellaisenaan ei kakkupohjasta varmaankaan tule tarpeeksi korkea. Kannattaisiko sinun leipoa spesiaalivieraallesi vaikka oma versio gluteenittomana ja tehdä hänelle esim. oma leivos? Eli paistaisit eri vuokassa yhden pohjan Kinuskikissan ohjeella ja täyttäisit samaan tapaan kuin tämänkin? Mukavia juhlia!
PS. Muista kokeilla kakun kypsyyttä tikulla. Suklaa taikinassa tekee sen, että pohjasta tulee mehevä, mutta ei saa jäädä raa'aksi keskeltä.
Kiitoksia paljon avusta ja vaivannäöstä!! Päädyin tekemään pienemmän gluteenittoman kakun kaveriksi :) <3
VastaaPoistaTästä tuli mulle oikein katastrofi kakku! Uunissa kakku rupesi valumaan yli, ja ainakin desi/pari valu ulos, jonka seurauksena kakku tietenkin keskeltä lässähti. Reunatkin oli vähän murenevaa sorttia mutta sain sentään jollain tavalla kolmeen osaan ja kasattua. Tosin eihän se rahka/kerma/mansikkasose sit hyytynytkään kunnolla ja aamulla läsähti koko kakku ja rahka hässäkkä vaan valu pihalle :'D iso vaiva, kiukku ja itku pääsi. Osan rahkasta otin kulhoon talteen ja lopun kakun heitin roskiin ja hätävara kakkuna leivoin sitten mutakakun jonka päälle laitoin rahkaseoksen ja noi koriste karkit.. parempaa onnea muille leipureille mä en taida uskaltaa tehä enää toiste :'D
VastaaPoistaMinä vaihdoin vehnäjauhon suoraan Semperin Fin Mixiin kun sitä on noin vähän. Ei mitään eroa todennäköisesti koostumuksessa. Jauhotin vuoan riisijauholla. Mutta pakko oli tulla kommentoimaan sitä että tulipas tuosta iso :D Meille ei tule kauheasti vieraita niin en ajatellut mitään isoa tehdä ja tuohan on suurin kakku mitä meillä on kai koskaan ollut XD
VastaaPoistaKiva kuulla, että jauhojen vaihdolla onnistuit! ♥ Kakku on kyllä tosi suuri! Siitä riittää helposti 15 vieraalle! Meillä oli tyttären valmistujaisjuhlat, johon leivoin tämän ja kaikki meni, kuten arvata saattaa....
PoistaUpeen näköinen kakku! Tätä houkuttais tehdä seuraaviin kekkereihin. Tuo mansikkarahka kuulostaa aivan ihanalta täytteeltä.
VastaaPoistaKiitos! Kakku on työläs ja siinä on monta työvaihetta, mutta lopputulos on onnistuessaan sekä kaunis, raikas että herkullinen. ♥ PS. Pohjaa kannattaa paistaa pitkään ja kokeilla tikulla kypsyyttä, sillä se sisältää paljon suklaata. Myös täytteessä olevat mansikat vaativat paljon liivatetta, jotta kakku pysyy ryhdikkäänä.
PoistaMukavia kemuja!
Mitä suklaata kakkupohjassa on käytetty?
VastaaPoistaMoikka! Käytin kakussa muistaakseni Fazerin leivontasuklaata ;D
PoistaHei! Herkullisen näköinen ohje. Kokeiluun menee. Vuokani on 30 x 10 cm. Moninkokertasena pitää tehdä, jottei tulisi ihan littana?
VastaaPoistaHei vaan Tuula! Kakkuohje on 12-15 hengelle mitoitettu eli kakusta tulee suuri! Täytteenä olevan mansikkakermarahkan määrä riittää siis varmasti. Suklaakakkupohjan kuuluu olla kuohkeaa ja kosteaa (sisältää oikeaa suklaata), joten sinuna paistaisin ehkä pohjan tällä ohjeella, mutta 2 erässä, jotta se kypsyy kunnolla, ja leikkaisin sitten kummatkin kahtia + täytteet väliin. Onnistumisen iloa! ♥
PoistaPitkään googlettelin suklaakakun ohjetta, kun piti saada jotain syntisen suklaista jossa olisi kuitenkin mukana jokin raikkaampi kermainen elementti. Kiitos tästä reseptistä ja ihanista kuvista! Tekoon meni, Suklaakakkupohja tuli juuri uunista!
VastaaPoistaTaikinaa oli hauska tehdä, ensikertaa erottelin valkuaiset ja keltuaiset toisistaan ja hämmästelin sitä, miten kauniisti valkuaiset vaahtoutuvat. Kakkupohjaani tuli hyvin tarkkarajainen "rusketusraita" korppujauhosta, kun kakun yläosa vetäytyi enempi irti vuoan reunasta ja korppujauho jäi pintaan hyvin näkyviin. Vähän rapsuttelin enempiä pois, mutta eipä tuo makua haittaa :)
Minun pohjani paistui hyvin, pidin uunissa tunnin verran ja varmistin tikulla usemmasta kohtaa. Täytän pohjan vasta huomenna, saa pakastemansikoiden nestekin siivilöityä yön aikana nii ei tule täytteeseen liikaa. Toivotaan parasta!
Mulla on nyt kakku täyttövalmis, samoin täyte. Mietin et mihin se tomusokeri piti tulla....
VastaaPoistaSe tomusokeri on makeuttamaan rahkatäytettä (on kevyempää kuin tavallinen hienosokeri, niin rakenne pysyy kevyempänä)
PoistaOnnistumisen iloa!
Hei, ajattelin kokeilla vadelmilla tätä kakkua, mutta aloin miettimäään tuleeko niitä samassa suhteessa kuin mansikoitakin?
VastaaPoistaMoikka! Erinomainen idea! Luulenpa, että vadelmia riittäisi varmaan noin 500g sillä ovat vahvemman makuisia kuin mansikat...
PoistaKakkuhan on sitten muuten tosi korkea eli riittää mainiosti myös isolle porukalle! Onnistumisen iloa!
Unohdit mainita missä vaiheessa mansikkakermarahkaan tomusokeri laitetaan
VastaaPoistaNo niinpäs taisin unohtaa ;) Enkä kyllä enää muista oikeaa järjestystä, sillä leivoin kakun jo 3 vuotta sitten, kun vanhin tyttömme valmistui insinööriksi.. Mutta tomusokeri kannattaa mielestäni sekoittaa rahkan joukkoon ennenkuin sekoittaa vatkatun kerman sinne mukaan, niin kermarahkakerros säilyy kuohkean pehmeänä.
PoistaKakusta tulee myös TOSI iso eli ohje kannattaa vaikka puolittaa! -Sally
Anteeksi tyhmyyteni mutta siis mihin kakkuvuokaan rupeen kasaamaan kakkua? Sellaseen missä tehdään juustokakkua vai?😅
VastaaPoistaJoo, kannattaa paistaa kakkupohja ensin irtopohjavuokassa (just sellaisessa missä voi tehdä myös juustokakkua) ja sitten kun kakku on jäähtynyt, irrottaa se varovasti kakkuvuokasta ja pestä se. Kakku on sitten helppo "rakentaa" kerroksineen siihen. Vinkki! Kakusta tulee tosi iso, joten puolikas annos on hyvä harjoitteluun ;) Kun tekee tällä ohjeella, niin kakkua riittää jopa 15 hlölle ja silloin kannattaa "jatkaa" irtopohjavuokan reunoja korkeammaksi esim. siivuilla leivinpaperia. Muista antaa kakun hyytyä rauhassa yön yli jääkaapissa ja koristella vasta vähän ennen tarjoilua. -Sally
PoistaPestä siis vuoka sen jälkeen, kun on paistanut siinä ensin kakkupohjan ;)
PoistaMie ajattelin tehdä tyttären valmistujaiskakuksi tämän kakun. En ole aiemmin tehnytkään.. katsotaan miten käy, varsinkin, kun valmistuu ravintola-alalle 🙈. Ainoa vaan, kun noin 20 pitäisi olla. Jospa riittää
VastaaPoista