Sisustus & lifestyle since 2009

Search

FIFTY SHADES OF GREY

- Kiitos sävyehdotuksista! Hurmaavan harmaan etsintä on jatkunut tällä viikolla ja Colorian sisämaalit ovat päässeet tositestiin. Ihan otsikon "Fifty shades of grey" kategoriaan ei sentään ylletä, mutta kymmenen harmaan sävyä on tullut sudittua keittiön seinään, ja samalla testattu eri maalien kiiltoasteita (mutta eikös se ole tosielämässäkin niin, että aika montaa sammakkoa pitää pussata ennenkuin yksi muuttuu prinssiksi).


- Mä päätin, että kompromisseja ei tehdä eikä periksi anneta. Kyllähän se oikea sävy täytyy olla olemassa!

Lähes kaikki kokeilemani maalit ovat näyttäneet purkissa tosi vaaleilta, osa liki valkoisilta, mutta seinässä ja kuivuessaan ne sitten taas muuttuvat. Ei siis pidä säikähtää purkissa olevaa sävyä, vaan sekoittaa maali kunnolla ja telata kokeeksi riittävän iso alue kerrallaan (vähintään 1 m2). Yhtä tärkeää kuin riittävän iso maalattava pinta-ala, on muistaa koemaalata 2 kerrosta kutakin sävyä. Seuraavassa kuvassa lattialaatat on otettu esiin suojapaperin alta, jotta seinänväriä voi verrata jo olemassaoleviin sävyihin:


Harmaa G487

Uusintamaalauskierros kannatti, sillä lähimmäksi oikeaa ollaan päästy nyt Tikkurilan Symphony väriviuhkan sävyllä G487. Ilmeisesti ikkunoista sisään tunkeva talven valo vaatii aika lämpimän sävyisen harmaanbeigen eli greigen seinämaalin, jotta se näyttää silmään harmaalta.

- Saarekkeen ympärille tulee kattooon myös 4000K spotit himmentimellä, joten valoa täällä riittää!

Jos joku muukin nyt tuskailee täydellisen harmaan maalisävyn kanssa, niin voin kertoa, että meillä  Teknoksen neutraalit harmaat NCS S 1500-N sekä 1000-N olivat sinisiä ja 1502-Y50R punaruskeanharmaa (R=red). Pro Grey/ Deko Grey värikartan sävyistä kaunis 1908 oli meidän keittiöön liian beige, sävyt 1936 +1937 sitten taas sinisiä ja 1943 selkeesti violetti. Myös Y486 oli hieman liila, mutta sävy F487 "Höyhen" sitten taas miellytti tilassa omaa silmääni kovasti ja pidän eritoten sen valonheijastuskyvystä, minkä vuoksi se näyttää paikoin ihan valkoiselta. Kallistumme kuitenkin mitä luultavimmin täydelliseen harmaanbeigeen sävyyn G487, sillä se toisi keittiöömme aavistuksen lämpimämpää tunnelmaa ja samalla myös hyvän taustan valkoisille keittiökalusteille.


- Maalisävyt näyttävät eri seinillä lisäksi ihan erilaisilta! G487 on tässä hirmu ruskea, kun ikkunaseinällä se on selkeästi harmaa.


- Tässä saattaa siis olla meidän keittiön seinän väri! Ootko samaa mieltä? 

Ja jos joku koskaan väittää, että harmaa on tylsä väri, niin siinä kyllä erehtyy! Harmaa on todella monivivahteinen ja arvoituksellinen, suorastaan kiehtova sävy, sillä varsinaisesti se ei ole edes väri ja jokainen meistä näkee sen eri tavalla.

Harmaata aistitaan silloin, kun näkökohteesta saapuva valoenergia vaikuttaa tasapuolisesti, mutta ei kovin voimakkaasti, kaikkiin silmän verkkokalvon valoherkkiin näkösoluihin. Harmaa ei itse asiassa ole varsinainen värisävy, vaan se kuuluu värittömiin eli ns. akromaattisiin sävyihin. Harmaa ei siis ole spektrin väri eikä sillä ole mitään tiettyä valon aallonpituutta. Lähde: WikipediaMaalit saatu Colorialta. Sally kiittää!

14 kommenttia

 1. Hei, mietin ensin itse mikä olisi minusta paras ennen kuin katsoin valintasi ja osuin samaan! Täytyypä muistaa tuo harmaa, jos joskus itse tarvitsee. Kaunista tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tokihan ruutu vääristää värejä eli eli näytön asetuksista ym. johtuen lopputulos on livenä aina erilainen. Mutta kiva jos osuttiin samaan suosikkiin!

   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 2. Oman haasteensa näitten sävyjen sekoittamiseen tekee, että toisen firman maalivärikartan väri ei ole toisen maalitehtaan pastan kanssa välttämättä yksi yhteen sopiva. Teillä ei ole tämä tilanne, mutta yllätyksiäkin voi tulla eteen. Hyvä valinta. Noista olisin ottanut saman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Nauratti viikolla Tikkurilan tv-mainos, jossa annettiin väritakuu heidän omien maalien ja sävyjen välillä (sitä saa mitä tilaa).

   Pieni nokialainen maalitehdas Coloria on mainio maalisponsorimme rakentamisprojektissa ja tämä heidän suosittelemansa Greenline on uuden sukupolven maali, jolla on loistavat ominaisuudet! Se on mm. muoviton ja myrkytön, hajuton (myös maalatessa), hengittävä ja antimikrobinen ♥ Sillä voi siksi myös maalata esim. muksujen sängyt ja puulelut!

   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 3. Toi sama sävy oli pitkään meilläkin ehdolla, mutta hylkäsin sen lopulta liian paljon ruskeaan taittavana. Mutta kukapa tietää, jos se olisikin sopinut myös meille 😏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä se taittaa just sopivasti pois ikkunoista tulevaa sinisyyttä ja tuo aavistuksen lämpöä tilaan! Suomessa on kuitenkin pitkään pimeää ja lumi maassa, joten en halua, että puolet vuodesta keittiö on "kalmanharmaa". Täysin arvoitushan on tietenkin vielä tässä vaiheessa, miltä seinät sitten näyttävät, kun ruoho vihertää (toivottavasti eivät kuitenkaan vihreiltä) :DD

   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 4. Hyvä valinta ja ihailtavaa pedanttisuutta!! Katsomatta sun valintaa valitsin itse sen F höyhenen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mä päätin, että tässä kohtaa ei kyllä luovuteta. F487 eli höyhen oli mustakin paras HARMAA, sellainen kaunis kylmä vaalea ja ihastuin puolihimmeänä sen valonheijastusominaisuuteen! Yleisilmeeltä se näyttää kuitenkin eteisestä ja olohuoneesta katsottuna valkoiselta ja kun lattialaatat + kattokin ovat valkoiset, niin epäilen sen jäävän keittiössämme liian valjuksi. Siksi valitsin nyt astetta tummemman harmaan eli tämän G487 (on livenä kaunis vaalea sekin ja saa listat näyttämään raikkaan valkoisilta).

   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 5. Nappivalinta. Kyllä huomaa, että oot hyvä sisustaja. Odotan innolla lisäkuvia niin tästä kuin muistakin tiloista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana! ♥ Kannustava kommenttisi tuli just nyt niin tarpeeseen! Olipa kuinka paljon kokemusta tahansa, niin omaa kotia katsoo kuitenkin hieman eri silmin kuin asiakaskohdetta. Siinä on paljon etua, mutta myös haittana se, että tulee kangistuttua omiin kaavoihin. Tämä talo on kuitenkin osoittanut, että luottovärisävyt on heitettävä romukoppaan ja annettava talon ja sen valaistusolosuhteiden määritellä sävyt uudelleen. Valo on tärkein sisustuselementti ja sitä pitää sen vuoksi kunnioittaa. Tämä rakentuva talo on myös meidän kotimme ja haluan sen olevan meidän näköisemme + kestävän elämistä. Vaikka rakastankin valkoista, niin kokovalkoinen sisustus on aavistuksen kliininen ja haluan ajatella sisustusvärit ennenkaikkea tunnelman ja viihtymisen kautta, sillä tämä koti on meidän haaveidemme täyttymys. ♥

   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 6. No kiva, että vihdoin sävy löyty. Meillä ei näytä yhtään punertavalta tuo ncs s 1502-y50r sävy ja meillä näyttää vaaleammalta..tietysti valokin vaikuttaa ja mitä on ympärillä.Sävy tosiaan saattaa aina vähän muuttua kun eri firman maali. Tikkurilan väritakuu on varmaan vain tikkurilan maaleille, koska niihin testattu maalit...uskoisin näin :)Olet ollut kyllä aikamoinen sissi maalauksen suhteen!!! Kivaa vko loppua sinne ja tsemppiä sinne loppu metreille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, valolla on suuri vaikutus! Kova painiminen oli kyllä näiden sävyjen kanssa, mutta lopussa kiitos seisoo.

   Sävy NCS S 1502-Y50R oli tosi kaunis, mutta jostain syystä se punersi meidän keittiössä ja oli aavistuksen tummakin tuolle ikkunaseinälle, jossa valo tulee tavallaan takaapäin ja seinä jää varjoon. Ihanaa viikkoa!

   Poista
 7. Ihanan näköistä teille tulee :)
  Tämä harmaan pohdinta sattui juuri sopivaan saumaan. Itsekin etsin harmaata sävyä ja alan kallistumaan myös tuohon samaan :) Viikonloppuna maaleja ostamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana! Kiva, jos voin olla avuksi ;DD Mun testaamista parhaat olivat nuo alarivin F487 (Höyhen) sekä G487. Kauniita harmaita, sellaisia pehmeän vaaleita, Höyhen oli ikkunaseinällä lähes valkoinen. Tsemppiä maalauksiin!

   Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★