Sisustus & lifestyle since 2009

Search

KUN PERHEENJÄSEN SAIRASTUU KELIAKIAAN


Tällä viikolla vietetään keliakiaviikkoa ja ajattelin kertoa hieman tämän sairauden kanssa elämisestä, sillä se koskettaa myös meidän perhettämme. 2017-18 kahdelta meidän perheessä nimittäin löytyi (hieman yllättäen) keliakia, kun ruvettiin selvittelemään mm. väsymystä ja huonoa hemoglobiinia. Muita "perinteisiä" oireita eli mahakipua tai iho-oireita ei ollut eikä meidän kummankaan vanhemman suvussa ole keliakiaa. Pienoinen mysteeri siis tai vaan tosi huonoa onnea geeniarpajaisissa.

Keliakia ei ole allergia. Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin sisältämän proteiinin, gluteenin, aiheuttama elinikäinen sairaus. Sen ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.

Keliakia on pysyvä autoimmuunisairaus, jossa gluteenipitoinen ruoka aiheuttaa ohutsuolen limakalvon vaurion ja ravintoaineiden imeytymishäiriön. Keliakian hoidon tavoitteena on tämän vaurion parantuminen ja komplikaatioiden, kuten luukadon tai suoliston syövän ehkäiseminen. Esimerkiksi vilja-allergia tavallisesti paranee iän myötä, mutta keliakia on elinikäinen sairaus eli siitä ei voi parantua. Nykyisen kansallisen allergiaohjelman mukaan lievissä allergiaoireissa ei välttämisruokavaliota enää suositella, kun taas keliakiassa ehdottoman tarkka ruokavalio on elinikäinen.

Hyvästi herkut - vai voiko keliakiaa sairastava syödä kakkua?

Tai mitä uskaltaa tilata ravintolassa?

Gluteeniton arki

Keliakia on pysyvä sairaus ja vaikka oireet häviäisivät, niin keliakia on ja pysyy. Gluteenitonta ruokavaliota on siis noudatettava koko loppuelämä. Keliakiaa sairastava ei voi syödä vehnäjauhoja sisältäviä tuotteita eli pasta, makaroni, paahtoleipä, ruisleipä, sämpylät, pizzat, hampurilaiset, tortillat, keksit, kakut ja monet karkit ovat kiellettyjä. Osa sitten taas sopii sellaisenaan eli karkeissa ja sipseissä on ilahduttavan paljon keliaakikolle sopivia tuotteita, mutta gluteenia löytyy myös yllättävistä paikoista (sellaisista joissa niitä ei ensi istumalta luulisi olevan). Näitä ovat esim. jotkut ruokakermat ja tietenkin suurin osa muroista ja mysleistä, mutta myös esim. monet pirtelöt, smoothiet ja jopa kosmetiikka (voiteet, kynsilakan poistoaine jne) voivat yllättäen sisältää gluteenia. Tarkkana saa siis olla - ja tarkkuus onkin ensiarvoisen tärkeä asia tämän sairauden hoidossa. 

"Kun tultiin gastroskopiasta, niin ajettiin Mäkkärin kautta kotiin. Mä olin niin surullinen, kun en voi enää koskaan syödä hampurilaista. Tai niin me luultiin."

Luulo osoittautui vääräksi. Mäkkärissä voi tilata melkein minkä vaan hampparin gluteenittomana, samoin esim. Kotipizzassa on gluteeniton pizzapohja vaihtoehtona. Myös muut pikaruokaketjut ovat ottaneet keliakiaa sairastavat sangen hyvin huomioon ja se on oikein hyvä juttu! Silti löytyy yhä myös paikkoja, joissa ei ymmärretä, että kyseessä on vakava asia. Onneksi parhaimmillaan keliakiaa sairastava voi elää täysipainoista ja liki normaalia elämää, kunhan muistaa tehdä ruokailuissaan oikeita valintoja. Meillä kotona arjessa se tarkoittaa, että gluteenittomaan ruokavalioon kuuluvia tuotteita (jauhot, murot, makaronit, leivät) säilytetään eri kaapissa kuin muita kuivamuonia ja keliakiaa sairastavia varten on oltava myös eri ruuanlaittovälineet, leikkuulaudat, leivontakulhot ym. eikä esim. samaa leivänpaahdinta tai voirasiaa voi käyttää. Mitään haloota tai mörköä ei asiasta myöskään kannata tehdä, gluteenittomuus pitää vaan ottaa alusta asti huomioon niin, että siitä tulee osa normaalia arkea, siinä missä käsienpesukin ennen ruuanlaittoa.

Käytännössä teen kastikkeet ja keitot aina gluteenittomina, niin ne sopivat koko perheelle, samoin on yllättävän paljon ruokia, jotka on helppo muuttaa gluteenittomiksi vaihtamalla vaan käytettävä pasta tai suurustamiseen käytetyt jauhot gluteenittomiksi (makaronilaatikko, lasagne, lätyt, pannari). Myös esim. kaalilaatikko on helppo tehdä gluteenittomana käyttämällä ohrasuurimoiden sijaan riisiä ja omasta mielestäni siitä tulee riisillä jopa parempaa! Monet arkiruuat ovat myös luontaisesti gluteenittomia esim. paistettu kala, liha, kasvikset ja monikäyttöinen peruna. Kaupan pakastealtaan perunavalmisteissa on sen sijaan paljon vaihtelua ja tuoteselosteet saakin lukea tarkkaan. Esim. Pirkka ristikkoperunat eivät sisällä gluteenia, mutta S-ryhmän ja Lidlin vastaavat tuotteet sisältävät eivätkä sen vuoksi sovi keliakiaa sairastavalle. Alkuun kannattaakin käyttää omassa tutussa ruokakaupassa hieman aikaa ja vaivaa ja tutkia rauhassa oman perheen säännöllisesti hankittavat vakiruuat ja tutustua niiden tuoteselosteisiin. Aika pian oppii poimimaan gluteenittomat vaihtoehdot kärryyn ja ainakin isommissa kaupungeissa gluteenittomien ruokien sekä ruoka-aineiden valikoima on oikeastaan yllättävän monipuolinen.Pienillä valinnoilla eteenpäin

Keliakiaa sairastava voi syödä myös pizzaa, kun pizzataikinassa käyttää gluteenittomia jauhoja. Gluteenittomat pizzat täytyy myös paistaa erillään perheen muista pizzoista ja ainakin meillä pizzat paistetaan niin uunissa kuin grillissäkin aina leivinpaperin päällä (yläkuva), jottei grilli "kontaminoidu" ja sitä voi jatkossakin käyttää koko perheen ruuanlaittoon. Chilillä maustettu suklaakakku puolestaan onnistuu, kun korvaa ohjeen vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella (seuraava kuva).

Gluteeniton leivonta on hieman oma taiteenlajinsa, sillä gluteenittomat jauhot käyttäytyvät hieman eri tavoin kuin perinteiset vehnäjauhot. Kaiken voi onneksi oppia ja diagnoosin jälkeen näiden kahden viime vuoden aikana meilläkin on vietetty jo yhdet gluteenittomat rippijuhlat ja tänä vuonna  gluteenittomat lakkiaiset. Paljon on vielä opittavaa, mutta kaikesta selviää, sillä kirjallisuutta ja tietoa on hyvin saatavilla. Tärkeää minusta onkin löytää ne suomalaiset, jotka sairastavat keliakiaa tietämättään. 


Gluteeniton yellow velvet cake


Keliakialiitto vaatii keliakiakorvauksen palauttamista hallitusohjelmaan

Gluteenittomat tuotteet ovat "normaalituotteita" kalliimpia ja aiemmin keliakiaa sairastava oli oikeutettu kuukausittain maksettavaan pieneen ruokavaliokorvaukseen. Edellinen hallitus leikkasi tämän oikeuden keliakiaa sairastavilta yli 16-vuotiailta vuonna 2016. En jotenkin voi ymmärtää näin idioottimaista päätöstä, sillä gluteeniton ruokavalio on keliakiaa sairastavan ainoa "lääke". Liekö syynä kansanedustajiemme tietämättömyys, sillä keliakia ei ole allergia eikä kelakorvattavaaa lääkettä siihen ole olemassa, ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio koko loppuelämän ajan (on laskettu että yhden keliakiaa sairastavan gluteenittomat jauhot, leivät ja muut gluteenittomat tuotteet tulevat maksamaan vuodessa keskimäärin 700-800 euroa enemmän kuin ns. "normaaliin ruokavalioon" kuuluvat elintarvikkeet). Tällä hetkellä Suomessa ollaan lääkekehityksessä onneksi jo niin pitkällä, että tutkijat hakevat parhaillaan koehenkilöitä mukaan keliakian lääketutkimukseen. Olishan se aika hienoa, jos jonakin päivänä keliakian hoitoonkin olisi olemassa oikea lääke. Hoitamattomana keliakia voi aiheuttaa mm. suolistosyöpää ja osteoporoosia ja on siksi ehdottoman tärkeää noudattaa ruokavaliorajoituksia.

Gluteeniton britakakku ohjeJopa 70.000 suomalaista sairastaa tietämättään keliakiaa - oletko sinä yksi heistä?


Luku on mielestäni yllättävän suuri. Mikäli oma tai läheisesi terveys mietityttää, niin hakeudu rohkeasti lääkäriin lisätutkimuksiin. Voit myös tutustua aiheeseen esim. Keliakialiiton nettisivuilla. Meidän koko perheeltä on nyt kahden sairastuneen löydyttyä mitattu keliakiavasta-aineet, isovanhemmilta samoin. Testi täytyy kuitenkin toistaa muutaman vuoden välein, sillä vaikka vasta-aineet eivät nyt olisikaan koholla, se ei tarkoita, etteikö keliakia voisi myöhemmässä vaiheessa puhjeta. Koska keliakia on löytynyt 2/6 perheenjäseneltä, oli lääkäri sitä mieltä, että meistä "terveistäkin" otetaan tänä syksynä tarkemmat verikokeet, joiden avulla selvitetään, olemmeko mahdollisesti keliakiaa aiheuttavan geenin kantajia. Tähystystä eli gastroskopiaa ei nykydiagnostiikalla enää tarvita eli tutkimuksiin menoa ei kannata sen pelossa jättää väliin. Joulukuussa 2018 uudistunut Käypä hoito -suositus muutti keliakian diagnosointia niin, että diagnoosiin ei kaikissa tapauksissa tarvita tähystystä. Keliakia voidaan todeta helpon verinäytteen perusteella, jos transglutaminaasivasta-ainepitoisuus on yli kymmenen kertaa viitealueen rajaa suurempi ja myös endomysiumvasta-aineet ovat positiivisia (joissakin tapauksissa diagnoosin varmistamiseksi tähystys on kuitenkin edelleen tarpeen, samoin kuin ihokeliakiassa koepala).

Noin puolet hoitamattomista keliaakikoista kärsii myös laktoosi-intoleranssista. Hoitamattomassa keliakiassa suolinukan tulehdus ja suolinukan madaltuminen voivat häiritä laktoosia pilkkovan laktaasientsyymin normaalia eritystä ja toimintaa. Kun suolinukka parantuu, useimmat keliaakikot alkavat sietää laktoosia normaalisti.Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★