- Pipareiden ja torttujen sijaan meillä herkuteltiin Joulun aikaan näillä ihanilla jälkiruokakakuilla:
- Tähtikakku rommirusinarahkasta piparipohjalla
- Porkkanakakku appelsiini/valkosuklaa/tuorejuustokuorrutteella
Rahkakakku oli maultaan ihanan keveä ja ulkonäöltään se pesi porkkanakun 10-0, mutta porkkanakakku taisi lopulta makuraadin mielestä kuitenkin viedä voiton, sillä porkkanan ja appelsiinin liitto vaan on niin hurmaava! Eikä porkkanakakku edes maistu porkkanalle, jos sitä mietit, sillä porkkana tuo kakun rakenteeseen ihanaa mehevyyttä! Ohjeet molempiin tulevat tässä, sillä ne sopivat mainiosti myös UudenVuoden valvojaisiin! Vielä siis ehtii herkutella hyvällä omalla tunnolla ennen tammikuuta ;)
Tähtikakku
Pohja:
200 g pipareita
50 g sulatettua margariinia
Täyte:
2 dl vispikermaa
600 g maustettua rahkaa (esim. rommirusina)
5 liivatelehteä
1 tl vaniljasokeria
2 rkl vahvaa kahvia
Koristeluun:
kaakaojauhetta
Leikkaa leivinpaperista
irtopohjavuokaan pohjan kokoinen pala (halkaisija 24 cm). Murenna piparit ja sekoita niihin sulatettu margariini. Taputtele muruseos vuoan
pohjalla olevan leivinpaperin päälle.
Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä 5-10 min. Vaahdota sillä välin kerma. Sulata puristetut liivatelehdet kiehuvan kuumaan kahviin. Kaada seos rahkan joukkoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto.
Kaada täyte piparkakkupohjan päälle. Tasoita pinta ja peitä kelmulla. Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai mielellään yön yli. Irrota kakku varovasti veitsellä vuoasta. Sihtaa kaakaojauhe siivilän läpi esim. tähtisapluunaa apuna käyttäen kakun pinnalle (sapluunan teet helposti esim. leivinpaperista tai pahvista leikkaamalla). Säilytä kakku jääkaapissa. Vinkki: jos haluat kakusta korkeamman, käytä 22 cm kakkuvuokaa.
***
Porkkanakakku
Kakkupohja:
4 dl porkkanaraastetta
2 appelsiinin kuori raastettuna
2 appelsiinin kuori raastettuna
200 g leivontamargariinia
3 dl fariinisokeria
3 dl fariinisokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g appelsiinimaustettua tuorejuustoa
1 appelsiinin mehu puristettuna (noin 1dl)
200 g valkosuklaata
(hasselpähkinärouhetta)
1 appelsiinin mehu puristettuna (noin 1dl)
200 g valkosuklaata
(hasselpähkinärouhetta)
Voitele ja korppujauhota noin 24 cm pyöreä vuoka. Pese porkkanat ja appelsiinit. Raasta porkkanat ja appelsiininkuoret. Vatkaa erillisessä kulhossa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen rasva-sokerivaahtoon. Sekoita jauhot + leivinjauhe + mausteet keskenään. Lisää noin puolet jauhoista taikinaan, sitten porkkanaraaste + raastettu appelsiininkuori + loput jauhoseoksesta. Kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia. (Kannattaa kokeilla kypsyyttä tikulla, mulla kakku oli uunissa noin 39 minuuttia.)
Valmista kuorrute, kun kakku on hieman jäähtynyt. Lusikoi tuorejuustot leivontakulhoon ja notkista ne itsepuristetulla appelsiinimehulla. Sulata suklaa miedolla lämmöllä esim. mikrossa ja sekoita sula suklaa tuorejuuston sekaan tasaiseksi massaksi. Ohjeen määrästä tulee sen verran reilusti kuorrutetta, että voit halkaista kakun kahteen osaan ja täyttää yhden kerroksen kuorrutteella. Levitä sitten loput kakun päälle + ripottele halutessasi päälle pähkinärouhetta. Säilytä kakku jääkaapissa.
Kiitos ohjeista! Porkkanakakkua pitääkin heti kokeilla :)
VastaaPoistaTämäkin kyllä testataan. Maustekakku oli myös mielettömän hyvää, kiitos ohjeesta:) Hyvää uutta vuotta 2014!
VastaaPoistaTuo porkkanakakku pitää ottaa työn alle lähipäivinä, kiitokset ohjeesta!
VastaaPoistaMmmm nam! Upeat kakut. Varmasti herkullisia ja niin kauniitakin.
VastaaPoistaOikein mukavaa loppuvuotta sinne!! :)))
Oih ihania ohjeita. Ja mikä ihana blogilöytö. Uusi lukija ilmoittautuu samalla!
VastaaPoista