Sisustus & lifestyle since 2009

Search

MILAVIDA - TAMPEREEN YLPEYS


- Kävimme ystäväni kanssa tutustumassa vastikään remontoituun Näsilinnaan eli Milavidaan. 

Upea uusbarokkinen linna seisoo ylväänä yhdellä Tampereen korkeimmista paikoista, Näsikalliolla, ja sisältä on mahtavat näkymät Näsijärven aaltoihin. Palatsin rakennutti aikoinaan Finlaysonin pietarilaislähtöisen patruunan Wilhelm von Nottbeckin poika Peter von Nottbeck. Vuonna 1898 valmistuneen palatsin alkuperäinen nimi oli Milavida ja sen suunnitteli arkkitehti Karl August Wrede. Vuonna 1905 sukukartano siirtyi Tampereen kaupungin omistukseen.


Suvun historia oli varsin traaginen, sillä rakennuttajapariskunta ei päässyt koskaan asumaan tässä upeassa kodissa. Tämä on itse asiassa Milavida II, sillä perhe asui ensin puisessa Milavida I:ssä, nykyisen Näsilinnankadun päässä. Olga-rouva kuoli kaksosten synnytykseen syksyllä 1898 Baden-Badenissa ja Peter-herra seuraavana keväänä umpisuolenleikkauksen komplikaatioihin Pariisissa, jättäen 4 lasta orvoiksi.  Raha ja valta eivät ole onnen tae, sillä kohtalo voi olla sangen julma ja arvaamaton.

Näsilinna toimi Hämeen museona 1908–1997, minkä jälkeen se joutui odottamaan 17 pitkää vuotta tyhjillään ennenkuin remontti aloitettiin 2013. Näsilinnan kunnostus tuli maksamaan Tampereen kaupungille kaikkineen 5 miljoonaa euroa, mutta on upeaa nähdä lopputulos, kuinka taidokkaasti kaikki on toteutettu - ja päästä aistimaan tuon ajan hienosti säilytetty henki. Myös Milavidan puistikko on sangen vaikuttava. Yli satavuotiaat jalopuut seisovat jyhkeinä paikoillaan, niillä samoilla, joihin puutarhuri ne aikanaan istutti. Tuolloin 1800-luvun lopulla kartanon puutarha lämmitettävine kasvihuoneineen herätti suurta ihmetystä, sillä niissä kasvatettiin mm. ananasta, vesimelonia ja persikoita. Myös perheen komeasti pukeutuneet ajurit, kiiltävät hevoset ja upeat vaunut olivat tuon ajan tamperelaisten ihmetyksen ja ihailun kohteina.

Milavidan 1. kerroksessa toimii nyt Cafe Milavida sekä ravintola von Nottbeck kabinetteineen. Salit ovat sangen vaikuttava ilmestys rohkeine väreineen ja kattokruunuineen ja niitä voi myös vuokrata  yksityistilaisuuksia varten. Museo Milavida on vuonna 2015 Näsilinnaan perustettu museo, jossa on esillä aina kaksi eri tahtiin vaihtuvaa näyttelyä. Näyttelyt tehdään pääosin Tampereen museoiden omista kokoelmista, ja niissä on aina esillä jollakin tavoin Näsilinnan, von Nottbeck -suvun ja Hämeen museon historia. Tällä hetkellä yläkerrassa on kaksi kiinnostavaa näyttelyä: Nottbeckit - Tampereen kosmopoliitit sekä Salvatore Ferragamo Unelmien Askeleet -kenkänäyttely (Ferragamon näyttely on esillä 12.6.2015 - 10.1.2016).

Näyttelyihin pääsee tutustumaan 7 eur pääsymaksua vastaan, lapset 0-6 v vierailevat ilmaiseksi ja koululaiset/ opiskelijat hinta on 3 eur. Vaunujen kanssa liikkuvat/ liikuntarajoitteiset on otettu hienosti huomioon ja heille on järjestetty kulku yläkerran museotiloihin helposti hissillä.

HUOM. Museo Milavidan näyttelyt ovat avoinna ainoastaan ke-su klo 11-17.Invisible sandaali 1947, jolla Ferragamo voitti Neiman Marcus palkinnon (muodin Oscar), huomaa kenkien päälliset nailon lankaa!

Filmitähdet olivat Ferragamon vakiasiakaskuntaa - Tässä Marilyn 1962 Ferragamon korkkareissa.
Nicole Kidman elokuvassa Australia

Näsikallion juurella sijaitsee myös Tallipiha. Se toimi kartanovuosina nimensä mukaisesti hevostallina sekä ajureiden ja tallimiesten asuinpaikkana. Se on myös avoinna yleisölle ja sieltä löytyy kaikkea ihanaa kahvilasta ja käsintehdystä suklaasta sisustusesineisiin.

- Suosittelen poikkeamaan Tallipihalla ihan sellaisenaan tai viimeistään Särkänniemi visiitillä! Täällä nimittäin aika seisahtuu. Erityisen tunnelmallinen Tallipiha on myös Joulun aikaan.


14 kommenttia

 1. Toi Milavidan rautaportaikko oli ihan mun lempparikuvauspaikka joskus, nykyään ei oo enää niin suloisen romuromanttinen :D Mutta tosiaan hienoa että rakennus pääsi ansaitsemaansa kuntoon taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki oli siistiä ja fiiniä nyt. Ja erinomaista työn jälkeä! Tällainen paikka ansaitsi tulla jälleen loiston päiviinsä ;D

   Poista
 2. Voi kuinka upea paikka! Tuonne pitää päästä. Salvatore Ferragamo ei kai liity paikkaan millään tavalla? Mielelläni kyllä katselisin niitä ihania kenkiä ja vielä mieluummin astelisin Ferragamoilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi! Ferragamo ei liity Milavidaan millään tavoin, mutta kenkänäyttely on Museo Milavidan vaihtuvassa näyttelyssä rajoitetun ajan. Kenkiä on useampi vitriini esillä, samoin kiehtovia tarinoita ja katsottavissa on näyttelysalin perällä Ferragamon tuotannosta kertova noin 20 minuutin lyhytelokuva.

   Poista
  2. Näyttely Unelmien askeleet – Salvatore Ferragamo 1898–1960 on esillä 12.6.2015–10.1.2016.

   Poista
 3. Voi miten kauniita kuvia ja mahtava miljöö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siellä aika seisahtuu.. Hienosti on pystytty säilyttämään vanhan henki. Arvostan.

   Poista
 4. Kiitos tästä. Melkein Tamperelaisena tämäkin on mennyt ohi kokonaan ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä. Näyttely Unelmien askeleet – Salvatore Ferragamo 1898–1960 on esillä 12.6.2015–10.1.2016.

   Cafe Milavida avoinna:
   kesäaikana ma-su klo 11-17 (säävarauksella pidempään)

   Ravintola von Nottbeck avoinna:
   ke-to klo 17-22 (keittiö klo 21 asti)
   pe-la klo 16-24 (keittiö klo 22.30 asti)

   Näsilinnan sunnuntaibrunssi
   Kattaukset sunnuntaisin klo 11, 13 ja 15 (pöytävaraus)

   Poista
 5. Huikea paikka... tuolla täytyy ehdottomasti käydä:) Pääseekös siellä kiertelemään ihan noin vain kaikki kahvilankin asiakkaat? Vai onko Sally lähtenyt ihan omille kierroksille :))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Sally kulkee aina omia polkujaan! Ei vainen, kaikkiin muihin tiloihin pääsee kurkistelemaan vapaasti, mutta yläkerran näyttelytiloihin on pääsymaksu. Von Nottbeck suvun vaiheista kertova näyttely on sangen mielenkiintoinen ja loistelias, mutta traaginen. Esillä on sen ajan vaatteita, leluja, huonekaluja, taide-esineitä, kirjeenvaihtoa, laskuja ym. Unelmien askeleet – Salvatore Ferragamo näyttely on esillä 12.6.2015–10.1.2016 (vaihtuva näyttely). Näihin molempiin pääsee tutustumaan yhteensä 7,- pääsymaksua vastaan (opiskelijat/koululaiset 3,- ja alle kouluikäiset ilmaiseksi).

   Poista
  2. HUOM. Museo Milavidan näyttelyt ovat avoinna ainoastaan ke-su klo 11-17.

   Poista
 6. Ja kahvio on täällä hyvä hinta/laatusuhde enemmän kuin kohdillaan, suosittelen!

  VastaaPoista
 7. Miten upea rakennus ja paikka:)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★