Sisustus & lifestyle since 2009

Search

SUKLAAKAKKU OHJE


- Leivoin rippijuhliin kaksi kakkua: pellillisen mansikkakakkua + korkean suklaakakun, jonka täytteenä oli päärynärahkaa. 

Paistoin suklaakakkuun kaksi suklaakakkupohjaa, jotka leikkasin vielä molemmat kahteen osaan. Näin kakkuun tuli 4 kerrosta suklaakakkupohjaa. Kerrosten väliin laitoin raikkaan kermarahkatäytteen, joka  sai juhliin sopivan mintunvihreän värin parista teelusikallisesta vihreää elintarvikeväriä. Ennen jokaista rahkakerrosta ripottelin kakkupohjan päälle twistiksi pätkismurua :) 



Suklaakakkupohja (halkaisija 24 cm)

3 munaa
2,5 dl sokeria
50g sulatettua margariinia
1 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl leivontakaakaota
2 tl leivinjauhetta

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitettu voisula ja maito. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos taikinaan. Kääntele tasaiseksi taikinaksi ja kaada vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Peitä vuoka leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Tee toinen kakkupohja samalla tavalla. Kumoa jäähtyneenä ja halkaise kahteen osaan täyttämistä varten. 


Rahkatäyte (1 kerros)

2 dl vispikermaa
2 dl päärynänmakuista rahkaa
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
(elintarvikeväriä)
(140g pussillinen Pätkis murua) 

Upota liivatelehdet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Vaahdota kerma ja sekoita siihen rahka. Purista liivatelehdet ja liota ne kattilassa tilkkaan kuumaa vettä. Sekoita liivateseos ohuena nauhana rahka-kermavaahtoon. Voit halutessasi värjätä kermarahkan elintarvikevärillä (lisää varovasti pieninä tippoina, jottei lorahda liikaa).

Huom. Tästä määrästä tulee vain 1 rahkakerros!

Mikäli kakussasi on 2 rahkakerrosta, tee muuten samoin, mutta käytä aineita kaksinkertainen määrä ja mikäli rahkakerroksia on kolme kuten kuvan kakussa, käytä aineksia kolminkertaisesti (eli 6 dl vispikermaa, 6 dl päärynärahkaa, 6 liivatelehteä, 6 rkl vettä).



Kokoa kakku irtopohjavuokaan. Reunoja voit 'jatkaa' tarvittaessa leivinpaperilla. Vinkki! Myös vuoan pohjalle kannattaa laittaa leivinpaperi, jotta valmis kakku on helpompi siirtää tarjolle. Aloita laittamalla vuoan pohjalle ensin suklaakakkukerros, sitten rahkakerros, suklaakakkukerros, rahkakerros jne (itse laitoin jokaisen suklaakakkukerroksen päälle vielä murennettua Pätkistä ennen rahkakerroksen lisäämistä). Laita kerrostettu kakku kelmuun ja jääkaappiin hyytymään. Kun kermarahka on hyytynyt vähintään muutaman tunnin jääkaapissa, kuorruta kakku pehmeällä suklaalla. Halutessasi voit kuorruttaa kakun vasta seuraavana päivänä.

Itse keitin kuorrutetta varten tilkkasen tummaa leivontakaakaota, johon sulatin margariinia + noin 300-400g suklaata (osa meni leipurin suuhun ;) + tomusokeria. Maustoin kuorruteseosta vielä hieman Nicolas Vahen toffeekaakaojauheella. Kuorrutteesta tuli kuohkeaa ja helposti muovattavaa, kun sen antoi hieman jähmettyä pakastimessa. Ja pulleat pensasmustikat tarttuivat siihen loistavasti! Mustikoiden lisäksi kakun päällä oli sitruunamelissan lehtiä. Ne kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua. Kuvan kakku on 12 cm korkea + mustikat.


Suklaakuorrute kakkuun

45g (1 dl) leivontakaakaota
0,5 - 1 dl vettä
350g pehmeää voita tai leivontamargariinia 
70g (1,5 dl) tomusokeria
400g leivontasuklaata

Sulata suklaa (vesihauteessa, mikrossa tms.) ja anna hieman jäähtyä. Sekoita toisessa astiassa kiehautettu vesitilkka + kaakaojauhe. Vatkaa pehmeä voi siivilöidyn tomusokeri kanssa kulhossa kuohkeaksi ja lisää sulanut suklaa vähitellen koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi kaakaosekoitus ja vatkaa tasaiseksi.

Anna kuorrutteen jähmettyä hetken pakastimessa (käy sekoittelemassa välillä) ja levitä se sitten kakun päälle. Säilytä kuorrutettu kakku jääkaapissa.


Vaikeustaso: haastava
Aikaa kuluu noin 2 h + rahkakerrosten hyytyminen (10-12 h tai mielellään yön yli)

Minun tytöt 

Vinkki! Kakku kannattaa ottaa jääkaapista huoneenlämpöön 15-20 min ennen tarjoilua, jotta sitä on helpompi leikata. Siistejä, tarkkareunaisia paloja on helpointa leikata veitsellä, ei kakkulapiolla.

24 kommenttia

  1. Upeannäköinen kakku, pitää ottaa kokeiluun itselläkin tällainen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kakussa on sit muuten varmaan miljoona kaloria ;DD

      Poista
  2. Onpas upea kakku! Tätä on testattava! Juniorin 20v.synttärit onkin sopivasti tulossa. Toinen ihana päärynätäyte on Kinuskikissan Vihreä kuula-kakusta eli siinä oli muistaakseni kermavaahtoa, sitruunatuorejuustoa, sitten soseutettiin haarukalla säilykepäärynälohkoja ja samaan tapaan ihanan värin sai elintarvikevärillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, onnea synttärisankarille! Mä käytin päärynänmakuista, laktoositonta proteiinirahkaa :) Enkä lisännyt sokeria, koska rahkatäytteen alle tuli Pätkis-murua. Elintarvikeväriä saa ainakin cittarista, prismasta ym.

      Poista
  3. Todella herkullisen näköinen kakku! Nams! Täytyypä joskus laittaa kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä on siitä hyvä, että voi tehdä rauhassa jo juhlia edeltävänä päivänä ja on parhaimmillaan sitten sopivasti juhlapäivänä!

      Poista
  4. Tyhmänä ja ihan onnettomana leipurina kysyn vielä, että kostutitko kakkupohjaa täyttövaiheessa? Tätä täytyy kokeilla kun on seuraavat juhlat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, tarkkaan luit ohjeeni ;) En kostuttanut kakkupohjaa ollenkaan, ettei siitä tule liian 'lössö'. Nämä amerikkalaistyyliset kakut ovat yleensä aika kuivia, mutta tällä ohjeella kakusta tulee sopivan mehevä. Jos kostuttaa suklaakakkupohjakerrokset, niin 'vaarana' on, että kakku lätsähtää, sillä siitä tulee todella painava. Rahkakerros suklaakakkukerrosten välissä tuo riittävästi mehevyyttä tähän kahvipöydän kuningattareen eli kootessa työvaiheet ovat sangen yksinkertaisia. ♥ Rohkeasti vaan kokeilemaan!

      Poista
  5. Kiitos tästä ihanasta ohjeesta! Takuulla menee kyllä heti ensitilassa meillä kokeiluun, jo pelkästään tuo suklaan ja päärynärahkan liitto houkuttaa, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tein samantyyylisen kakun myös viime vuonna, jonka ohje löytyy täältä:
      http://countrysally.blogspot.fi/2014/01/devils-food-cake.html

      Mainio versio on varmasti myös tuo 'alkuperäinen' vadelmatäytteinen Devils Food Cake, joita on 'taikonut' ainakin Martha Stewart ja Nigellan. ♥

      Poista
  6. Aivan ihanan näköinen ja kun on suklaasta kyse niin varmasti myös makuinen kakku.
    Ootko miettinyt leipurin uraa? Sun tekeleet on aina niin kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, kiitos! Eikun kondiittorikurssille sitten vaan! Niillä on kyllä vähän surkeet työajat, kun pitää herätä jo kukonlaulun aikaan...

      Poista
  7. Kiitos ohjeesta! Katselinkin kuvia vesi kielellä. Pitää kokeilla. Tosin päärynä tuottaa vähän päänvaivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikkis! Voit käyttää yhtä hyvin esim. tölkkipäärynää (säilyke), jonka painelet haarukalla 'soseeksi' ja sekoitat kermavaahdon + rahkan joukkoon! Tai kiehauttaa kattilassa pienessä sokerivesitilkassa päärynäsiivuja, jotka soseutat sitten haarukalla kermarahkan joukkoon ;DD

      Poista
  8. Voi nam, minkälainen kakku:P Kuulostaa ja näyttää superherkulta!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ja oli muuten hyvää! Ens kerralla teen tästä vadelmaversion ;D

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Kiitos. Tää suklaakakku on siitä hyvä, että sen voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Ei tarvitse 'tuskailla' sitten juhlapäivän aamuna vaan voi nostaa suoraan kahvipöytään! ♥

      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  10. Hei, ajattelin tehdä ohjeellasi kakun juhliini. Onko kakkupohjan ohjeessa ainekset yhteen vai kahteen pohjaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, kivaa! Tästä 3 munan suklaakakkupohjan ohjeesta tulee 1 pohja eli jos tavoittelet korkeaa & komeaa kakkua kahvipöydän kruunuksi, niin tee 2 pohjaa ja tuplamäärä taikinaa (6 munaa, 5 dl sokeria, 100g margariinia jne.) ja paista ne kahdessa 24 cm kokoisessa kakkuvuoassa 1 kerrallaan. Ja malta antaa kakkupohjan hieman jäähtyä ennenkuin kumoat sen vuoasta ;D

      Mukavia juhlia teille!

      Poista
  11. Kiitos vastauksestasi :) kakusta tulee varmsti maukas!

    VastaaPoista
  12. Moikka! Voiko kuorrutteessa käyttää Flora culinessea? Vaahdottuuko se tomusokerin kanssa? Sitä sattuisi löytymään kaapista :)

    yst.terv.Riina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Rasvan ei tarvitse vaahdottua tomusokerin kanssa, vaan sen tehtävä on ennemminkin jähmettää kuorrute, joten suosittelen kyllä käyttämään tähän tarkoitukseen ennemmin leivontamargariinia tai voita. Juokseva Flora Culinesse ei uskoakseni jähmety kuorrutteessa riittävästi vaan se valuu pois kakun päältä :/

      Mukavia leivontahetkiä!

      Poista
    2. Iso kiitos vastauksestasi! Kipaisen Siwaan :) Mukavaa alkavaa viikkoa! :)

      yst.terv. Riina

      Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★