Sisustus & lifestyle since 2009

Search

AKTIIVINEN ELÄMÄ KILPIRAUHASEN POISTON JÄLKEEN




Huom. Juttu on julkaistu 3/2019

Tällä viikolla tuli kuluneeksi 4 vuotta mun kilpirauhasleikkauksesta. Nopeasti on vuodet menneet! Leikkaukseen päädyttiin 9 vuotta ensimmäisen kyhmyn löytymisen jälkeen ja leikkaukseen pääsy oli lopulta suuri helpotus. Kirjoitin aiheesta tuoreeltaan blogissa 2015 ja aiemmat tekstit löytyvät myös tästä, jos aihe kiinnostaa:

 Tämäkin vielä! 11.3.2015 

 Leikkauksesta toipuminen 29.3.2015 



Kilpirauhanen

Kilpirauhanen sijaitsee kaulan alaosassa ja sen tehtävä on muodostaa kilpirauhashormoneja, jotka varastoituvat vereen ja kulkeutuvat melkein jokaiseen elimistön soluun. Kilpirauhashormonit säätelevät ihmisen perusaineenvaihduntaa ja kehon lämpötilaa. Ne säätelevät myös kehon proteiinien, rasvan ja hiilihydraattien käyttöä sekä stimuloivat vitamiinien ja hivenaineiden aineenvaihduntaa. Kilpirauhashormonit vaikuttavat ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin ja niillä on tärkeä rooli ylläpitää kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehitystä.  

Kilpirauhasen vajaatoiminta eli hypotyreoosi on hyvin yleinen sairaus. Sitä sairastaa arviolta 300.000 suomalaista. Kilpirauhanen voi oireilla myös liikatoiminnalla, joka aiheuttaa keholle omat ongelmansa, mutta onneksi kilpirauhasarvot on helppo tutkia verikokeesta (TSH, T3, T4). Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisimpiä oireita ovat mm.

  • väsymys
  • masennus
  • hidastunut aineenvaihdunta 
  • selittämätön lihominen tai laihtuminen
  • ummetus
  • ruokahaluttomuus
  • korkea kolesteroli
  • anemia
  • sydänvaivat
  • muistihäiriöt
  • lihas- ja nivelkivut
  • kuukautishäiriöt
  • mielialojen vaihtelu
  • huonontunut tai olematon libido
  • alhainen ruumiinlämpö, kylmät kädet ja/tai jalat
  • kuiva iho
  • ohuet, hauraat hiukset ja/tai kynnet
  • unettomuus
  • paineen tunne kaulassa

Mulla näistä oireista oli ainoastaan tuo viimeinen eli paineen tunne kaulassa ja kävinkin sitä vuosien mittaan useasti valittamassa lääkärissä. Kilpirauhaseni oli viekas eli toimi normaalisti, vaikka kasvattikin liikakasvua koko ajan ja kaikki verikokeilla mitattavat arvot olivat viitteissä, jolloin terveyskeskuksessa lääkärit olivat yksi toisensa jälkeen sitä mieltä, että palan tunne kurkussa on milloin allergiaa tai alkavaa astmaa, katupölystä johtuvaa tai sitten tää varsinainen asiantuntija, jonka mielestä "kolmekymppisen naisen kurkkua nyt voi kuristaa niin moni asia (pienet lapset, parisuhde, raha-asiat jne)" että rouva nyt lakkaa vaan murehtimasta, niin vaivakin helpottaa.

Sinnikkäästi jaksoin kuitenkin aina ottaa asian puheeksi lääkäri- ja neuvolakäynneillä ja lopulta fiksu naisgynekologi oli se, jonka kautta mun vyyhti lähti vihdoin purkautumaan. Jatkotutkimuksiin päästessäni kilpirauhanen olikin sitten jo ehtinyt kasvattaa 7 veren täyttämää rypälettä kaulan sisään, jotka kaulan alueen ultraääni + ohutneulanäyte paljastivat. Kurja uutinen, mutta olin vaan iloinen, ettei kuristumisen tunne ollutkaan korvien välissä, vaan sille löytyi konkreettinen syy. 

2017

Diagnoosi: Monikyhmyinen atoksinen struuma

Koko kilpirauhanen poistettiin keväällä 2015 nukutuksessa ja koska kyseessä on elimistölle tärkeä elin, on kilpirauhasen tuottamat hormonit otettava nyt lääkepurkista koko loppu elämän ajan (tyroksiini). Mun kilppari oli lopulta todellinen pahis, sillä kun se poistettiin, niin se oli ehtinyt kasvattaa jo yli 70 pientä rypälettä kaulan sisään, vaikka vaiva ei juurikaan näkynyt ulospäin. Kaikki liikakasvu saatiin onneksi pois leikkauksessa ja myös lisäkilpirauhaset säilyivät leikkauksessa toimintakykyisinä.

- Kyllä on kuulkaa taas mukava hengittää!

2018

Miksi kerron tästä blogissa?

Minusta on tärkeää puhua rohkeasti omista kokemuksistani, sillä niin moni suomalainen kärsii kilpirauhasen toimintahäiriöistä, myös tietämättään. Mä koen, että olen onnekas, sillä sain leikkauksen avulla oman elämäni takaisin. Pystyn mm. jälleen nukkumaan kunnolla, kun ei oo alituiseen kuristava tunne kurkussa ja ikäviä painajaisia siitä. Hyvän unen myötä elämänilo on palannut ja tuntuu, että jaksaa taas paremmin eli tehdä kotihommat, raksat, rempat, käydä töissä, harrastaa, opiskella, tavata ystäviä, auttaa ja tukea lähipiiriä. Toki elämäntilanne on myös helpottunut, kun muksut on kaikki isoja jo. Paino on pysynyt aikas lailla samoissa, mutta iho ei oo enää niin kuiva kuin ennen ja hiukset ja kynnet on vahvistuneet. Aika laiskastihan se kilppari varmaan toimi loppuaikoinaan verrattuna nykyiseen lääkityksen tuomaan tasapainoon, mutta huonotkin arvot olivat viitearvojen sisällä (siellä alarajoilla). Ihmeesti sitä ihminen myös tottuu tuollaiseen jatkuvaan kuristuksen tunteeseenkin ja uskoo, kun joka paikassa lääkäri sanoo, että vika on vaan korvien välissä ja väsymys johtuu pienistä lapsista ja elämäntilanteesta. 


Omaan kokemukseeni perustuen rohkenen väittää, että kyllä jokainen meistä oman kroppansa tuntee, sanokoot lääkärit mitä tahansa! Koskaan ei pidä antaa periksi, jos yhtään ittestä siltä tuntuu ja eniten mua pistää just vihaksi se, että leimataan luulosairaaksi, jos on oireita, mutta verikokeet on ok.


Jos sulla on kysyttävää kilpirauhasleikkauksesta tai elämästä leikkauksen jälkeen tai haluat kertoa vaikka oman tarinasi, mutta et halua kirjoittaa sitä tämän tekstin kommenttikenttään, niin laita mulle rohkeasti meiliä: countrysally.fi(at)gmail.com. Monen monta ihanaa kanssasisarta on jo ottanut näiden vuosien mittaan yhteyttä ja yhdessä ollaan käyty läpi leikkaukseen liittyviä pelkoja ja muita asioita. Vertaistuki on ihmeellinen asia! ♡ Mun leikkausarpi on nykyään miltei huomaamaton ja kerran vuodessa käyn mittauttamassa kilpirauhasarvot labrassa. Aika vähän on tarvinnut lääkitystä säätää, täytyy ihan puuta koputtaa, että kaikki on mennyt siltä osin hyvin.. Veriarvot on siis ihan ok, alhaista ferritiiniä eli varastorautaa lukuunottamatta (ferritiini oli alimmillaan 2017 vaan 9, viimeksi kun mitattiin se oli 46). Mulla on todettu raudanpuutos ilman anemiaa, koska hemoglobiini on hyvä (138). Rauta on tärkeä etenkin meille naisille ja raudanpuutteen syy pitää aina selvittää. Mulla raudanpuutteen syyt löytyivät naisille hyvin tyypillisten syiden joukosta eli 4 synnytystä, pitkät imetykset ja runsaat kuukautiset. Pikkuhiljaa nekin onneksi nyt korjaantuvat, kun vauvoja ei enää tule, menkat on saatu kuriin ja otan rautalisää purkista.

Elämä hymyilee ja minä teen samoin! Ja joukkoon mahtuu mukaan ♡


Tekstin lähde: kilpirauhasliitto.fi



EDIT 2023: Rauta-arvot on saatu kuntoon kolmen rautainfuusion avulla. Olen nykyään myös gluteenittomalla ruokavaliolla.