Sisustus & lifestyle since 2009

Search

ASUNTOMESSUT 2019: HURMAAVA PIONEERIPUISTO


Kouvolan asuntomessut ovat avautuneet yleisölle tänään. Karjalan prikaatin komentaja, prikaatinkenraali Pasi Välimäki kuvaili Kouvolan asuntomessualuetta avauspuheessaan näin:


"Sotilaan näkökulmasta Kouvolan asuntomessualueella kytkeytyy hyvällä tavalla yhteen nykyisyys ja tulevaisuus. Täällä on 1900-luvun arkkitehtuuria, funkkista ja 2010-luvun lopun modernia asumista. Voisi sanoa, että tässä on sadan vuoden kattaus arkkitehtuuria Kaakon kulmalla."


Ja tottahan se on! Vanha kasarmialue on miljöönä fantastinen ja yli 100-vuotiaat rakennukset antavat alueelle oman persoonallisen leimansa. Jos ihastuit Porin asuntomessuilla rustiikkiseen BMW-talo Bunkkeriin, niin tulet taatusti rakastumaan Kouvolan messualueella näihin tiilikaunottariin.

Kohde nro 1. Upseerin päiväkotiHeti kierroksen alussa on kohde nro 1. Upseerin päiväkoti, joka on oiva osoitus siitä, kuinka vanhalle rakennukselle annetaan uusi iloinen elämä. Suomenlippu liehuu salossa ja kasarmin vanhat (juoma)varastot toimivat nyt hiekkalaatikkolelujen jännittävänä säilytyspaikkana. Hieno erikoisuus on myös päiväkotibussi, johon pääsee tutustumaan rakennuksen pihassa.

Ja onhan tämä venäläisten tekemä tiililadonta taidokasta ja monimuotoista. Julkisivut ovat koristeellisia, savupiiput samoin. Katse hakeutuu pintojen 3D-muotoihin ja tiilten poltettu oranssi on  100 vuotta myöhemminkin yhä tyylikäs ja kiehtova.


6. Muusikon talo


Kohde nro 6. Muusikon talo, jonka läpi kulkiessaan ei voi kuin hämmästellä tunnelmaa, joka näissä vanhoissa tiilirakennuksissa vallitsee. Paksut jykevät seinät, paljon työtä ja vaivaa ennenkuin kaikki tulee valmiiksi. Se, jos mikä, opettaa nöyryyttä ja kunnioitusta vanhaa kohtaan. Mutta rustiikkinen tiili on mustan kanssa oiva väripari, jota ei ajan hammas pääse nakertamaan.


10. Juureskellari


Tai kohde nro 10. Juureskellari, jonka kyltissä tosin lukee ruumishuone, mutta joka palvelee messujen ajan 200-vuotiaan Wienerbergerin ja tiilirakentamisen näyttelynä. Tiilirakennuksiahan meillä Suomessa nimittäin riittää: linnoja, kirkkoja, kartanoita sekä lukuisia takkoja, tulisijoja jne. Onpa rakennuksen toisessa päädyssä säilytetty aikoinaan ruumiitakin, mikä sai ainakin mun mielikuvituksen heti laukkaamaan... samoin kuin venäläisvalmisteinen MI-8 helikopteri, jonne pääsee myös sisälle!Kohde 33.

Näiltä messuilta löytyy myös viehko kohde nro 33. Puistoklubi, jonne astuessaan miltei kuulee elävän musiikin ja basson rytmin kehossaan, vaikka rakennus toimikin alunperin varuskunnan polkupyöräkorjaamona. Hienosti uudet omistajat Satu & Marko ovat kaivaneet esiin tämän rakennuksen sykkivän sielun!


Yllättävät messut

Kouvolan asuntomessut yllättää, sillä uudet talot on rakennettu viehkosti vanhojen tiilirakennusten lomaan ja mitä ennakkoon näistä messuista luin, niin pohdittiin kyllä, että jätetäänkö messut tänä vuonna väliin. Mutta onneksi mentiin, sillä paikan päällä kokemus on sangen mieleenpainuva. Yksi kohteista hämmästyttää myös, sillä se on silta! Luit oikein. Mutta eipä olekaan mikä tahansa silta, vaan aito vanha sotasaalis Venäjältä, joka on kunnostettu kevyenliikenteen sillaksi. Asuntomessuilla käydessään oppii paljon lisää suomalaisuudesta ja ainakin mulle paikassa oli myös jotain viehkoa nostalgiaa, sillä isäni palveli täällä 60-luvun alussa armeija-aikansa Karjalan prikaatissa.

Kouvolassa ei nähdä hirsilinnoja eikä hulppeita lukaaleja, sillä nämä ovat maanläheisimmät messut pitkiin aikoihin, ja jollain mystisellä tavalla pidin juuri siitä. Viime vuosina nähtyjen suurten ja komeiden messutalojen jälkeen nämä pienet maltilliset talot ovat nimittäin lähes jokaisen saatavilla olevia unelmia, joihin ei tarvita muhkeaa pankkitiliä, perintöä tai lottovoittoa. Ja minitalot, vain vähän leikkimökkiä suuremmat, tarjoavat kokoaan suurempia elämyksiä, sellaisia jotka useimmista isoistakin omakotitaloista jäävät tyystin puuttumaan (lasiseinät, vuode tähtitaivaan alla). Luonto, luonnollisuus, luonnon materiaalit - ei kaiken tarvitse aina olla niin monimutkaista, erikoisuuksia tavoittelevaa ja hengästyttävää, vaan kohtuullinenkin voi olla kaunista.Kouvolaan mennessä kannattaa varata reilusti aikaa, sillä asuntomessuilla on runsaasti tutustumisen arvoisia oheiskohteita mm. Unescon Maailmanperintökohde Verlan vanha pahvitehdasmiljöö, Ankkapurha, Repoveden kansallispuisto riippusiltoineen, Anjalan kartano, Alvar Aallon suunnittelema teollisuus- ja asuinalue, Tykkimäen huvipuisto jne. 

Messuilla on tänä vuonna myös erilaisia rakentamisen ja remontoinnin teemaviikkoja sekä opastettuja historia- ja sisustuskierroksia. Kiva uutuus on myös keskiviikkojen pidennetyt aukioloajat, jolloin samalla messulipulla pääsee kuulemaan myös vaihtuvia artisteja


Messuvinkit

Mun vinkit ja näiden messujen kiinnostavimmat kohteet vielä tähän loppuun:

1. Upseerin päiväkoti
3. Talo Aito
6. Muusikon talo
7-9. Pioneerikoulu
10. Juureskellari
11. Tallisilta
13. Talo Korea
18. BVG-minitalo
19. Vuolas minitalo
21. Dekolaku
22. Sievitalo Unto
33. Puistoklubi

eli monen monta kivaa kohdetta, jotka ehtii messupäivän aikana hyvin kiertää! Ja vaikka Deko-lehti onkin Asuntomessujen virallinen messunumero, niin siitä puuttuu yllättävän monta kohdetta kokonaan. Suosittelenkin tutustumaan Tekniikan maailman Rakennusmaailma -numeroon 6/2019, jossa kohteet on huomattavasti kattavammin esillä sekä tulemaan rohkeasti paikan päälle! 

Juttusarja saa jatkoa. Stay tuned!Asuntomessut Kouvolassa 12.7.-11.8.2019

2 kommenttia

 1. Kiitos postauksesta, alkoi ihan nämä asuntomessut pitkästä aikaa houkuttelemaan!:) Tuo on musta aina jotenkin erityisen ihanaa just, kun vanhalle rakennukselle annetaan ns uusi elämä <3
  Ida
  Kotona kaupungissa blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Usein kuulee, kuinka jengi pettyy, kun asuntomessuilla ei ole tarjolla komeaa, upeaa, fantastista ja maailmankaikkeuden mahtavinta! Mutta nämä Kouvolan messut hurmaavat juuri kohtuullisuudellaan. Sitä paitsi Tähkäkin taitaa laulaa, että kaunis voi olla rumaa ja ruma kaunista - eikä näitä upeita tiilirakennuksia kyllä voita mikään! Menkäähän tutustumaan!

   Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★