Sisustus & lifestyle since 2009

Search

Earth Hour 2013 - Sammuta valotPerjantai-ilta. Pannulla häränpihvit ja lasissa tilkkanen punkkua. Mies tulee töistä ja kysyy, että "Joulukos nyt on?" Lapset olivat syöneet lehtipihvinsä ennen jo viittä, minä odottelin miestä kuuden maissa saapuvaksi ja kiharsin siinä odotellessa aikanikuluksi hiukset. Kait se oli sit niin kummallista, kun en ollut vastassa normaalissa verkkari-lookissani, että tuntui aivan Joululta ;)

Halusin hyvällä ruualla hieman juhlistaa viikolla hyvin mennyttä tutkintotilaisuutta, siksi ne pihvit. Siivosin ja kaivoin samalla esiin kaikki vanhat kynttilänpätkät talven ajalta, sillä tänään lauantaina on jälleen Earth Hour! Osallistumme maapallon ilmastotalkoisiin nyt jo neljännen kerran eli sammutamme valot tänä iltana klo 20.30, kuten koko maailma tekee! Sammutatko sinä?


"Earth Hour on WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, jossa yksityiset ihmiset ja erilaiset yhteisöt eri puolilla maapalloa sammuttavat tarpeettomat valonsa tunniksi. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille."
Pelkät symboliset eleet eivät kuitenkaan riitä. Lue lisää konkreettisista asioista täältä *klik*
Mä havahduin kierrätykseen ja ekologisuuden tärkeyteen jo parikymppisenä, kun sain ensimmäisen lapseni. Pohdin tuolloin, nuorena äitinä, miten hirmuisen kokoisen vaippavuoren suloinen nyyttini aiheuttaa ja mitä voisin asialle tehdä. Pian meillä pyörikin pesukoneessa kestovaipat ;) Vuosi oli 1992. Nyt parikymmentä vuotta myöhemmin olen joo käyttänyt kaikilla lapsillamme myös kertakäyttövaippoja, mutta esim. muovikasseja en muista ostaneeni ruokakaupasta enää 4-5 vuoteen. Laskin nimittäin, että 5 muovipussia ruokaostosten yhteydessä maksaa joka kerta euron verran, mutta jo 1-2 eurolla saa kestävän kangaskassin, joten meillä kannetaan nykyään se 10 litraa maitoa kotiin tukevassa korissa ja muut ostokset pakataan kangaskasseihin. Luonto kiittää ja mullakin on parempi mieli ;)

Myönnän, noi eiliset häränpihvit nyt ei varmaan olleet kauheen ekologinen valinta, meillä on kaksi autoa ja ajan itse diesel autolla, jonka CO2 -hiukkaspäästöt ei oo kaikkein pienimmät, mutta polttoaineen kulutus on mukavan pieni ja yritän välttää (aina kun mahdollista) turhaa ajoa. Käytän toki bussiakin tarvittaessa, mutta olen silti ensisijaisesti "autotyttö". Emme lennä kerran vuodessa lämpimään, sammuttelemme aina turhat valot ja yritämme opettaa myös lapsia säästämään energiaa. Yritämme myös välttää turhaa kuluttamista, kierrätämme ja käytämme kirppiksiä. Koetamme välttää roskiin heitettävän ruuan määrää ja ostaa mahdollisuuksien mukaan lähiruokaa. Lajittelemme myös kaikki kotitaloudessa syntyvät jätteet ja lapsetkin ovat meillä jo taitavia lajitteijoita! Haluan, että he oppivat sen kuin luonnostaan ja voivat sitten isoina todeta, että meillä tehtiin aina näin, kun olimme pieniä. Pieniä tekoja juu, mutta pienistä asioista syntyy iso virta. Tämä maapallo on kuitenkin meidän lastenlastemme ja heidän lastenlastensa koti, emme voi toimia kovin lyhytnäköisesti.


- Böööö!

Muksujen omiin taskulamppuihin on nyt vaihdettu uudet paristot ja illalla sammutamme valot klo 20.30. Amazing Race ja illan leffa katsotaan siis mukavassa tunnelmavalaistuksessa. 

PS. Aiempien vuosien kokemuksella tiedän, että kun tulee aika sytyttää valot, niin kukaan ei halua tehdä sitä. On niin mukavaa ja jännittävää istua kynttilänvalossa ja tehdä taskulampulla kuvioita kattoon ;)

6 kommenttia

 1. Kiva lukea että teillä ajatellaan näitä ympäristöasioita :) Kiitos kivasta blogista ja iloista lauantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikkis Satu, ja lämmin kiitos kommentistasi.

   Yksittäiset ympäristöteot voivat tuntua pieniltä, mutta mielestäni vastuullisuus tarkoittaa juurikin tekoja yhteisen ympäristömme puolesta.

   Mä toivon, että tämän vuosisadan loppupuolella, aikuiset lapsenlapseni voivat ylpeinä kertoa omille lapsilleen , että heidän mumminsa ja vaarinsa olivat viisaita ihmisiä ;)

   Peace and Joy!

   xx

   Poista
 2. Vähän samansuuntaisilla pienillä ekoteoilla täälläkin elellään. Tuon kauppakassin käytön olen jo saanut iskostettua lapsillenikin. Usein kyläilyreissuilla tuliaisiksi sujahtaa itsetehtyjä kangaskasseja.
  Turhat valot sammutan aina ja viihdynkin paremmin sellaisessa hämäränhyssyssä :)
  Tänään meilläkin istutaan iltaa kynttilänvalossa!
  Mukavaa lauantaipäivän jatkoa sinne!

  VastaaPoista
 3. Täällä myös tänään fiilistellään kynttilän hämyisässä valossa:) Tunnelmallista iltaa teille!

  VastaaPoista
 4. Hi Sally we also try in very small ways to improve the way we live ecologically. Recycling is a big thing for us. I cycle when the weather is fine, but lately we've all be driving as the weather is cold and wet and too dangerous to cycle - for me anyway. I love putting out the lights and only using candles to light the room, very romantic! Have a lovely weekend! Sharon

  VastaaPoista
 5. Voi ei, mulla meni tänä vuonna ohi koko juttu :( Tärkeää asiaa kuitenkin!

  http://ladyblueisinthehouse.blogspot.fi/

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★