Sisustus & lifestyle since 2009

Search

Toivepostaus: Sisustusalan opiskelu

 

Flunssa-aalto on pyyhkäissyt meillekin, mutta millään ei nyt ehtisi sairastaa. Mulla on tiistaina sisustusalan opintojeni ensimmäinen näyttötutkintopäivä, jossa suoritan kaksi tutkinnon osaa: sisustusalan yhteisen ammattitaidon sekä sisustusmyyntityön näytön. Tutkintotilaisuuden jälkeen kaksi vaadittavista neljästä näytöstä (2/4) olisi sitten annettu eli loppusuora häämöttää .

Olen saanut paljon kysymyksiä ja yhteydenottoja opiskeluihini liittyen, joten vuorossa onkin nyt toivepostaus! Olen elokuusta 2011 lähtien opiskellut sisustusalan ammattitutkintoa IKATAssa eli Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, joka tarjoaa ammatillista täydennyskoulutusta ja tämänkaltainen aikuisopiskelu voidaan suorittaa joustavasti työn ohessa. Olen todella iloinen, että aikanaan päätin hakea kyseiseen koulutukseen - ja tietenkin että pääsin sisään. 


Eka vuosi meillä oli pääosin sisustusalan yhteisen ammattitaidon kartuttamista mm. piirtämistä, piirustusmerkintöjä, sisustamisen peruskäsitteitä, tyylisuuntia, rakennusperinteiden huomioimista, tilasuunnittelua, värioppia, valaistusoppia, somistusta, sommittelua, kuvankäsittelyä, taittoa, tuotteistamista, excursioita sisustussuunnitteluasiakkaitten oikeisiin muutoskohteisiin, Habitareen, Tikkurilalle, Tukholman huonekalumessuille ym.

Ne kaikki ovat antaneet paljon, mutta ehkä eniten olen iloinnut opiskelujen myötä tapaamistani uusista ihmisistä, yhteistyökumppaneista, verkostoitumisesta, uusista ystävyyssuhteista - ja uskomattoman hienosta naisenergiasta!Ekan vuoden jälkeen porukka jakautui kahtia syventäviin opintoihin joko sisustustekstiileihin tai sisäpintakäsittelyihin, itse valitsin jälkimmäisen. Toka opiskeluvuosi ollaankin sitten  hiottu, maalattu, lakattu, tapetoitu ym. eli tehty ihan konkreettisia raksa- ja remppaprojekteja teoriaopetuksen lisäksi. 

Meillä on ollut mm. puulattian ja betonilattian maalausta, laminaatin asennusta, laatoitusta, seinien maalausta, ikkunapokien ja ovikarmien maalausta, tummuneiden kattopaneelien maalausta valkoisiksi, sisäovien ja huonekalujen maalausta. Ollaan lisäksi opeteltu työturvallisuusmääräyksiä, tiedonhankintaa, RYL:lejä (rakennusalan yleisiä laatuvaatimuksia), RT- ja SIS-kortistoja, sopimusmenettelyjä, sähkötyökalujen käyttöä, ylijääneiden rakennusmateriaalien lajittelua (mihin esim. maalit, maalipurkit, tapetit lajitellaan),  kunnostettu vanhoja ikkunanpokia, opeteltu sekoittamaan maalia (koneella sekä käsin) ja kunnostamaan huonekaluja.

Monipuolisesti ja kattavasti siis monenmoista, jotta syntyisi kokonaisvaltainen käsitys ajankäytöllisesti, taloudellisesti, lainmukaisesti, ympäristöystävällisesti ja projektin vaatimukset huomioon ottaen kuhunkin tehtävään vaadittavista toimenpiteistä. Sisustajan työhän ei ole ainoastaan ihanien ja kauniiden kotien suunnittelua, "hypistelyä" ja kiertelyä sisustusliikkeissä, huonekaluliikkeissä jne. kuten tv-ohjelmat alaa romantisoivat, vaan suunnittelijan täytyy osata laatia esim. työselostuksia (kuka tekee, milloin ja miksi) ja ymmärtää sisustussuunnittelijan rooli osana kokonaisprojektia. Lisäksi aivan yhtä tärkeää, kuin on osata suodattaa asiakkaan unelmia ja toiveita ja löytää sitä kautta häntä/heitä parhaiten palvelevia sisustusratkaisuja, on mielestäni myös pystyä tarjoamaan asiakkaalle miellyttävää ja asiansaosaavaa palvelua eli toimia hyvänä asiakaspalvelijana. Ei siis tarjota pelkkiä ratkaisuja "rahat pois" -tyyliin vaan myös kohdata asiakas oikealla tavalla.


Näin nelikymppisenä on onneksi jo elämänkokemusta ja näkemystä toisella tapaa kuin nuorempana ja jos koskaan tulin pohtineeksi, olenko liian vanha tähän opiskeluun ja sen mukanaan tuomiin vaatimuksiin, niin hylkäsin moiset ajatukset saman tien, sillä olen juuri sopivan ikäinen, jos vaan itse päätän niin! Ja päätänhän minä. Rohkeutta ja asennetta siis löytyy ja haasteet ovat vain tervetulleita ;)

Vinkkinä sinulle, joka mietit opiskelun aloittamista, alan vaihtoa, uudelleen kouluttautumista, uutta työtä, muuten vain itsesi kehittämistä tai ihan mitä vaan uutta, rohkeaa ja uudistavaa, niin anna palaa! Asioilla on taipumus järjestyä ja koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. 
 

17 kommenttia

 1. Kiitoksia tästä postauksesta! Arvostan kyllä kovasti ihmisiä, jotka uskaltavat vähän repäistä ja lähteä kokeilemaan uusia polkuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana, kommentistasi! Nyt jos koskaan kannattaa olla rohkea ;)

   Poista
 2. Opiskelet kyllä mielenkiintoista alaa ja aikuisena opiskelu on kyllä hyvinkin palkitsevaa joskin välillä varmasti myös raskasta!
  Onnea opintojesi loppurutistukselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempistä! Kyllähän aikuisena opiskelu on erilaista kuin joskus nuorempana. Mutta toisaalta, en koe tätä raskaaksi, vaikka aikatauluttaminen asettaa omat haasteensa. Opiskelu avartaa ja kehittää ja sitten jaksaa taas kaikkea muutakin paremmin.

   Poista
 3. Tosi mielenkiintoinen postaus, varsinkin, kun itse opiskelen samaa Forssassa ja ekat remppapäivät on takana. :) Tutulta kuulostaa, toivottavasti saan itse yhtä paljon irti opinnoistani kuin sinä olet saanut omistasi. :) Tsemppiä näyttöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Forssassa ja Kalajoella on ainakin ollut mahdollisuus opiskella tätä samaa alaa. Ilmeisesti sisäpintakäsittelyjä teet kanssa?

   Huomenna sitten mun eka tutkintotilaisuus! Sopiva jännitys päällä ;)

   Poista
  2. Hienosti meni näyttöjen eka osa, hieno juttu! <3

   Sisäpintakäsittelyä tosiaan opiskelen minäkin. :)

   Poista
 4. Hienoa että rohkenit aloittaa opiskelut toivomallasi alalla. Tämä oli rohkaiseva ja kannustava postaus. Omille unelmille vaan siivet selkään, mitä ne sitten onkaan <3

  VastaaPoista
 5. Hieno kirjoitus ja ihana asenne sinulla! Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta ja monipuoliselta koulutukselta - ja kyllä, oma asenne ratkaisee elämän valinnoissa ja vie pitkälle, kun vaan antaa niin tapahtua :)
  Kivaa alkavaa viikkoa ja tsempit loppurutistuksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista ja monipuolista on kyllä ollut. Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan!

   Mukavaa uutta viikkoa! Upea auringonpaiste tänäänkin ;)

   Poista
 6. Vaikuttaa kyllä todella kivalta :)
  Itsekkin olen opiskellut samalla alalla ja nyt meinaan taas lähteä opiskelemaan. Innolla odotetaan, että tuleekko meikäläisestä taas opiskelija :)
  Minusta on mainiota, että lähtee jatkamaan opiskelujaan myöhemmin elämässä ja, että löytää sen oman alan :)
  Niin monilla on haaveita, mutta kuvittelevat, että 40 jälkeen ei enään kannata! Niinkuin sinä sanoit, elämänkokemusta on enemmän niin sehän on mainio hetki tehdä se!
  Toivon samaa kaikille naisille(miksei miehillekkin) TOTEUTTAKAA opieskelu haaveitanne! :))
  Aurinkoista viikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kouluun vaan ;) Opiskelu kannattaa aina!

   Nuorempana pidin nelikymppisiä jo ihan haudan partaalla seisovina kalkkiksina, mutta täytyy kyllä tunnistaa, etten tunne olevani yhtään vanha -- päinvastoin, kovin nuori vielä! Pään sisus on kuin 25-vuotiaalla, mutta peiliin katsoessa huomaa, että on niitä elettyjä päiviä tainnut kertyä jo himpun verran enemmän..

   Aurinkoa päivääsi, Aino-Kaisa!

   Poista
 7. Opiskelin joitain vuosia sitten Tampereen ammattikorkean kursseilla Helsingissä ensin sisustusassariksi ja sitten sisustussuunnittelijaksi. Jäin kuitenkin aiemmalle alalleni, meidän perheessä kun on jo yksi free lancer...

  Kurssit olivat ihan hyviä, mutta jäin kaipaamaan käytännön läheisyyttä, jota teillä ilmeisesti on ollut enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikkis Lumo! Meillä on ollut tosi paljon käytännön harjoituksia, jotta syntyisi käsitys sisäpintakäsittelytöiden vaatimuksista ja osaa ohjeistaa asiakasta esim. tekemään tiettyjä työvaiheita itse.

   Toi TAMKin sisustussuunnittelijakurssi kiinnostaa kyllä allekirjoittanuttakin. Uudet opiskelijat otetaan kuulemma elokuussa sisään ;) Voisi olla hyvä jatko näille nykyisille opinnoilleni.

   Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★