Sisustus & lifestyle since 2009

Search

Roadtrip to Denmark: Rannat ja majoituspaikat


Teimme kesäkuussa omalla autolla parin viikon omatoimimatkan Tanskaan. Reissun ideana oli ajella lasten kanssa Tanskaa Skagenin pohjoiskärjestä pikkuhiljaa etelämmäs ja kohti Kööpenhaminaa. Tanska on Suomeen verrattuna pieni ja meri on aina enintään parinsadan kilometrin päässä + välimatkat kaupungista toiseen lyhyitä. Tietulleja ja siltoja on paljon, mutta ajaminen moottoriteitä pitkin vaivatonta.

Matka alkoi päivälaivalla Turusta Tukholmaan ja majoittumalla eka yö Tukholman laitamilla, lähellä Kungens Kurvan Ikeaa ja suurta kauppakeskusta, edullisessa budget hotellissa nimeltä Dialog (vaatimaton ulkonäkö, mutta rauhallinen sijainti). Siitä oli helppo aamiaisen jälkeen suunnata E4 moottoritietä kohti Göteborgia, jossa meitä odotti parin tunnin lauttayhteys Tanskaan - "120 minuter till äventyret" eli 120 minuuttia seikkailuun.
Olin etukäteen varannut netin kautta meille laivaliput eli menon Turku-Tukholma ja parin viikon päästä paluun, sillä auton ja kolmen lapsen kanssa pitää olla jotkut raamit reissulle, vaikka seikkailumielellä ollaankin liikkeellä. Päivälaivan siksi, että hinta oli todella houkutteleva: koko perhe + henkilöauto + A-luokan hytti vain 53 eur Vikingillä (hinta oli likipitäen sama kuin ilman hyttiä 5 hlöä pelkillä kansipaikoilla auton kanssa ja iltalähdöllä hintaan olisi saanut lisätä ykkösen eteen). 

Majoituspaikkoja olin varannut etukäteen muutaman, perustuen intensiiviseen nettivertailuun. Hotels.com ei aina ole edullisin, päinvastoin, kannattaa tsekata myös trivago sekä visitdenmark -sivusto, josta löytää hyviä linkkejä. Ajattelin myös, että viimeistään Kööpenhaminassa ja paluumatkalla Tukholmassa olisi varmuuden vuoksi hyvä olla hotellivaraus jo etukäteen olemassa, ovathan Euroopan suosittuja pääkaupunkeja molemmat. Muutoin tehtiin varauksia pikkuhiljaa matkan edetessä ja säiden + omien intressien mukaan, sillä lähes kaikkialla on ilmainen Wi-fi (langaton verkko) ja meillä oli iPad mukana. Yöpymisten hinnat vaihtelivat keskimäärin 60 - 120 euron välissä /yö (koko 5 hengen perhe), ainoastaan Köpiksessä ja viimeisessä hotellissa Tukholmassa yövyimme parikymppiä kalliimmin.

Bo Godt, Skagen

Skelstrupgaard Apartments, Maribo
B & B Tiendegaarden, Borre

Tangloppen FDM Camping, Ishoj


Majoituspaikkamme vaihtelivat B&B (bed & breakfast) paikoista, mökkeihin, maatiloille ja perhehotelleihin, sillä olimme liikkeellä omat liinavaatteet ja makuupussit mukana. Osassa majoituspaikoista voi myös valita vaihtoehdon "siivoa itse" eikä tarvitse maksaa kallista loppusiivousta (20-100 eur!). Siinä pääsee nimittäin ihan hyville tuntipalkoille, kun tiskaa, siivoaa keittonurkkauksen, vie roskat, lakaisee/imuroi ja tyhjentää jääkaapin (aika usein loppusiivoukseen sisältyvät välineet löytyvät paikanpäältä siivouskomerosta ja tarvittavat toimet on lueteltu komeron ovessa, tosin tanskaksi ;) Oma tiskiharja ja desin tiskiainepullo + rätti ja kumihanskat mukana kassissa pelastavat myös paljon ja ne on hyvä olla mukana jo mahdollisen matkapahoinvoinnin varaltakin.

Design hotelleja ei meillä siis tällä reissulla ollut ja vietettiinpä yksi yö asuntovaunussakin Henne Strandin leirintäalueella, kun yhtään mökkiä ei ollut vapaana ;) Meidän onni, sillä 6-hengen vaunu oli aivan uusi ja etuteltan kanssa huomattavasti väljempi kuin ensiksi kysymämme mökkivaihtoehto, jotka oli siis kaikki myyty loppuun. Reissun ehdottomasti yhdet muistelluimmat sapuskat tehtiin myös tuossa samaisessa vaunussa: lämmitettiin nimittäin rantapäivän päätteeksi kaasuliedellä pari purkkia hernesoppaa! Takapaksista kaivettiin paketti Suomesta ostettua pyöreää näkkäriä ja tuubi sinappia. Ja iltapalaksi paistettiin vielä pølserit (joka on siis tanskaksi makkara). Voi autuus!
TopCamp Henne Strand, Henne


Leirintäalueet Tanskassa ovat siistejä ja hyvin varusteltuja. Yövyimme kaikkiaan kolmella eri leirintäalueella ja valitsimme paikat sen perusteella, missä tanskalaiset itsekin tykkäävät lomailla. Näissä paikoissa esim. nettisivut ovat usein vain tanskaksi (ja saksaksi). Omien liinavaatteiden lisäksi meillä oli mukana kertakäyttöastioita sekä oma luottopaistinpannu + puurokattila + paistovälineet!

Loman ideana oli siis vaan nauttia kiireettömästi, elää Tanskassa paikallisten tapaan eikä niinkään kulkea turistivirran mukana. Siinä onnistuttiin mielestämme tosi hyvin ja muutamassa paikassa kaupankassat, tarjoilijat ym sanoivatkin luulleensa meitä paikallisiksi. Ruokakaupoissa hinnat ovat paikoin hyvinkin edullisia, kun vain onnistuu löytämään ne paikallisten käyttämät kyläkaupat ym. isojen supermarkettien sijaan. Ja viinit ja väkeväthän ovat Tanskan kaupoissa ja kioskeissa vapaasti ostettavissa. Jos jotain kiinnostaa, niin niistä on jopa maistiaisia ja paljousalennuksia (esim. osta 3 maksa 2). Piti kyllä hieraista silmiä tollaisen tultua kohdalle!

- Mutta, mikä ihme siinä on, että tuolla ulkomailla joskus hävettää olla suomalainen? Tarkoitan, että kun kuulee öykkäröivän pöytäseurueen puhuvan suomea, niin haluaa myötähäpeästä mieluummin lähteä toiseen paikkaan syömään. Ei niinkään Tanskassa, mutta Tukholmassa ainakin kovin tuttua. 


Grenen 

Grenen pohjoiskärjessä uiminen on kielletty voimakkaitten merivirtausten vuoksi.

- Hengailimme paljon rannikolla ja sydämemme jäivät ikuisiksi ajoiksi sykkimään näille rannoille ♥ . Silmänkantamattomiin jatkuva rantaviiva, Juhannusyön laskeva aurinko, Skagen ja Grenen dyyneineen lumosivat meidät!  


Jammerbugten- Tai sitten Jammerbugten eli Jammer Bay, jossa paikallisilla on tapana ajella autolla rantaviivaa pitkin! 

Mikä elämys! Tänne rannalle eksyimme kävellen ihan puolivahingossa ja nauroimme kippurassa, kun olimme ensiksi säikähtyneenä kiljaisseet lapsille, että hei varokaa, sieltä tulee auto! Johon mies oitis lisäämään sivulauseessa, että "no se olikin neliveto". Seuraavaksi vastaamme huristeli asuntoauto - enkä voinut olla kysymättä, että tehdäänkös niitäkin nelivetoina? ;DD Eli eikun hakemaan autoa leirintäalueelta ja kokemaan tämäkin ihanuus ajaa autolla pitkin rantaviivaa!


Vaahtoavat Atlantin aallot


- Ja nämä rannat, joita ihmeteltiin matkalla Henneen, kun lapset huusivat yhteen ääneen: vaahtobileet! 

Meri vaahtoaa ja synnyttää vaahtopäitä, kun tuulet sekoittavat Atlantin aaltoja. Vaahtoa synnyttävät myös tietyt mikroskooppisen pienet levät, joita on merivedessä sekä dimetyylisulfidi, jonka tehtävänä on alentaa meriveden pintajännitystä. Näillä vaarattomilla Phaeocystis globosa -tarttumalevillä on proteiinipitoinen hyytelökuori ja palasiksi hajonneista kuorista muodostuu rantaveteen vaahtoa, jota aallot työntävät rantahiekkaan. Dimetyylisulfidi ja sen johdannaiset ovat myös juuri ne yhdisteet, jotka antavat puhtaalle merelle sen ominaisen "meren tuoksun". [Lähde: Wikipedia]


Møns Klint liitukalliot- Elämyslomaan ei aina tarvita huvipuistoja, värivaloja, luksushotellia tai vinkuvaa luottokorttia. Luonnon muovaama kauneus on joskus henkeä salpaavaa ja mikä onni onkaan kulkea tietä, jonka ei vielä eilen tiennyt olevan olemassakaan!Juttusarja jatkuu. Seuraavassa osassa tanskalaisten sisustusliikkeitten aarteita.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★