Sisustus & lifestyle since 2009

Search

Perhosvaikutus


Ihanaa, nyt jo perjantai! Talo on siivottu ja Cision sisustusblogivertailun vitossijan kunniaksi hemmottelin itseäni suurella puutarhahortensialla! 

Toukokuu toi tullessaan myös muita hyviä uutisia: allekirjoitimme tänään uuden kotimme vuokrasopimuksen!Jännittäväksi meinasi mennä, sillä nykyinen kotimme on myyty ja meidän pitää muuttaa 31.5. mennessä. Pakkaaminen onkin aloitettu jo pari viikkoa sitten ja tämä ihana valkoinen ja valoisa koti saa kesäkuussa uudet asukkaat. Vielä viikko sitten ei ollut vielä tietoa, minne mennään, mutta kummasti tohon kaaosteoriaan vaan on uskominen, että asioilla on taipumus järjestyä! 

Kaaosteoriassa asioiden tasapaino kun järkkyy ja vallitsee täydellinen epäjärjestys ja sekamelska, niin jokin merkillepantava voima saa asiat lopulta liikkeelle ja ne asettuvat uuteen järjestykseen, toisin sanoen asiat järjestyvät. Järjestys voi olla sama kuin ennen tai ihan satunnainen, siis aivan joku muu, mutta itse olen huomannut asioiden järjestyttyä ne usein asettuvat itsestään paikoilleen ja parempaan järjestykseen kuin aiemmin. Siksi on paikoitellen ihan hyvä rikkoa totuttuja rutiineja ja koetella omia rajoja/ haastaa itsensä. Mun luonne on ainakin sellainen, että tulen haastaneeksi itseni usein aivan liiankin koviin koitoksiin.. Mutta ainakin näin jälkeempäin parhaimmat onnistumiset elämässä ovat juuri niitä, jotka on saavutettu kovalla työllä ja vaivalla! Ja ehkä myös pienellä onnenkantamoisella ;)[Kaaosteoria on matematiikkaa ja fysiikkaa yhdistävä asiakokonaisuus, joka käsittelee tiettyjen ei-lineaaristen dynaamisten järjestelmien käyttäytymistä, jotka ilmenevät kaoottisina ja joita tunnetusti luonnehditaan herkkänä alkuolosuhteille (kts. perhosvaikutus)

Esimerkkejä sellaisista järjestelmistä tavataan ilmakehän dynamiikasta, aurinkokunnasta, laattatektoniikassa, pyörteisissä nesteissä, taloudessa, populaation kasvussa ja lääketieteessä. Kaaosteorian mukaan todellisuus tulee ymmärtää dynaamiseksi, monimuotoiseksi ja ennustamattomaksi. Systeemin kaoottisuudelle on ominaista, että systeemin lopputulosta ei voida ennustaa systeemin alkutilasta. Olennaista kaaoksessa on säännöllisyyden puuttuminen siinä mielessä kuin se ilmenee klassisessa luonnontieteessä: jaksoittaisina liikeratoina ja alkuehdoista riittävällä tarkkuudella ennustettavina lopputuloksina.] Lähde: Wikipedia

Perhosvaikutus eli "butterfly effect" on kaaosteoriassa käytetty vertaus siitä, että perhosen siivenisku maapallon toisella puolella voisi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa. Laajemmin ja tarkemmin se käsitetään epälineaarisessa järjestelmässä olevaksi ominaisuudeksi, jossa pienet muutokset alkutilassa tai välivaiheissa aikaansaavat suuria muutoksia tapahtumassa. Perhosefektissä kaaoottisuus syntyy kun muutoksen koko ei ole verrannollinen sen määrään vaan erot kasvavat "korkoa korolle", jolloin pienikin muutos tai häiriö voi aikaansaada suuria vaikutuksia.


Sudenkorentotyyny ja annotyynyt lennähtivät jo sohvalta laatikkoon nimeltä "ehkä blogikirppikselle" ja raikas tähtikuosi + sininen valloittivat taas valkoiset sohvamme. Niin se kaaosteoria toteuttaa itseään arjessa.. Mitenkäs on, laittaisinko blogikirppiksen pystyyn eli haluaisitteko auttaa mua vähentämään muutossa pakattavan tavaran määrää? Hihkaise hep kommenttiboksiin, jos kannatat ajatusta ;) Sally kiittää.

24 kommenttia

 1. Onnea uudelle kodille, siinä on hyvinkin kilistelyn aihe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos! Ilta meni jännätessä Suomi-Saksa jääkiekkopeliä ;) Erätauolla grillattiin makkarat ja juotiin yhdet siidukat.

   Poista
 2. Saako heti udella, että millaiseen kotiin olette nyt sitten muuttamassa? :)
  Ihanaa, että mieluinen löytyi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana! Löydettiin kiva ok-talo tästä samasta kaupungista. Kuvia laitan jahka muutetaan ;)

   Poista
 3. Onnea muutolle ja uuteen kotiin! Samaista Cision-tekosyytä olen minäkin käyttänyt useaan kertaan viime ja tällä viikolla mitä tulee ostoksiin. Hih.

  Mukavaa viikkonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihhih, kiitos. En olekaan keksinyt tuota, että samaa (teko)syytä voi käyttää useampaan kertaan! :D

   Poista
 4. Onnea uuteen kotiin! Poks... ja kippis!!! ;)

  VastaaPoista
 5. Onnittelut! Muutossa on aina jonkin uuden alku. :)

  VastaaPoista
 6. Hieno juttu - kovasti paljon onnea asunnon löytymisestä! Sekä Cision-sijoituksesta :)
  Kyllähän vähemmän pakattavaa on kivempi kuin paljon pakattavaa... :) Kirppistä kehiin vaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana!!

   Facebookin puolella tulikin hurrrrja äänivyöry blogikirppiksen puolesta ;) Sellaista luvassa siis piakkoin!

   Poista
 7. Onnea uuden kodin löytymisen johdosta! Minäkin olen vahvasti sitä mieltä, että asioilla on tapana järjestyä, ennemmin tai myöhemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Tipi! Meidän Pikkusisko 6v. oli nin tohkeissaan, kun huomasi, että hänen suosikkisarjakuvahahmonsakin lukee äitin blogia!!

   Poista
 8. Onnea uudelle kodille tosiaankin! Uskon kyllä vahvasti siihen että asioilla on tapana järjestyä. Kyllä nyt on ehdottomasti pienet skumpat paikallaan!
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, AnniK. Ihanaa, kun pääsee vaihtamaan järjestystä muuton myötä!

   Mukavaa viikonloppua teille!

   Poista
 9. Onnea Sari ja perhe! Mahtavaa, että asiat järjestyivät!
  Tsemppiä muuttoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos, Jonna! ♥ Perhosvaikutus, you know. Ollaan yhteyksissä.

   Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★