Sisustus & lifestyle since 2009

Search

Marmorin mukailumaalaus


Edelliskerralla näissä sisustusalan opinnoissani saimme mahdollisuuden kokeilla huonekalurestauroinnin tiloissa marmorointia eli jäljitellä marmoripintaa maalaustekniikan keinoin. Valitsimme jäljittelyn kohteeksi valkoisen Carrara marmorin, jota louhitaan Toscanan maakunnassa Italiassa. Nämä alkupään kuvat siis aitoa marmoria. Melkoisen mutkaista kippuratietä kuorma-autot kyllä ajavat louhoksilta alas laaksoon ja vielä kovin painava lasti kyydissään, huh.. [Nämä kuvat lainattu täältä]

Konsteja on varmasti muitakin, mutta me teimme näin: Marmorointia varten maalasimme ensin valkoisella Empire kalustemaalilla suuria pahviarkkeja sekä muutamia "pylväitä", oikeammin pahvisia hylsyrullia. Maalin annettiin kuivua yön yli ja seuraavana päivänä maalipinta hierottiin liidulla ja nihkeällä rätillä mattaiseksi.


Sitten nokimustaa ja titaanivalkoista pigmenttijauhetta hieman astiaan, pensseli perhekaljaan ja eikun sutimaan. Kaljapullo pöytään, sillä oluessa oleva viljatärkkelys sitoo pigmentit, jolloin väri myöskin tarttuu alustaansa. (Juotavaksi ei siis kuvissa vilahtava pullo ollut suinkaan hankittu. Huonekalurestaurointipuolella ranskanleipä on myös erinomainen apuväline, sillä se toimii kuin sieni - ja ranskiksen pitää tietenkin olla tuoretta ;) 

Ensiksi siis ronskit siveltimen vedot kaljaan kastetulla pensselillä värijauhetta ja sen jälkeen aletaan häivyttämään jälkeä halutunlaiseksi esim. veteen kostutetulla puuvillarätillä, pyörivin liikkein. Edetään koko ajan samaan suuntaan kuten aidossa marmorissakin kuvio on tietynlainen. Lopuksi lisätään kuvioon ohuella, pitkällä pensselillä ja tummalla pigmentillä halutunlainen "halkeamakuvio". Tässä mun tyylinäyte:

Vas. harjoiteltiin 'pylväiden' marmorointia ;) 

Huisin kivaa hommaa ja ihan huippua, että päästiin kokeilemaan huonekalurestauroinnin tiloissa myös tällaisia erikoistekniikoita. Lisäksi sai käyttää taiteellista silmäänsäkin tässä ;) Manikyyri vähän kärsi, mutta nokimusta lähti sormista onneksi liuotinpesulla. Työt piti jättää kuivumaan, sillä ensi kerralla niihin vedetään vielä lakkapinta suojaksi ja aidon kiillon aikaansaamiseksi. Hauskaa tässä oli myös se, että oikeasti kevyt pahvirulla näyttää nyt marmorimukailtuna erehdyttävästi painavalta!

Yleisestihän marmoria käytetään rakennuksissa, sisustuskivenä pöytätasoissa, laatoissa sekä veistoksissa, koristeissa ym. Se on melko huokoista materiaalia eli imee punaviinin ja lian, ja sille suositellaan erityistä suojakäsittelyä. Pariisin Louvren museossa on muuten aitoa ja feikkiä marmoria rinnakkain aulatilojen rakenteissa ym. ja taidokkaasti toteutettuna suuri yleisö luulee kyseessä olevan aidon marmorin kaikkialla. Kannattaakin tutkailla asiaa, kun seuraavan kerran liikkuu niillä nurkilla ;)

12 kommenttia

 1. Hauskan näköistä. Aito marmori on kyllä aika hankala keittötasojen materiaali, jollei ole huippuhuolellinen ihminen. Eräässä keittiössäni oli marmoria ja aina sai varoa sitrushedelmien, etikoiden ja viinin kanssa. Kun marmori on kulunut ja himmentynyt tasaisesti niinkuin vanhojen rakennusten lattioissa tai tiskit joissain italialaisissa baareissa, se näyttää kivalta. Tosin siihen vaaditaan vuosikymmeniä ( tai -satoja...).

  Aikoinaan messumatkoilla ajomme Milanosta Firenzeen Carreran marmorialueiden halki useammankin kerran. Joka puolella teiden varsilla oli yritysten pihassa valtavia marmorilohkareita ja työstettyjä laattoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi wau, mä en ole päässyt (yet) käymään Italiassa, mutta runsaan ruokakulttuurinsa, historian, taiteen ja arkkitehtuuri vuoksi kuuluu ehdottomasti mun "must see" listalle!

   Marmoria on käytetty rakennuksissa ja rakennustaiteessa jo tuhansien vuosien ajan. Michelangelo taitaa olla yksi tunnetuimpia marmorin käyttäjiä. Muistelisin, että marmoria on käytetty myös Finlandia-talon julkisivussa.

   Viikonloppuja!

   Poista
 2. Lämpimät onnentoivotukset - 5. sija Cisionin listalla Suomen parhaista sisustusblogeista:)

  VastaaPoista
 3. Onnea hienosta sijoituksesta Suomen suosituimmat sisustusblogit -listauksessa!

  http://fi.cision.com/Tietopankki/Top-10--blogit/Top-blogit-Suomessa1/

  VastaaPoista
 4. Lämpimät onnitellut minultakin TOP10-listauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos, Elsa! ♥ Ja onnittelut vielä sinnekin päin ;)

   Poista
 5. Olipa mielenkiintoinen marmorointipostaus :)
  Ja onnea minunkin puolestani hienosta sijoituksesta! Tämä lista olikin itselleni ihan uusi juttu :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★