Sisustus & lifestyle since 2009

Search

8. RAKSAVIIKON KUULUMISET


- Eilen saatiin multaa pihaan ja kaivinkone oli pitkälle iltaan levittämässä sitä.

Kun tehtiin edellistä taloamme reilut 10 vuotta sitten, niin ei edes ajateltu, että pihahommat voisi laittaa käyntiin jo tässä vaiheessa, vaan väsytettiin itsemme kaikelle muulla ja eka kevät uudessa kodissa sitten paljasti karun faktan: piha oli velliä ja rahapussin pohja paistoi.

Nyt toisella kertaa ollaan monessa asiassa viisaampia ja osataan ottaa kokonaisuus paremmin huomioon. Monihan tässä vaiheessa jo varmaan juoksisi innoissaan huonekaluliikkeissä + hiplaisi tapetteja ja laattoja, mutta me ollaan ahkeroitu nämä ekat viikot talon maalauksen ja pihahommien parissa. Roskien vienti ja siivoaminen ovat myös tärkeitä hommia raksalla, joiden merkitystä ei voi koskaan liikaa korostaa. Kaikki sisähommat meillä ovat tällä hetkellä vielä vaiheessa, jotka kuuluvat Kannustalon timpur(e)ille ja me jatkamme sitten siitä talon sisältä valmiiksi. Se, että talo on ulkoapäin jo aika valmiin näköinen, ei siis vielä kerro mitään muuttopäivästä ;DD- Multakuskit olivat näemmä ennenkin peruutelleet ahtaisiin paikkoihin, sillä touhu oli ihan pro-luokkaa!

Mutta yllätyin, kuinka paljon mullassa ja mullassa voi olla eroavaisuuksia. Myytävänä on nimittäin peltomultaa, seulottua multaa ja multaa yleensäkin eri laatuluokituksissa, joista osa sopii esim. nurmikon alle, mutta ei syötäville kasveille. Whaaat? Tää onkin mulle ihan uusi ulottuvuus ja päätinkin aika pian, että me otetaan vaan yhdenlaista multaa. En mä halua joskus 1, 2 tai 5 vuoden päästä miettiä, että mitähän multaa tässä kohdassa nyt on, että voinko istuttaa omppupuun tai karviaismarjapensaan tähän...

Joitakin istutuksia meinataan kyllä yrittää tehdä vielä tälle syksylle, sillä esim. omenapuita näytti olevan vielä hyvin saatavilla. Puutarhalta itse asiassa sanoivat, että nurmikkoa voi vielä koko syyskuun mainiosti istuttaa ja puut ja pensaat ovat tähän aikaan myös todella edullisia! Aitataimet me taidamme jättää kuitenkin suosiolla ensi kevääseen, sillä niistä on yleensä kiva sopia naapureiden kanssa, ettei sitten tule erimielisyyksiä, jos toinen haluaakin vaikka kuusiaitaa ja toinen jotain kaunista leikattavaa koristepensasta. Onneksi meillä on kivat naapurit ja ollaan jo huomattu, että meillä on aika yhteneväinen maku aitapensaiden suhteen ;)Talon sisällä alakerran kaikki väliseinät on nyt levytetty ja ensi viikolla pidetään rakennekatselmus. Sitten timpuri voi levyttää muutamia paikkoja umpeen, mitkä pitää katselmuksen takia olla näkyvissä. Alakerta ei siis enää ole yhtä suurta tilaa, vaan huoneet alkavat hahmottua ja ensi viikolla alkaa yläkerran lattian teko. Sisustusjuttujakin ollaan toki jo mietitty ja käyty katselemassa laattoja ja liukuovikaappeja ym, mutta niistä lisää tuonnempana. Sementtilattia on todella kaunis ja tasainen, on melkein sääli pistää se piiloon!

- Habitare kutsuu ensi viikolla ja toivon, että saan sieltä mukaan uutta kipinää tähän meidän projektiinkin! Mä kun olen vähän sellainen perässähiihtäjä eli en esim. oo kauheesti vielä(kään) lämmennyt noille marokkolaislaatoille tai messingin värisille saati mustille hanoillekaan..

14 kommenttia

 1. Tuo on kyllä ehdoton juttu, että pistää pihan ja ulkokuoren ensin kuntoon. Helpottaa kummasti seuraavaa kevättä ja muutoinkin valmiin pihan kanssa on niin paljon helpompi toimia. Tuo multajuttu on kyllä melko monimutkikas. Multa, jota ei voi käyttää syötävien kanssa on peräisin jätevedenpuhdistamoista ja sisältää raskasmetalleja, lääkeylijäämiä ja lukuisia kemikaaleja. Eli ehdottomasti parasta on käyttää puhdasta multaa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Tapoja on tosiaan monia ja meillä mennään nyt tässä järjestyksessä. On mukava tulla raksalle, kun talonmaalaus on hyvässä mallissa eikä maalaamattomat paikat joka kerta "virnuile" kun ajetaan pihaan ;DD

   Jo ajatus jätteistä tehdystä mullasta on aika karmaiseva. Onhan se tietenkin hyvä, että kierrätetään ja sopii varmasti moottoriteiden varsille jne, mutta yllätyin silti, että sitä on myös meille tavallisille kuluttajille tarjolla. Kaikki kun eivät välttämättä asiaa ymmärrä..

   Poista
 2. Multahommat on kyllä hankalia. Mistä voi tietää, onko seassa rikkaruohojen juuria tai muuta sellaista. Itse en välittäisi kitkeä yhtäkään rikkaruohoa pihastani turhaan, jos tullut valittua vääränlainen multa. Me ollaan maalattu taloamme vasta vuoden päästä pystytyksestä, eikä se kyllä ole meitä sen kummemmin haitannut, kuten ei sekään että pihan tekeminen jää ensi kesään. Kukin tyylillään ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin, kukin tyylillään, mitään oikeaa tai väärää tapaa ei ole olemassa ;) Meilläkin jää vielä paljon hommaa ensi kevääseen, mutta yritetään vielä saada muutama juttu tälle syksylle tehtyä.

   Nurmikon siemenissäkin on sitten muuten paljon eroja. Paikallisella puutarhalla oli myynnissä jopa Lordi- ja Paroni-nurmikkoakin ;DDD

   Mukavaa sunnuntaita sinne!

   Poista
 3. Oletteko muuten miettineet elämää eteenpäin sen verran että hissi kaksikerroksisessa talossa voi olla joskus kätevä? Jättäkää esim. johonkin hyvään paikkaan komero jonka voi tarvittaessa purkaa ja tehdä paikalle hissin. Kai siitä voi timpureille puhua. Tai sitten myöhemmin tekee muutoksia, mutta hyvä olisi ajatella asiaa jo nyt niin sitten ei tule yllätyksiä.
  Puutarhalta kannattaakin katsoa tarjouksia ja ehdotan että kun istutat sen omenapuun niin laita nimi paperille tai johonkin muistiin ettei tarvitse vuosien päästä ihmetellä nimeä. Etana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Etana. Kyllä muunneltavuus on yksi huomionarvoinen asia silloin, kun rakennetaan uutta. Tämän vuoksi yksi makuuhuoneista sijoitettiin alakertaan, jotta se voi toimia esim. vierashuoneena, työhuoneena jne. Myös sähköjen ja väliseinien sisässä kulkevien vesiputkien paikat on merkattu tarkkaan ylös, jottei tule myöhemmin ylläreitä sen suhteen.

   Mä olen niin onneton viherpeukalo, että laitan omaan mappiin kaikki etiketit ym. tiedot lajikkeista, kasvupaikoista, istutuksesta, hoidosta, leikkaamisesta jne, ettei sitten voi kun syyttää itseään, jos omppupuut nuukahtaa, kun tieto oli ainakin tallessa ja saatavilla :)

   Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 4. Teille tulee tosi kaunis talo! <3 Projektia on seurattu täällä, sekä instan puolella, vaikka en ole kommenttia ehtinyt pysähtyä huikkaamaan. Mukavaa ompuntuoksuista syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana! Itsekin valittelen aina kiirettä, mutta tiedän, miten tärkeää on muistaa jättää edes joku pieni merkki käynnistä ♥

   Ihanaa alkanutta syyskuuta!

   Poista
 5. Kuten todettu, tapoja on monia, eikä teidän tapa ole se huonoin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Ja aika säiden armoillahan me täällä Suomessa ollaan. Paras aika talon maalaamiseen on huhti - toukokuu, mutta kyllä me silti maalattiin heinä- ja elokuussa :) Mutta pihahommia voi onneksi tehdä keväästä pitkälle syksyyn. Aika sitkeitä on nurmikon siemenetkin, kun niin ne vaan talvehtivat vaikka näin syksyllä vasta istuuttaa!

   Poista
 6. Ihania nämä raksapostaukset! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ihana! Sisällä kun ei oo vielä paljoa näytettävää (pelkät gyproc-seinät) niin fiilistellään sitten pihalla ♥

   Meillä on johtoajatuksena päästä jatkamaan sitten kuivassa, lämpimässä ja valoisassa, kun Kannustalon osuus meidän raksalla päättyy ja ainakin näin syksyä ja talvea kohti mentäessä se tuntuu hyvältä ajatukselta.

   Poista
 7. Pitkästä aikaa tulin blogiin lukemaan kuulumisia, kauniin näköinen talo on noussut teille! :)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★