Sisustus & lifestyle since 2009

Search

KEITTIÖN FACELIFT VÄLITILAN LAATTOJEN MAALAUKSELLA


- Eihän ihan heti uskoisi, että kuvassa on liki 20 vuotta vanha Puustelli-keittiö?

Tarkalleen ottaen tällä keittiöllä on ikää jo reilut 19 vuotta. Kestävää kehitystä suositaan nykyään monessa asiassa ja on mukava huomata, kuinka laadukkaista materiaaleista on iloa pitkään. Tämä asiakasperheeni koti sijaitsee Tampereen Leinolassa, lapsiystävällisellä asuinalueella. Keittiöön uusittiin vuonna 2013 jääkaappi + pakastinkaappi ja vanhan Porkka-kylmiön tilalle valittiin silloin rosteriset kodinkoneet. Nyt helmikuussa 2016 keittiö sai uuden induktio liesitason, erillisuunin sekä astianpesukoneen.

Keittiö nuortui jo näillä muutoksilla silmissä ja viimeinen silaus sille tehtiin maalaamalla välitilan vihreä/valkoiset laatat harmaa/valkoisiksi.


- Maalaisromanttisen Puustelli-keittiön henki haluttiin säilyttää, joten vain vihreät laatat maalattiin.

Tämä  tarkoitti noin 40 metriä rajausteippiä ennenkuin päästiin maalauspuuhiin, sillä valkoiset laatat piti suojata teipillä. Saumauksessa oli alunperin käytetty (rakennusvuonna 1997) silloisen trendin mukaisesti vaaleanvihreää saumalaastia, joten päätimme maalata samalla myös saumat harmaiksi ja uusia välitilan vaaleanvihreät silikonit.Maalausprojekti aloitettiin pesemällä välitilan laatat Tikkurilan maalipesulla. Litran purkki on todella riittoisa, sillä se laimennetaan sopivassa suhteessa tarkoituksesta riippuen. Aine poistaa tehokkaasti lian sekä rasvan ja tarjoaa hyvän tartuntapinnan pohjamaalille. Ennen maalaamista aine huuhdellaan kevyesti pois maalattavalta pinnalta esim. kostealla rätillä.

Kun välitilan laatat ja laattasaumat olivat kunnolla kuivuneet maalipesun jäljiltä, aloitin noin 5-6- tunnin mittaisen teippimaratonin. Todella pikkutarkka homma, jossa mahdolliset virheet kostautuvat sitten maalatessa. En edes harkinnut näin tarkkaan työhön tavallista maalarinteippiä, sillä luottotuote Tesa rajausteippi toimi tässä loistavasti (yllättävän nopsaan sitä oppi myös leikkaamaan teippirullasta saksilla silmämääräisesti sopivan kokoisia noin 9 cm pätkiä, sillä vain valkoisten laattojen reunat siis suojattiin maalaamisen ajaksi).

Kun kaikki valkoiset laatat oli teipattu, oltiinkin jo miltei voiton puolella, sillä itse maalaaminen sujui alle tunnissa. Ensimmäinen kerros telattiin Otex Akva tartuntapohjamaalilla, joka sävytettiin harmaaksi. Normaalistihan maalarinteippi poistetaan heti maalaamisen jälkeen, mutta käyttämäni Tesa teippi sallii pidemmän ajan (pakkauksessa luki jopa 5 kk!), niinpä pohjamaalin jälkeen välineet pääsivät pesuun ja maalin annettiin kuivua rauhassa ohjeen mukaan 16 tuntia.


- Seuraavana päivänä maalattiin lopullinen pintamaalikerros.

Yksi kerros pintamaalia riitti hyvin, sillä pohjamaali oli myös sävytetty harmaaksi. Rautakaupan hyllyssä myytävät kaakelimaalit on muuten sävytetty vain muutamaan tiettyyn vakiosävyyn ja ne ovat aika mattapintaisia. Tähän kohteeseen haluttiin valita tietty vaaleanharmaa maalisävy ja mukana sai olla myös hieman kiiltoastetta, jotta "uudet" maalatut laatat sopisivat paremmin alkuperäisten vaaleiden laattojen kaveriksi.

Maalaisromanttisen Puustelli-keittiön facelift - Pintamaaliksi ammattitaitoinen rautakaupan myyjä ehdotti Tikkurila Helmi 30 kalustemaalia.

Haukoin hetken happea, että anteeksi kuinka, mutta hyperventilaatiosta toivuttuani ymmärsin oitis sen edut, sillä huonekaluilta jos miltä vaaditaan loistavaa kulutuksenkestoa. Niinpä kaakelimaalin sijaan ostoskoriin päätyi vaaleanharmaaksi sävytetty Helmi 30 kalustemaali.

Vihreät välitilan laatat maalattiin harmaiksi

Maalauksen jälkeen pintamaali sai kuivua rauhassa seuraavaan päivään eli samaiset 16 tuntia kuin pohjamaalikin. Mutta heti pintamaalauksen jälkeen koitti homman jännittävin osuus eli rajausteipin irrottaminen. Aika hyvin Tesa oli tälläkin kertaa pitänyt kutinsa, sillä valunutta maalia tarvitsi vain sieltä täältä hieman rapsuttaa valkoisista ruuduista. 

- Lopputulokseen olen oikein tyytyväinen, asukkaat samoin, ja keittiön ilme raikastui huomattavasti.


- Kaikenkaikkiaan siis aika pieni homma, mutta lopputuloksella on suuri vaikutus koko keittiön ilmeeseen! 

Nyt jälkikäteen voi myös jo huokaisten todeta, että teippaamiseen kulunut aika yllätti, mutta huolellisuus on tässäkin kaiken a ja o. Ja oishan tää ollut tosi helppo homma, jos olisi vaan maalannut kaikki välitilan laatat yhdellä värillä, mutta keittiön alkuperäinen maalaisromanttinen ilme haluttiin säilyttää. Tarvikkeet maksoivat vähän yli 60,- (maalipesuaine, kapea tela, teippi, sävytetty pohjamaali sekä pintamaali).

Jos olet vähänkään maalannut aiemmin, niin rohkenen kyllä suositella välitilan laattojen maalaamista, sillä tarvitset vaan oikeat välineet + rohkeutta aloittaa!

15 kommenttia

 1. Kaunis koti ja onnea sinulle onnistuneesta stailauksesta. Minua kiinnoistaisi tietää ovatko palkit olohuoneen katossa kiinteitä, vai feikkipalkkeja? Olen haeskellut meidän taloon kevytrakenteisia palkkeja mitkä näyttävät palkilta, mutta eivät paina niin paljon. Toistaiseksi en ole sellaisia pongannut vielä mistään. Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi! Kattoparrut ovat tämän kohteen TV/takkahuoneessa. Tila on 2005 valmistunut laajennusosa, joka oli aiemmin terassi, mutta on tehty nyt 18 m2 huoneeksi. "Parrut" ovat kotelointeja, eivät aidot. Koristekattoparruja olen nähnyt myytävän esim. Bauhausissa sekä http://www.betterhome.com verkkokaupassa.

   Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 2. Hyvältä näyttää!

  Aurinkoista alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Samoin sinne mukavaa viikonloppua! Sunnuntaista näyttää kyllä tulevan pilvinen..

   Poista
 3. Oho, eipä tosissaan uskoisi, että niinkin vanha keittiö kuvissa. Tänä päivänä suunnitellut maalaisromanttiset keittiöt eivät eroa kyllä juurikaan :D Hyvää työtä stailauksen kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Aina ei tartte uusia koko keittiötä. Pienillä muutoksilla saa joskus uskomattoman paljon aikaan!

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Tulipa nätit! Minä vielä mietin meidän välitilaa, maalaanko ollenkaan vai laitanko valkoiseksi tai harmaaksi. Mukavaa viikonloppua! : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minkäväriset keittiönkaapit sulla on? Uusi väri kannattaa valita niiden mukaan ;D

   Kivaa sunnuntaita!

   Poista
  2. Valkoiset ja tasot on puuta. : ) Harmaa ehkä toisi kontrastia enemmän.

   Poista
 5. Hieno tuli! Itsellä tosin Puustellin nykyisestä laadusta huonoja kokemuksia :( enkä ole ainut. Omaan talooni harkitsisin jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmillista kuultavaa :/ Ennen kaikki oli paremmin. Mutta tässä postauksen kohteessa keittiö nuortui silmissä kodinkoneiden vaihdolla + välitilan laattojen maalaamisella, mikä oli jutun ideakin.

   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 6. Hyvältä näyttää maalauksen jälkeen! Välitilan maalaus itselläkin edessä ja kiitos tuosta kalustemaali –vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Urakan vaativin työvaihe oli tuo teippaus, muuten maalaaminen on piece of cake, kun on hyvät välineet. Tsemppiä projektiin!

   Poista
 7. kiitokset hyvästä postauksesta ja vinkeistä - oma maalausurakka alkaa huomenna.:)
  löysin blgiisi juuri tämän jutun kautta!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Renja ja lämmin kiitos viestistäsi. Tsemppiä urakkaan! Muista, että huolellinen teippaus on koko homman tärkein osuus.

   Lämmintä joulumieltä!

   Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★