Sisustus & lifestyle since 2009

Search

KOTI KORONATESTISSÄ


Kesä oli yksi kivoimmista koskaan, sillä koronarajoituksista johtuen sai todellakin unohtaa kiireen ja nauttia pienistä hetkistä oman porukan kesken. Myös kodilla oli nyt näytön paikka, sillä taloon rakentamisen myötä tehdyt valinnat joutuivat nyt koronan myötä todelliseen tulikokeeseen ja voisipa jopa sanoa kodin joutuneen omanlaiseensa "koronatestiin".- Ootko koskaan miettinyt, miten hyvin oma kotisi läpäisee koronatestin eli mitkä kodin ratkaisut toimivat myös poikkeustilanteissa ja mitkä eivät?

Miehen kanssa kävimme asuntomessuilla Tuusulassa mediapäivänä, jolloin messut eivät vielä olleet auki suurelle yleisölle. Messuilla on tietenkin aina mukava tutkailla asumisen trendejä ja nähdä, kuinka muut ovat sisustaneet taloja, mutta messuilla käymisestä oli tänä vuonna myös se hyvä puoli, että oma koti ja omat nurkat rupesivat jälleen tuntumaan mukavilta. Nyt kun raksaväsymyksestä on selvitty, myös monet oman talon suunnitteluvaiheessa ja raksa-aikana tehdyt valinnat valitsisimme myös nyt samoin (melkein kaikki). Erityisen tyytyväinen olen talon sijaintiin aurinkoisessa rinteessä, jossa se seisoo ylväänä ottamassa vastaan maailmalta palaavan eli kotiin on aina kiva tulla!


- Pidän onnistuneena meillä myös sitä, kuinka valo kulkee talon sisällä eli ikkunoiden sijoittelulla on paitsi symmetrian myös asumisviihtyvyyden kannalta iso merkitys. Huoneet on sijoiteltu niin, että valo kulkee arjessa mukana eli keittiö on aamuaurinkoon ja olkkari ilta-auringon puolella.

Julkisivun iso terassi antaa talolle ryhtiä ja taloon kytketty autokatos on osoittautunut ympäri vuoden olevan täys kymppi, sillä siitä on helppo lähteä talvellakin auton ikkunoita skrabaamatta ja tulla takapaksi täynnä ruokaostoksia. Koko terassin levyinen parveke antaa kivasti yksityisyyttä oleskeluun, sillä istuttamamme puut ja pensaat ovat vielä pitkään pieniä ja männyn latvojen korkeudella katselijat ovat lintuperspektiivissä. Pääovi on meillä etupäässä ns. "paraatiovi" eli vieraat ja lasten kaverit kulkevat sitä kautta, itse olemme mieltyneet autokatokseen johtavaan sivuoveen ja arkieteiseen juurikin helppouden ja käytännöllisyyden vuoksi.


Myös maalämmön valitsisimme edelleen, samoin talotekniikan ratkaisut ovat monilta osin onnistuneet (Viessmann, vesikiertoinen lattialämmitys, iv-kone Flexit Spirit UNI4) ja sen vuoksi talon käyttökustannukset ovat maltilliset. Bonuksena myös helppokäyttöisyys sekä hyvä sisäilma. 

Edelleen olen tyytyväinen myös sisustuksen valoisuuteen & vaaleuteen sekä 2016/17 tehtyihin laattavalintoihin (marmoria, isoa 60x60 laattaa, kalanruotoladontaa ym). Lapsilla on tilavat makuuhuoneet ja meillä 2 kylpyhuonetta. Etätyöt ja tarvittaessa etäopiskelut on helppo järjestää ja taloon tulee valokuitu. Säilytystilaa saisi olla vielä nykyistäkin enemmän ja hieman harmittaa, ettemme kustannussyistä voineet valita taloon aikanaan lämmintä käyttöullakkoa - se olisi ollut ihan huippujuttu! Nyt käyttöullakko on ainoastaan autokatoksen yläpuolisessa tilassa.


Vaikka koti on valkoinen, niin elämä voi silti olla värikästä, ruoka samoin, ja kontrastia vaaleaan kotiin meillä tuovat mm. musta Jotul kamiina sekä valkoisen keittiön rosterikodinkoneet. Kodistamme löytyy myös paljon pehmeitä ruskean sävyjä ja valkoisen sävyt on tarkkaan harkittu olemaan joko raikkaita tai pehmeitä.

- Toki muutamia asioita 3 vuoden asumisen jälkeen myös vaihtaisin, mutta niitä on onneksi aika vähän (sisäportaat, pari epäkelpoa urakoitsijaa, rakennusoikeuden sallimat asuinneliöt, kaivattu pihasauna sekä naapurit, joita ei harmi kyllä itse voi valita). Mutta ehkä sitä varten pitää sitten joskus vielä rakentaa yksi talo eli never say never.

4 kommenttia

 1. Olette tehneet hyviä ja kestäviä valintoja. Todellakin tuo talon sijainti on ihan luksusta. Olen aina haaveillut talosta aurinkoisessa rinteessä. Mitä olisitte tehneet toisin sisärappusien valinnassa? Olemme uusimassa taloomme sisärappuset. Malli on avoimet ns.satula-askelmat, koska haluamme säilyttää valoisuuden.
  Rappuvalmistajia on useita ja kataloogeista valitseminen ei todellakaan ole helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anneli ja lämmin kiitos kommentistasi. Sisäportaat olivat meillä "pihistä / panosta" -listalla PIHISTÄ puolella, mikä oli jo alunperin suuri virhe, mutta tähän päädyttiin täysin budjettisyistä (muuten meillä olisi nyt kotimaiset teräsrunkoiset portaat). Valitsimme porrastoimittajan sillä perusteella, että heidän mallistostaan löytyi lasikaiteet ja avoportaat, joiden hinta mahtui budjettiimme. Meillä oli myös kokemusta näistä portaista jo ensimmäistä taloa rakentaessamme. Portaiden toimituksen kanssa oli kuitenkin ongelmia ja vasta kolmas porrastoimitus onnistui - joskin silloin toimittaja joutui ensin myöntämään, ettei pysty toimittamaan valkolakattuja tammiaskelmia ollenkaan vaan ne piti vaihtaa valkoiseksi maalattuun koivuun, mikä hieman vesitti alkuperäistä ideaa. Kokovalkoiset portaat ovat onneksi kivan näköiset, mutta askelmissa näkyy roskat helposti. Meidän portaat myös narisee ikävästi ja reisilankkua jouduttiin jo puolen vuoden asumisen jälkeen korjailemaan.

   - Jos joskus vielä rakennamme, niin valintamme on silloin kotimaiset teräsrunkoiset avoportaat ja tottakai tammiaskelmilla!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Voi kiitos. Kiva, kun löysit blogiini ja mukavaa alkavaa syksyä!

   Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★