Sisustus & lifestyle since 2009

Search

SUKLAA-MANSIKKA NAKED CAKE


- Ava oli viikonloppuna Mummilassa käymässä ja juhlistimme nyt virallisesti hänen äitinsä eli vanhimman tyttäreni valmistumista insinööriksi. Tyttäreni on totisesti kakkunsa ansainnut, joten päätin leipoa jotain todella herkullista (lue: jotain missä on paljon suklaata)!

Paistoin suklaakakkupohjan ja täytin sen mansikkakermarahkavaahdolla eli vuoroin suklaakakkua ja vuoroin kermarahkaa. Päälle sulatin suklaata ja koska kotimaisia marjoja ei vielä saa mistään, ostin kakun koristeeksi irtokarkkihyllystä mansikan- ja vaniljanmakuisia toffeepalloja!



- Tässä kakussa ei kaloreita lasketa, joten makukin on sen mukainen! Lupaamani ohje tulee tässä:


Suklaakakkupohja

200 g leivontamargariinia
275 g suklaata
7 kananmunaa
2,75 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,75 dl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
2,5 tl leivinjauhetta
  
Erottele munanvalkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.
Paloittele suklaa ja margariini astiaan ja sulata mikrossa.
Mittaa kuivat aineet yhteen astiaan.
Vaahdota valkuaiset omassa kulhossaan vaahdoksi.
Lisää keltuaisiin sokeri ja vatkaa keltuaiset + sokeri vaahdoksi.
Lisää keltuaisvaahtoon suklaa-margariiniseos.
Lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan.
Lisää viimeiseksi valkuaisvaahto mukaan varovasti käännellen.
Voitele ja korppujauhota 24 cm kakkuvuoka.
Paista kakku 175 asteisessa uunissa noin 55-60 min.
(EDIT: kokeile kakkupohjan kypsyyttä esim. hammastikulla ja peitä kakku 
paiston loppuvaiheessa foliolla ettei se tummu liikaa)


Mansikkakermarahkatäyte

6 dl vispikermaa
400 g maitorahkaa
700 g pakastemansikoita
1,5 dl tomusokeria
8 liivatetta
tilkka vettä (0,5 dl)

Vatkaa erillisessä kulhossa kerma vaahdoksi.
Laita liivatelehdet likoamaan vesikulhoon 10 minuutiksi.
Soseuta sulatetut mansikat (kaada ylimääräistä nestettä pois, jos sitä on paljon).
Purista liivatelehdistä liika vesi pois ja lisää ne yksitellen tilkkaan kiehuvaa vettä.
Kaada vesi-liivateseos soseutettuihin mansikoihin.
Lisää joukkoon maitorahka, tomusokeri ja lopuksi kermavaahto.

Täytä kakku vuokaan eli leikkaa kakkupohja ensin kolmeen osaan.
"Jatka" kakkupohjan reunoja korkeammaksi tarvittaessa esim. leivinpaperilla.
Aseta ensimmäinen kerros kakkupohjaa vuokaan.
Lisää sen päälle puolet mansikkakermarahkasta.
Laita vuoka 10-15 minuutiksi jähmettymään pakastimeen
(hyytyminen nopetuu kylmässä!)
Lisää seuraava kerros kakkupohjaa + loput kermarahkat.
Laita uudelleen 10-15 minuutiksi pakastimeen.
Lisää kolmas kerros kakkupohjaa ja laita sen jälkeen kakku
hyytymään esim. yön yli jääkaappiin.
Koristele kakku (aamulla) kun se on hyytynyt.



Suklaakuorrute

200 g taloussuklaata
1,5 dl kuohukermaa
1 rkl margariinia

 Kiehauta kerma pikku kattilassa ja pilko suklaa mukaan.
Sekoita tasaiseksi ja lisää nokare margariinia mukaan antamaan kiiltoa.
Varo polttamasta, sillä suklaa palaa helposti pohjaan.
Anna jäähtyä hetki ja kaada sula kuorrute kakun keskelle.
Levitä suklaa kuumaksi lämmitetyllä veitsellä nopeasti kakun laidoille
(nopeasti on avainsana, sillä suklaa myös jähmettyy nopeasti).




Monta työvaihetta, mutta suurimman osan voi tehdä  jo edellispäivänä valmiiksi (ja kannattaakin tehdä) eli kakku ei ole ihan niin vaikea kuin ensivilkaisulta näyttää. Lisäät vain kuorrutuksen + koristeet sitten juhlapäivän aamuna. Nimi "naked cake" eli suomeksi nakukakku tulee siitä, ettei kakun sisusta kuorruteta piiloon vaan se saa, ja sen pitää, näkyä ;) Alkuperäisen ohjeen nappasin täältä.

Vinkki! Älä kostuta kakkua, ettei se lätsähdä. Kakku on paras leikata terävällä veitsellä, ei kakkulapiolla. Liivatteen annostelussa kannattaa myös olla tarkkana, sillä happamuus (esim. mansikat ja rahka) voi aiheuttaa ylläreitä hyytymisessä. Tämän ohjeen kahdeksalla liivatelehdellä kakku pysyy loistavasti kasassa eli täyte on ihanan pehmeää, muttei yhtään liian hyytelömäistä. Ja tästä kakusta riittää mainiosti jopa 15 vieraalle!

52 kommenttia

  1. Herkullinen kakku ja onnea sekä äidille että tyttärelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, molempiin! ;DD Kakku onnistui täydellisesti.

      Poista
  2. Namskis <3 Tuo on kyllä hyvää, testattu on. Onneksi pian on äitienpäivä ja ukkokullan synttärit, saa hyvällä omalla tunnolla leipoa :)

    Aurinkoista alkanutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, säkin oot kakkutaikuri! Jee. Tää onnistuu varmasti myös mustikoilla, vadelmilla tms. eli voi muunnella ohjetta helposti.

      Mukavaa alkanutta viikkoa sinne kans!

      Poista
  3. Ihanan näköinen, pitääkin testata! Nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Aika monta työvaihettahan tässä on, mutta on kyllä kaiken vaivan arvoista!

      Poista
  4. Voi vitsit miten herkullisen näköinen ja kuuloinen! Slurp <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Yritin muistella ohjeen parhaani mukaan ;DD

      Poista
  5. Oi nam!! Just päätin, että alan herkuttomalle, mutta kyllä tää kaakku pitää viä ehdottomasti leipasta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sama täällä, ens viikolla ois indiedays-juhlatkin tiedossa...

      Poista
  6. Tein aikoinani marjarahkatäytteellä kakun (myös liivate) esikoisen kastetilaisuuteen etukäteen ja pakastin sen. Otin vain edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan ja kuorrutin vasta juhlapäivänä. Maku ei kärsinyt yhtään. Tämänkin voi siis vaikka tehdä ennakkoon pakkaseen. Visioin tästä jo esikoisen rippijuhliin kakkua :)&

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Mä oon vasta viime vuosina innostunut näistä liivatekakuista, joten kaikki vinkit on tervetulleita ;)

      Poista
  7. Nam, näyttää ja kuulostaa niin herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Onnistui kyllä tosi hyvin, vaikken meinannut malttaa olla keittiössä, kun pikkuneiti Ava oli äitinsä kanssa meillä samaan aikaan....

      Poista
  8. Herrrrrrkullisen näköinen kakku ja onnea <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana! Rastas pisti kokkailuihin riman korkeelle ;DD

      Poista
  9. Siis upean näköinen ja varmasti superhyvää! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Eikä ollenkaan niin vaikea kuin ensilukemalta vois luulla.. Monta työvaihetta kyllä, mutta kakunhan voi siis tehdä edellispäivänä jo melkein valmiiksi ;D

      Ihanaa kevätviikkoa!

      Poista
  10. Mitä luulet liivatteiden määräksi jos käyttää tuoreita mansikoita?ne ei ole ihan niin kosteita kun pakastemansikat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikkis Lea, mä en vähentäis kuin ehkä yhden, sillä mansikkakin on aika hapan ja tarvitsee sen vuoksi tuhdimmin liivatetta. Kakku on myös aika painava ja kerrokset pysyvät paremmin ryhdikkäinä, mutta eivät ole liian hyytelömäisiä.

      Yleensä suositellaan myös lisäämään täytteeseen yksi ylimääräinen liivatelehti, jos kakku tarjoillaan kuumana kesäpäivänä. Näin kakku pysyy kahvipöydässä rakenteellisesti parempana ja hyvin leikkautuvana.

      Onnistumisen iloa! Ja jos onnistuit hyvin esim. 7 liivatteella tuoreiden mansikoiden kanssa, niin olisi mukavaa jos kävisit vielä kertomassa siitä täällä ;)

      Poista
    2. Kiitos, ehkä en vähennä kun ei tiedä kelistä, rippijuhliin tulee.Voisko pohjan tehdä miten paljon aiemmin ja esim pakkaseen laittaa vai kärsiikö rakenne?

      Poista
    3. Kakkupohjan voi mainiosti pakastaa. Se kannattaa pakata pakastamista varten riittävän isoon pussiin (esim. kaupan hedelmäpussiin), jotta on ilmatiivis. Eikä sitten mitään muuta sen päälle, ettei mee lyttyyn!

      Ihania rippijuhlia teille!

      Poista
  11. Mihin toi tomusokeri menee? Kakun teko kesken ja aloin pohtimaan että hetkonen... ehkä hujautan kerman sekaan? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Mun vastaus ei enää ehdi sulle ajoissa, mutta muistelen että taisin laittaa tomusokerin rahkan joukkoon :DD Mutta onnistuu varmaan kerman sekaankin, idea on vaan, että tomusokeri on kevyempää kuin tavallinen sokeri, niin täyte pysyy kuohkeampana. Onnistumisen iloa!

      Poista
  12. Tein kakun tyttöni syntymäpäiville, mutta jostain kumman syystä kakkupohja jäi raa'aksi keskeltä... mistähän voisi johtua? Tein sitten toisen kakkupohjan samalla ohjeella ja sekin jäi raa'ksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikkis! Onpa harmillista. Kokeilitko kakkupohjan kypsyyttä tikulla? Niin kannattaa aina tehdä, että voi varmistua pohjan olevan kypsä, sillä uuneissa on eroja. Mulla suklaakakkupohja paistui noin 2v vanhassa uunissa loistavasti ja sen vuoksi ohjeessa on maininta, että kannattaa peittää kakkuvuoka loppuvaiheessa foliolla, ettei reunat tummu liikaa. Kakkupohjaan tulee PALJON suklaata, joten sen kuuluu jäädä meheväksi, mutta ei tietenkään raa'aksi. Tätähän ei tarvitse kostuttaa millään tavoin täytettäessä.

      Happy Sunday!

      Poista
  13. Moikka! Tätä kakkua haluaisin viikonloppuna synttärikahville leipoa, mutta osaatko sanoa pystyisikö vehnäjauhon korvaamaan jollakin että olisi gluteeniton? Yksi vieras tulossa joka on gluteeniton ja itse olen ihan hukassa gluteenittoman leivonnan kanssa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Vehnäjauhot voi tottakai korvata gluteenittomalla jauhoseoksella, jota myydään kaikissa marketeissa ym. Itselläni ei ole gluteenittomista leivonnaisista paljoa kokemusta, joten luotan nyt sinua neuvoessani Kinuskikissan ammattitaitoon! Eli esim. tästä linkistä löydät hyvän gluteenittoman kakkupohjan ohjeen, joka on helppo muuttaa kaakaojauheella suklaakakkupohjaksi http://www.kinuskikissa.fi/gluteeniton-kakkupohja/

      Hyvä kakkupohjan perusohje on, että sokeria + munia + jauhoja tulee kaikkia yhtä paljon. Tähän korkeaan kakkuun mene 7 munaa ja Kinuskikissan ohjeessa niitä näytti olevan 4. Eli ihan sellaisenaan ei kakkupohjasta varmaankaan tule tarpeeksi korkea. Kannattaisiko sinun leipoa spesiaalivieraallesi vaikka oma versio gluteenittomana ja tehdä hänelle esim. oma leivos? Eli paistaisit eri vuokassa yhden pohjan Kinuskikissan ohjeella ja täyttäisit samaan tapaan kuin tämänkin? Mukavia juhlia!

      PS. Muista kokeilla kakun kypsyyttä tikulla. Suklaa taikinassa tekee sen, että pohjasta tulee mehevä, mutta ei saa jäädä raa'aksi keskeltä.

      Poista
  14. Kiitoksia paljon avusta ja vaivannäöstä!! Päädyin tekemään pienemmän gluteenittoman kakun kaveriksi :) <3

    VastaaPoista
  15. Tästä tuli mulle oikein katastrofi kakku! Uunissa kakku rupesi valumaan yli, ja ainakin desi/pari valu ulos, jonka seurauksena kakku tietenkin keskeltä lässähti. Reunatkin oli vähän murenevaa sorttia mutta sain sentään jollain tavalla kolmeen osaan ja kasattua. Tosin eihän se rahka/kerma/mansikkasose sit hyytynytkään kunnolla ja aamulla läsähti koko kakku ja rahka hässäkkä vaan valu pihalle :'D iso vaiva, kiukku ja itku pääsi. Osan rahkasta otin kulhoon talteen ja lopun kakun heitin roskiin ja hätävara kakkuna leivoin sitten mutakakun jonka päälle laitoin rahkaseoksen ja noi koriste karkit.. parempaa onnea muille leipureille mä en taida uskaltaa tehä enää toiste :'D

    VastaaPoista
  16. Minä vaihdoin vehnäjauhon suoraan Semperin Fin Mixiin kun sitä on noin vähän. Ei mitään eroa todennäköisesti koostumuksessa. Jauhotin vuoan riisijauholla. Mutta pakko oli tulla kommentoimaan sitä että tulipas tuosta iso :D Meille ei tule kauheasti vieraita niin en ajatellut mitään isoa tehdä ja tuohan on suurin kakku mitä meillä on kai koskaan ollut XD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että jauhojen vaihdolla onnistuit! ♥ Kakku on kyllä tosi suuri! Siitä riittää helposti 15 vieraalle! Meillä oli tyttären valmistujaisjuhlat, johon leivoin tämän ja kaikki meni, kuten arvata saattaa....

      Poista
  17. Upeen näköinen kakku! Tätä houkuttais tehdä seuraaviin kekkereihin. Tuo mansikkarahka kuulostaa aivan ihanalta täytteeltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kakku on työläs ja siinä on monta työvaihetta, mutta lopputulos on onnistuessaan sekä kaunis, raikas että herkullinen. ♥ PS. Pohjaa kannattaa paistaa pitkään ja kokeilla tikulla kypsyyttä, sillä se sisältää paljon suklaata. Myös täytteessä olevat mansikat vaativat paljon liivatetta, jotta kakku pysyy ryhdikkäänä.

      Mukavia kemuja!

      Poista
  18. Mitä suklaata kakkupohjassa on käytetty?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Käytin kakussa muistaakseni Fazerin leivontasuklaata ;D

      Poista
  19. Hei! Herkullisen näköinen ohje. Kokeiluun menee. Vuokani on 30 x 10 cm. Moninkokertasena pitää tehdä, jottei tulisi ihan littana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan Tuula! Kakkuohje on 12-15 hengelle mitoitettu eli kakusta tulee suuri! Täytteenä olevan mansikkakermarahkan määrä riittää siis varmasti. Suklaakakkupohjan kuuluu olla kuohkeaa ja kosteaa (sisältää oikeaa suklaata), joten sinuna paistaisin ehkä pohjan tällä ohjeella, mutta 2 erässä, jotta se kypsyy kunnolla, ja leikkaisin sitten kummatkin kahtia + täytteet väliin. Onnistumisen iloa! ♥

      Poista
  20. Pitkään googlettelin suklaakakun ohjetta, kun piti saada jotain syntisen suklaista jossa olisi kuitenkin mukana jokin raikkaampi kermainen elementti. Kiitos tästä reseptistä ja ihanista kuvista! Tekoon meni, Suklaakakkupohja tuli juuri uunista!

    Taikinaa oli hauska tehdä, ensikertaa erottelin valkuaiset ja keltuaiset toisistaan ja hämmästelin sitä, miten kauniisti valkuaiset vaahtoutuvat. Kakkupohjaani tuli hyvin tarkkarajainen "rusketusraita" korppujauhosta, kun kakun yläosa vetäytyi enempi irti vuoan reunasta ja korppujauho jäi pintaan hyvin näkyviin. Vähän rapsuttelin enempiä pois, mutta eipä tuo makua haittaa :)

    Minun pohjani paistui hyvin, pidin uunissa tunnin verran ja varmistin tikulla usemmasta kohtaa. Täytän pohjan vasta huomenna, saa pakastemansikoiden nestekin siivilöityä yön aikana nii ei tule täytteeseen liikaa. Toivotaan parasta!

    VastaaPoista
  21. Mulla on nyt kakku täyttövalmis, samoin täyte. Mietin et mihin se tomusokeri piti tulla....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tomusokeri on makeuttamaan rahkatäytettä (on kevyempää kuin tavallinen hienosokeri, niin rakenne pysyy kevyempänä)

      Onnistumisen iloa!

      Poista
  22. Hei, ajattelin kokeilla vadelmilla tätä kakkua, mutta aloin miettimäään tuleeko niitä samassa suhteessa kuin mansikoitakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Erinomainen idea! Luulenpa, että vadelmia riittäisi varmaan noin 500g sillä ovat vahvemman makuisia kuin mansikat...

      Kakkuhan on sitten muuten tosi korkea eli riittää mainiosti myös isolle porukalle! Onnistumisen iloa!

      Poista
  23. Unohdit mainita missä vaiheessa mansikkakermarahkaan tomusokeri laitetaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpäs taisin unohtaa ;) Enkä kyllä enää muista oikeaa järjestystä, sillä leivoin kakun jo 3 vuotta sitten, kun vanhin tyttömme valmistui insinööriksi.. Mutta tomusokeri kannattaa mielestäni sekoittaa rahkan joukkoon ennenkuin sekoittaa vatkatun kerman sinne mukaan, niin kermarahkakerros säilyy kuohkean pehmeänä.

      Kakusta tulee myös TOSI iso eli ohje kannattaa vaikka puolittaa! -Sally

      Poista
  24. Anteeksi tyhmyyteni mutta siis mihin kakkuvuokaan rupeen kasaamaan kakkua? Sellaseen missä tehdään juustokakkua vai?😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kannattaa paistaa kakkupohja ensin irtopohjavuokassa (just sellaisessa missä voi tehdä myös juustokakkua) ja sitten kun kakku on jäähtynyt, irrottaa se varovasti kakkuvuokasta ja pestä se. Kakku on sitten helppo "rakentaa" kerroksineen siihen. Vinkki! Kakusta tulee tosi iso, joten puolikas annos on hyvä harjoitteluun ;) Kun tekee tällä ohjeella, niin kakkua riittää jopa 15 hlölle ja silloin kannattaa "jatkaa" irtopohjavuokan reunoja korkeammaksi esim. siivuilla leivinpaperia. Muista antaa kakun hyytyä rauhassa yön yli jääkaapissa ja koristella vasta vähän ennen tarjoilua. -Sally

      Poista
    2. Pestä siis vuoka sen jälkeen, kun on paistanut siinä ensin kakkupohjan ;)

      Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★