Sisustus & lifestyle since 2009

Search

DIY: Tehdään itse takkaruusuja


Lämmityskausi alkaa taas, joten askarrellaanpa käteviä sytykeruusuja, jotka kelpaavat mainiosti vaikka kylään viemisiksi, jollei itselläsi ole takkaa tai muuta tulisijaa.

Tarvitset:

munakennoja
kynttilänpätkiä
vanhan kattilan
pihdit/ pinsetit
foliopaperia12 kappaleen munakennosta syntyy 10-12 takkaruusua ja kaikki kennon osat voi käyttää. Vinkki: kannattaa tehdä samantien 20-30 ruusua, sillä sarjatyönä näitä syntyy nopeaan. Ja lapset mukaan puuhaan. Tämä vaihe sopii koko perheelle! Muista täyttää kupit tarpeeksi tiukasti, jotta "terälehdet" pysyvät paikoillaan.
Sulata kynttilät kattilassa. Itse laitoin kattilan pohjalle pari senttiä vettä ja sulatin kynttilät siinä. Sulaessaan kynttilät muuttuvat läpinäkyväksi nesteeksi. Punertava väri tulee punaisista kynttilöistä. Tiesithän, että vesi ja sula steariini ovat vaarallinen yhdistelmä, joten huolehdi että suojaat keittiön roiskeilta ja varaa leimahdusvaaran vuoksi kattilan kansi tai sammutuspeite lähistölle. Tämä varotoimi on hyvä olemassa, mutta toimi rauhallisesti äläkä anna kattilassa olevan aineen missään vaiheessa kiehahtaa, niin pärjäät ihan hyvin! Ja muksut pois keittiöstä + hellan levy tarpeeksi pienelle, sillä kynttilät sulavat melko helposti.


Dippaa ruusut yksitellen sulaan steariiniin ja nosta foliopaperin päälle jäähtymään. Lusikoi lisää steariinia jäähtyneisiin ruusuihin, jos haluat. Anna kattilan jäähtyä. Jähmettyneen steariinin voit laittaa roskiin, mutta viemäriin sitä ei saa kaataa! Grillipihdeistä steariini lähtee jäähdyttyään ihan raaputtamalla.


Sytykeruusu kannattaa asetella takassa puiden keskelle. Kun ruusu syttyy, se palaa yllättävän pitkään! Kaunista ja helppoa. Eikä ole pelkoa, että steariini sotkisi takkaa, sillä se palaa pois puiden mukana. Meillä taidetaankin sytyttää tästä lähtien joka pesällinen näillä!

-Sally-

13 kommenttia

 1. Hitsin makee idea!
  Mukavaa sunnuntaita sinulle.
  -Erica-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tosin idea ei ole omani ;) Työkaverini näytti kerran, kuinka näitä tehdään. Ohje on kiertänyt myös blogeissa jo pitkään. Mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen askarteluvinkki! Sunnuntaiterkuin Sally

   Poista
 2. Mä oon niin näitä himoinnu blogeissa:)
  Pitäisköhän nyt kokeilla, kun Alex ja Elle päätti katkasta mun 28 kruunukynttilää :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts. Kokeile ihmeessä! Hyvä, ettet oo heittänyt kruunukynttilöitä menemään ;)

   Poista
 3. Tuli noita tehtyä muutama vuosi sitten joululahjavalvojaisissa. Mukava vieminen vaikka mökkitulijaiseksi.
  Kauniita ruususi ovat!

  VastaaPoista
 4. Noita ahkeroin kesä sateilla ystäville mökkiviemisiksi ja jopa joululahjoja ajatellen :)

  VastaaPoista
 5. Olipa hyvä, kun olit laittanut ohjeet selkeästi. Juuri siskoni puhui, että munankennoista saa tehtyä tällaisia, mutta en itse ollut vielä ehtinyt törmätä takkaruusuihin missään tai selvittää miten niitä tehdään. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 6. Oletpas saanut kauniita ruusuja aikaiseksi. Me yritettiin ystävättäreni kanssa tehdä näitä vuosi sitten ja saimme aikaiseksi kaktuksennäköisiä möhkäleitä.

  Täytyy varmaan yrittää uudestaan;)

  Terkuin, Frida

  VastaaPoista
 7. heippa,tää oli mahtava ohje,tei ntällä eilen ekaa kertaa näitä sytykkeitä :) kiitos ohjeesta,laitoin ohjeeni blogini ja linkin sivuillesi,jos ei haittaa :) ja myös ilmoitin että olen ohjeen ottanut sinun blogistasi. ihanaa kevään jatkoa :)

  VastaaPoista
 8. Isosiskoni on tehnyt näitä vanhempieni luokse ja nyt itse aion tehdä parhaalle ystävälleni joululahjaksi. :) onneks on vanhoja kynttilänpätkiä kaapit täynnä... :)

  VastaaPoista
 9. Olen säästellyt kynttilän kantoja vuoden verra ja munakennoja... ja kesällä ulkona homma hoituu mukavast...

  VastaaPoista
 10. Olen tehnyt näitä vähän muutellen,eli en dippaa ruusukkeita tuohon sulaan massaan vaan valutan lusikalla ruusukkeiden keskelle sitä sulaa kynttilämassaa ja ihan on tullut toimivia sytykkeitä. Ja itseasiassa nämä ovat parempiakin kuin kaupan sytykkeet, kerran tutkailin ihan kellolla että palavat pidempään kuin semmoinen kaupan paraffiiniläpyskä, ja näin puille jää siis paremmin aikaa syttyä kunnolla. Ja nämä kun ovat krouvimman kokoisia jää puiden ja sytykkeen väliin paremmin ilmatilaa, joka myös avittaa syttymistä..Sulla Sally kyllä paljon nätimmät ruusut (oikean ruusun näköisiä ovat) kuin mulla, mutta pääasia tietty että toimivat. ;)

  VastaaPoista
 11. Samaa hommaa puuhailtu, mutta ulkosalla niin ei ole niin tarkkaa sottaamisen kanssa. Tykkään kovasti noiden kanssa puuhailla ja mukavaa hommaa vanhuksien kanssa yhdessä ja samalla tulee juteltua niitä näitä. Heh, mullakin kuvia Nuppuhome-blogissani. Kivoja valuhetkiä, terkuin Riitta

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★