Lasagne on meidän perheen herkku ja teenkin sitä yleensä pari kertaa kuussa. Pikagalluppi osoitti, että joulumässäilyjen jälkeen perheemme toivelistalle nousivat paistettu lohi, lihamureke, kanapasta ja lasagne. Ja kaikkia niitä ollaan syötykin tällä viikolla.
Lasagnen teen aina alusta asti itse, sillä kaupan valmiskastikkeista puuttuu tietynlainen kotoisuus. Meidän perheessämme on myös erityisruokavalioita, joten laktoosittoman tai kokonaan maidottoman lasagnen saa takuuvarmasti vain tekemällä alusta asti itse. Mielestäni itsetehty tulee myös edullisemmaksi. Eikä se ole niin vaikeaa kuin väitetään: muutaman kerran jälkeen lasagne syntyy jo rutiinilla!
Jauhelihalasagne
4 annosta
Jauhelihakastike:
1 rkl ruokaöljyä
400 g jauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tlk tomaattimurskaa (400g)
2-3 dl vettä
1 lihaliemikuutio
2 rkl ketsuppia
2 tl pizzamaustetta
½ tl rouhittua mustapippuria
Juustokastike:
50 g margariinia
3-4 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
ripaus muskottipähkinää
150 g juustoraastetta
Valmista jauhelihakastike ja anna sen hautua kannen alla noin 15 min. Tee sillä välin juustokastike sulattamalla rasva toisessa kattilassa. Lisää sulaneeseen rasvaan jauhot ja kiehauta. Lisää joukkoon maito koko ajan sekoittaen. Lisää loput ainekset. Varo polttamasta juustokastiketta pohjaan.
Voitele suorakaiteen muotoinen uunivuoka. Levitä vuoan pohjalle jauhelihakastiketta + 3 lasagnelevyä + juustokastiketta. Toista näin vielä 2 kertaa. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä 200 asteessa noin 40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä peitettynä noin 10 min ennen tarjoamista. Enjoy!
Lasagnelevypakkauksessa on yleensä mukana hyvät ohjeet ja tämäkin ohje on vilkuiltu pakkauksesta. Teen lasagnen usein pakkauksen ohjetta hieman mukaellen ja tupla-annoksen, kuten nytkin, sillä meillä on monta syömäriä! Ja onko parempaa konstia tehdä työkaverit kateelliseksi, kun lämmittää ruokatunnilla eilisiltaista herkkulasagnea...
Vinkki! Jauheliha kannattaa paistaa kunnolla, jotta siihen saa kunnon paahteisen maun. Paahteisuutta kun ei voi lisätä purkista. Myöskään valkosipulin kanssa ei kannata pihtailla. 4-5 kynttä tarvitaan mielestäni vähintään. Suolaa en yleensä lisää, sillä suolaa tulee jo liemikuutiosta, pizzamausteesta ja juustosta. Ja valkokastikkeen pitää olla paksua. Suosin siinä voimakkaita juustoja kuten punaleimaemmentalia raasteena (tai mitä nyt jääkaapista sattuu löytymään). Salainen ainesosani juustokastikkeessa on kuitenkin muskottipähkinä. Oikea määrä jauhettua muskottia saa lasagnen maistumaan satumaiselta.
Ja lasagnen ollessa uunissa ehtii hyvin rökittää muksut jääkiekkopelissä!
Oih, ihanan oloista tuo lasagnesi, taidankin sunnuntain ruoaksi väsätä sellaista, ihan omin pikku kätösin alusta loppuun, kiitos!
VastaaPoistaKiitos -anu-. Lasagnelevyjä pitää aina olla kaapissa ;)
PoistaIhanaa kotiruokaa! Ainut miinus tuon ruoan valmistuksessa on tiskin määrä.
VastaaPoistaMukavaa viikonlopuna alkua!
Hihhih. Mut tiskari pesee ne onneksi mukisematta ;)
PoistaMukavaa viikonloppua sinne teille myös!
Omnomomnom, vaikuttaa herkulliselta. Lasagne on myös oma suosikkini. Pitääkin kokeilla tuota muskottipähkinää!
VastaaPoista;DD Kokeile ihmeessä! Se on ainakin "mun lasagnen" salainen ainesosa.
PoistaJust kävinkin sun blogissasi kurkkimassa keittiöprojektia.. Mukavaa viikonloppua!
Oi nam! Lasagne on kyllä niin hyvää! Liian usein tulee sorruttua Dolmion setien valmiskastikkeisiin :)
VastaaPoistaMikalle vilautin pöytälätkäkuvia ja on täällä ihan täpinöissään,että hänkin haluaisi taas sellaisen :D
Ihanaa viikonloppua <3
Heh, joo, meillä on ollut tällä viikollakin jo kolmena iltana lätkäturnaus! Muksujen ilmeet oli kyl näkemisen arvoiset, kun rökitin ne ekalla kerralla ;) Kait ne luuli, ettei mamma oo koskaan moista peliä nähnytkään.. Mut hei, mähän olin kova leikkijä vielä 80-luvullakin. Taisin leikkiä salaa barbeilla vielä yläasteikäisenä, jos en ihan väärin muista..
PoistaMukavaa viikonloppua. Varo liukkaita kelejä!
Hyvän näköistä, erityisesti hyvän näköisten kuvien ansiosta! Pitääkin tehdä itse lasagnea lähitulevaisuudessa... Peruslasagnen lisäksi meillä uppoaa myös lihaton versio, jossa jauheliha on korvattu paistetulla portobellosienillä. :)
VastaaPoistaOi, sienilasagne kuulostaa herkulliselta! Meillä lapsia vaan on niin vaikea saada syömään vapaaehtoisesti sieniä ;) Mutta pannaanpa korvan taakse.
Poista