INSTAGRAM

Myös ulkonäkökysymys

Tuulta ja tuiskua uhmaten kiertelimme miehen kanssa tänään silmälasiostoksilla.  40+ iässä rupeaa monella jo se paljon puhuttu ikänäkö vaivaamaan ja ensimmäisten silmälasien hankinta tulee viimeistään silloin ajankohtaiseksi. Meillä siis mies tarvitsee lasit. Arki on hankalaa, sillä onhan se kurjaa, kun ei näe lukea pienellä painettua "pränttiä" esim. lääkepullon kyljessä, iltasatua hämärässä lastenhuoneessa, tai kun ei voi ottaa lapsen sormesta tikkua, kun ei näe tarkasti niin lähelle. Ja vaimokin näyttää kuulemma vuosi vuodelta kaunistuvan vain - mies kun ei siis näe kunnolla lähietäisyydelle! Heh.

Ensimmäinen haaste sen jälkeen, kun on lumituiskussa saanut temmottua silmälasiliikkeeseen oven auki loukkaamatta itseään, on selviytyä oikeinvastaamalla myyjän/optikon esittämään kysymystulvaan: Oletteko ajatelleet yksi- vai moniteholinssejä? Käytättekö laseja pääasiassa lukemiseen? Vai päätetyöskentelyyn? Pitääkö linsseissä olla heijastuksenestokäsittely? Entä haluatteko korkeataitteiset linssit? Tarvitsetteko aurinkolaseja voimakkuuksilla? Ooooh. Kysymysten tulva pistää pään pyörälle. Näöntarkastukseen pitäisi mennä liikkeen takahuoneeseen, kiire kun on, sillä tammikuun tarjoukset umpeutuvat tämän viikon lauantaina, mutta osassa silmälasiliikkeitä ensimmäiset vapaat ajat näöntarkastukseen ovat vasta ensi viikolla - siis tarjouksen umpeuduttua. Nuori naismyyjä levittelee käsiään - ja toisessa liikkeessä keski-ikäinen, tukkansa mustaksi värjännyt "viisvitonen" eronnut naismyyjä vie miehen melkein väkisin takahuoneeseen. Siis haloo - emme oikein ymmärtäneet, miksi ihmeessä hänen piti tuoda oma elämäntilanteensa ja ero esille myyntikeskustelun sivulauseessa. Oliko asia liian tuoreena muistissa vai näytimmekö me kyyhkyläiset hänen silmälaseillaan katsottuina liian onnellisilta?

Entäpä ne kehysvalikoimat sitten.. Kävimme tänään viidessä eri silmälaseja myyvässä liikkeessä ja mies sovitti yhteensä ainakin sadat kehykset! Huoh. Naismyyjät tietysti tyrkyttivät rohkeita, paksuja mustasankaisia malleja, kun me itse olisimme tykänneet mieluummin hieman klassisemmista vaihtoehdoista. Yhdet hyvät Bossit jo löytyikin, Gantit ja Armanit samoin, mutta se hinta... Tammikuun tarjouksenkin jälkeen lukulaseista joutuisi pulittamaan 300 euroa, siis kolmesataa euroa, vaikka merkkikehysten hinnasta olikin siinä vaiheessa jo napattu puolet pois. Eikä silmälasikotelo vielä edes sisältynyt hintaan. Halvimmillaan sen saisi kuulemma mukaan pakettiin 5 eurolla. Ihan tajutonta. Yhtä ällistyttävää oli tänään saamamme palvelun taso, joka vaihteli melkoisesti. Ei tuo eronnut tai karannut mustatukka-viisvitonen ollut ainoa erikoinen tapaus, sillä toisessa liikkeessä myyjänä oli noin 20-vuotias blondi, joka mieluummin jutteli puhelimessa niitä näitä kuin tuli palvelemaan meitä. Tai kolmas liike, jossa 6 asiakasta odotti vuoroaan yhdelle ainoalle asiakaspalvelijalle, ja josta me käännyimme jo melkein ovelta mieluummin takaisin tuiskuun ja tuiverrukseen. Netistäkin saisi kehykset tilattua sovitteille kotiin - vieläpä veloituksetta. Tarvitsisi vain käydä pulittamassa 20 euroa näöntarkastuksesta ensin saadakseen silmälasireseptin. Vaikeaa. Niin vaikeaa. Hei, kertokaa kokemuksistanne! Juuri sinun mielipiteesi on meille tärkeä. Sinun, jolla on silmälasit tai muutoin omakohtaista kokemusta esim. makutuomarina olemisesta silmälasien valintatilanteessa.

Miesjulkkiksista muuten on tosi vaikea löytää netistä valokuvia, joissa heillä olisi silmälasit - siis muutoin kuin aurinkolasit tai rillit, joiden ainoa tarkoitusperä on tuoda elokuvaroolille "hömelöä" vaikutelmaa. Siis miksi ihmeessä ihmisen pitäisi näyttää hölmöltä rilleissä, kun nykyään silmälaseilla voi parhaimmillaan lisätä uskottavuutta, särmää ja jopa komistautua? Minunkin pitkä mieheni näytti niiiiiiiiiin pitkältä ja komealta tänään Armanin pokissa. Hömelöstä vaikutelmasta ei ollut tietoakaan. Silmälasien hankintaa on siis lähestyttävä myös ulkonäkökysymyksenä. Nyt veti vaikeaksi.

(Komeat pojat: Brad Pitt, Tom Cruise ja Johnny Depp kuvat löytyivät netistä.)

5 kommenttia

 1. Huoh , miten hankalaa.
  Voin kuvitella. Hyvää asiakaspalvelua on tältä alalta varmaankin vaikea saada. En itsekään iloitsisi silmälasien kauppaamisesta. Juuri siksi en alalle tuppaudu.
  Toivottavasti löydätte sopivat ja sopivan hintaiset.
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Elämä on taistelua ja täällä Suomessa vieläpä lumen tuiverruksessa. :D En osaa neuvoa asiassa, mutta jään mielenkiinnolla seuraamaan toisten kokemuksia, koska APUA! olen itse pian 40 ja kauhukseni todennut, että tarvitsisin kai kaksiteholasit näiden viimeiset kakskyt vuotta kelvanneiden piilareiden tilalle. Kun ei saa enää selvää pienestä printistä kuin hyvän kohdevalon alla. Nyyh, ikävaivat alkaa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos "tytöt" kommenteistanne!

  Tiimarin parin euron lukulasit eivät tule kysymykseen. Mutta 300 eur on kyllä hieman liikaa lukulaseista, vaikka kuinka hieno MERKKI olisi kyseessä. Pitäisiköhän tilata Ruåttista Favopticilta kehysmalleja kokeille kotiin? Onko kenelläkään kokemusta?

  VastaaPoista
 4. Tämä tulee nyt vähän myöhässä, mutta jos silmäni olisivat samaa paria ja tarvitsisin vain lukulaseja, niin Tiimarin tai muiden markettien alle kympin lasit kelpaisivat hyvin. Mutta koska silmäni ovat eriparia, tilasin Favopticilta ensin kokeiltavaksi kehyksiä, valitsin niistä yhdet ja tilasin lukulasit. Palvelu toimi hyvin ja lasit olivat ihan ok (ilman mitään pinnoitteita, kun halusin vain lasit, joilla voin lukea). Aiemmin minulla oli moniteholasit, mutta koska periaatteesa näen kauas (esim. tv) ihan hyvin ilman lasejakin, päätin säästää ja ostaa vain lukulasit. Mutta koska en enää nää lukea oikeastaan mitään ilman laseja, niin lukulasit osoittautuivat käytännössä hankaliksi, päälle, pois jne... Esim. kaupassa en nää mitä hyllyn reunassa lukee ja lukulaseilla pitää mennä sitten ihan siihen lähelle tiiraamaan! En kuitenkaan halunnut sijoittaa monitehlaseihin omaisuuksia, koska ne eivät ole monen vuoden sijoitus. Valitettavasti näkö tässä iässä muuttuu vielä... Juoksin ainakin 5 liikettä sovittamassa kehyksiä ja kyselemässä hintoja. Monitehojen alkaen-hinnat ovat kyllä edullisia, mutta niitä ei haluta myydä, eivät kuulemma ole riittävän hyviä eivätkä sovellu haluamiini kehyksiin. Nisseniltä löysin muutamat edulliset, kivat kehykset. Heillä oli myös linssit tarjouksessa, yllätys, kuitenkin minulle sopivat olivat satasen kalliimmat kuin edullisin tarjous. Loppuhinta koko paketille taisi olla n. 350 euroa. Tosi edullinen kuitenkin monitehoista. Olen ollut ihan tyytyväinen ratkaisuuni, on niin helppo pitää koko ajan laseja, eikä veivata niitä edestakaisin.

  VastaaPoista
 5. Hei Annikka ;) Kiitos viestistäsi. Parempi myöhään kuin ei ollenkaan. Mieheni siirsi lasien hankintaa tammikuusta kesään. Eli nyt vain odottelemme hyviä tarjouksia.. Ja sitä kesää ;)

  VastaaPoista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★ Anonyyminä ei valitettavasti voi kommentoida ollenkaan.