Sisustus & lifestyle since 2009

Search

PUISTOPIKNIK ARBORETUMISSA


- Koulut alkavat huomenna ja juhlistimme koululaisten viimeistä kesälomapäivää tänään puistopiknikillä! 

Mukana olivat myös ystäväni Johanna sekä meidän molempien tyttäret. Niin se koululaisten lomakausi päättyy, mutta tästä on hyvä aloittaa uusi lukuvuosi intoa puhkuen.Arboretum tunnetaan myös nimellä Hatanpään kartanopuisto ja se sijaitsee Tampereella, vain muutaman kilometrin päässä keskustasta, Pyhäjärven rannassa. Puusto koostuu pääosin kotimaisista lehtipuista kuten koivusta, vaahterasta, pihlajasta ja metsälehmuksesta. Havupuina erottuvat maisemassa kotimaisen kuusen lisäksi siperianpihta ja siperiansembra. 

Varsinaiseksi arboretumiksi kutsutaan 1970-luvulla rakennettua kasvilajipuistoa, joka tunnetaan upeista ruusuistaan! Hatanpään arboretumissa voi tutustua puihin, pensaisiin, perennoihin, yksivuotisiin kesäkukkiin sekä maustekasveihin. Arboretumin helmi on ruusutarha, joka sijaitsee Hatanpään kartanorakennuksen eteläpuolella. Ruusutarha rajautuu vanhaan kartanopuistoon.

Puistossa sijaitsevat myös asuntopalatsi Idmanin huvila sekä Hatanpään kartanon vanha navetta, jossa on sairaalan varasto- ja verstastiloja. Kartanorakennus on yrityskäytössä, ja sitä voi vuokrata juhlatiloiksi. Huvilarakennuksessa on Tampereen kaupungin työtiloja. Arboretumissa on myös kiva kesäkahvila ruusutarhan lähistöllä.
Ruusutarha


Hatanpäänpuiston ruusutarha sijaitsee kauniilla paikalla vanhassa kartanomaisemassa. Ruusutarha rakennettiin vuosina 1971-73 Hatanpään kartanorakennuksen eteläpuolelle entisen hedelmätarhan paikalle. Vanhoilta ajoilta on jäljellä vielä muutama omenapuu. Ruusutarha rajautuu länsipuolella osittain 1700-luvulta peräisin olevaan kartanopuistoon, jonka vanhat jykevät puut suojaavat ruusuja Pyhäjärveltä puhaltavilta tuulilta.

Aluksi ruusutarhaan istutettiin 52 lajiketta. Aluetta laajennettiin vuosina 1991-92 istuttamalla maanpeite- ja pensasruusuja eteläpuolen rinteeseen. Keväällä 1997 rinne pengerrettiin ja lajikkeita lisättiin. Istutuksia on täydennetty useana vuonna 2000-luvulla. Ruusutarhassa on nykyisin yhteensä lähes 200 erilaista ruusua. Edustettuina ovat peitto-, ryhmä-, puisto-, köynnös-, ja pensasruusut. Eniten tarhasta löytyy paljon hoitoa vaativia ryhmä- eli jaloruusuja, jotka ovat matalia ja kukkivat pitkään. Eri ruusutyypit on merkitty kyltein.

- Upeat ruusut ovat juuri nyt parhaimmillaan ja täällä kannattaa piipahtaa, jos vain mahdollista!

Lähde: tampere.fi/arboretum

7 kommenttia

 1. Pikinikit ovat ihania. Ja pitää vielä nauttia näistä kesän päivistä ennen syksyä. Vaikka ei ilmat nyt parhaat mahdolliset ole olleet. Kivaa alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, oikein ihanaa ja lämmintä elokuuta! Koululaiset varmasti tykkää, kun kelit parani heti, kun kouluportit avattiin ;DD

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Aivan loistava paikka! Kehtaanko edes sanoa, että mäkin kävin täällä vasta nyt ekaa kertaa..

   Poista
 3. Hienoja kuvia, tuo Hatanpään arboretum on kyllä näkemisen arvoinen, tänä kesänä en vielä ole kerennyt, ehkä nyt kun kasvukausi on vähän myöhässä kerkiän näkemään ruusutkin vaikka sinne menisin myöhemminkin. Ja vielä syksylläkin siellä kasvaa ja kukkii monta kivaa kun menee ruusutarhasta vähän peremmälle. Ja maisemat Pyhäjärvelle ovat myös ihanat. Tosi kiva paikka kaikkien kannattaa ehdottomasti käväistä, pääsee busillakin keskustasta tai vaikka kävellen / pyörällä, ei taida kokonaista kolmea kilsaa tulla keskustorilta. :) Melkein vois Tampereen helmeksi kutsua, vaikken tamperelainen olekaan, tuttu vaan lapsuudesta asti, suomen parhaimpiin kaupunkeihin kuuluu ehdottomasti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Ruusut alkavat olla nyt parhaimmillaan, joten ei kannata lykätä käyntiä liian syksyyn, jos haluaa ihmetellä (ja tuoksutella) niiden kukkaloistoa. Maisemista ja upeasta miljööstä voi toki nauttia ympäri vuoden. Tämä on varmasti talvellakin kaunis paikka!

   Nopeasti kun kurkkasin, niin Arboretumiin pääsee ainakin busseilla nro 11, 21 ja 33 Keskustorilta. Bussiaikataulut ym. voi tarkistaa kätevästi joukkoliikenne.tampere.fi

   Ihanaa elokuuta!

   Poista

Kommenttien valvonta on otettu käyttöön, joten kirjoittamasi teksti ei välttämättä tule heti näkyviin. ★